Άλιμος: Πότε ο σταθμός του μετρό θα πάρει το όνομα του Θουκυδίδη; (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




 

Όλοι στον Άλιμο, περιμένουμε τη μεγάλη μέρα που ο σταθμός του μετρό, θα πάρει το όνομα του  Θουκυδίδη του Αλιμούσιου. Αυτό τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του Νοτίου Σήματος και πρώην δήμαρχος Αλίμου, Βασίλης Ξένος- Γαβριέλης, στην εκδήλωση που έγινε  με θέμα «Περίπατος κατά μήκος της αστικής οδού» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της αρχαιολόγου. Κωνσταντίνας Καζά– Παπαγεωργίου «Η αρχαία ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ΜΕΤΡΟ Κάτω από τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ».

Άλλωστε, στους δύο προηγούμενους σταθμούς, του Αγίου Δημητρίου και της Ηλιούπολης, έχουν δοθεί τα ονόματα του Αλέκου Παναγούλη και του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης. (παρακάτω μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Την Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017, στο 2ο επίπεδο του σταθμού του ΜΕΤΡΟ Άλιμος, παρουσία πολυπληθούς κοινού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Περίπατος κατά μήκος της αστικής οδού» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της αρχαιολόγου και Αντιπροέδρου του Νοτίου Σήματος κ. Κων/νας Καζά– Παπαγεωργίου «Η αρχαία ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ΜΕΤΡΟ Κάτω από τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ» το οποίο εξέδωσαν οι Εκδόσεις Καπόν.

Μένουμε Νότια– έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ)

 

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Νοτίου Σήματος και πρώην Δήμαρχο Αλίμου κ.Βασίλη Ξένο- Γαβριέλη ο οποίος, μεταξύ των άλλων,  παρουσίασε στο κοινό τις Προτάσεις του Νοτίου Σήματος για τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ Άλιμος.

1ον  να μετονομαστεί ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ Άλιμος σε Άλιμος – Θουκυδίδης.

2ον  στον χώρο όπου έγινε η εκδήλωση να παρουσιάζεται η ιστορία του Αλίμου. Προτάσεις που στηρίζονται και υποστηρίζονται και από τον δήμο Αλίμου.

Παίρνοντας τον λόγο ο Διευθυντής έργων της εταιρείας Αττικό Μετρό κ. Νίκος Δανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η εταιρεία Αττικό Μετρό στην διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά την διάρκεια κατασκευής των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και την συμβολή της κ. Καζά σε αυτήν την προσπάθεια.

Μας ανακοίνωσε ότι το ΜΕΤΡΟ των Αθηνών εντάχτηκε στα 10 καλύτερα ΜΕΤΡΟ παγκοσμίως. Μια μεγάλη διάκριση που την οφείλει στο ότι το ΜΕΤΡΟ των Αθηνών προάγει και προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Η μετονομασία του σταθμού Άλιμος και η προβολή της πολιτιστικής ιστορίας του Αλίμου σε αυτόν σίγουρα θα ενισχύσει περεταίρω την διεθνή διάκριση του ΜΕΤΡΟ των Αθηνών.

Τέλος η κ. Κων/να Καζά– Παπαγεωργίου παρουσίασε στο κοινό παλαιότερα αλλά και νεότερα ευρήματα που βρέθηκαν κάτω από την Λ. Βουλιαγμένης αλλά και ιστορικά στοιχεία που έχουν σχέση με τον Άλιμο και την ευρύτερη περιοχή.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Νότιον Σήμα, ο Δήμος Αλίμου, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ και οι εκδόσεις Καπόν.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και κυρίως κατανοητό με πολλές ιστορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την «πόλη» κάτω από την Λ. Βουλιαγμένη. Το λεύκωμα είναι χωρισμένο σε κεφάλαια που ακολουθούν τη σειρά των στάσεων του μετρό.

Το Νότιον Σήμα ευχαριστεί την Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και την Αττικό ΜΕΤΡΟ για την συνεργασία και διάθεση του χώρου

Το Νότιον Σήμα ευχαριστεί το προσωπικό του Δήμου Αλίμου για την άψογη συνεργασία και το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού που επέδειξε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Καλησπέρα σας!

Καλώς βρεθήκαμε όλοι εμείς οι «Νότιοι» και οι φίλοι μας, μαζί, σήμερα, για να παρουσιάσουμε και να τιμήσουμε το εξαιρετικό πόνημα της κυρίας Κωνσταντίνας Καζά – Παπαγεωργίου «Η αρχαία ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ΜΕΤΡΟ κάτω από τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ», που με ιδιαίτερη ποιότητα και αισθητική επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Καπόν.

Ουσιαστικά, το βιβλίο αναφέρεται κυρίως σε όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τις εργασίες επέκτασης της Γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, από τον Αϊ – Γιάννη μέχρι το Ελληνικό.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν το από προηγούμενες ανασκαφές συμπέρασμα ότι η σημερινή Λεωφόρος Βουλιαγμένης συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την αρχαία οδό, την «επί Σουνίου φέρουσα», την αστική δηλαδή οδό που συνέδεε το Αθηναϊκό άστυ με τους αρχαίους Δήμους της δυτικής Αττικής παραλίας.

Η εικόνα που μπορεί κανείς να σχηματίσει για την πορεία του πολιτισμού στις περιοχές μας συμπληρώνεται και φωτίζεται περισσότερο, καθώς η κυρία Καζά ενέταξε στο βιβλίο της, παράλληλα με τα ευρήματα του ΜΕΤΡΟ, και όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών στα νότια προάστια.

Ως γνωστόν, η Κωνσταντίνα Καζά για τριάντα σχεδόν χρόνια ήταν υπεύθυνη για την αρχαιολογική έρευνα στις γειτονιές μας. Από τη Δάφνη, τον αρχαίο δήμο της Αλωπεκής  – δήμο του Σωκράτη και του Αριστείδη του Δίκαιου -, μέχρι τη Γλυφάδα, τον αρχαίο δήμο της Αιξωνής. Ως εκ τούτου, λοιπόν, δε θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιον περισσότερο ειδήμονα για την πολιτιστική και πολιτισμική ιστορία των πόλεων μας.

Δεν θα επεκταθώ στο ευανάγνωστον του κειμένου ή  στην περιγραφή της επιτυχημένης δομής του έργου, ούτε στην απαρίθμηση των αρχαιολογικών θησαυρών που περιλαμβάνει, ούτε στις εξαιρετικά κατατοπιστικές και χαρακτηριστικές φωτογραφίες, που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει με ακρίβεια τα περιγραφόμενα.

Δε θέλω να σας κουράσω κι άλλωστε θα τα πουν πολύ καλύτερα οι επόμενοι ομιλητές. Θέλω, όμως, και παρακαλώ να μου επιτρέψετε, να κάνω ένα σχόλιο…

Το βιβλίο αυτό είναι σπουδαίο, γιατί δεν κάνει μια στεγνή, ξερή διαδρομή ανάμεσα σε λείψανα του παρελθόντος. Το βιβλίο της κυρίας Καζά εκπληρώνει έναν στόχο, που σύμφωνα με κάποιους μελετητές είναι κι ο θεμελιακός σκοπός της Αρχαιολογίας: Παρουσιάζει και αναδεικνύει τον ΑΝΘΡΩΠΟ !!! Τον άνθρωπο να προσπαθεί να επιβιώσει, να συνυπάρξει με τους ομοίους του, να εκφραστεί, να δημιουργήσει… Τον άνθρωπο, όπως τον ύμνησε ο Σοφοκλής στο πρώτο στάσιμο της Αντιγόνης: Το φοβερό πλάσμα που δάμασε γη και θάλασσα, υπέταξε τ’ άγρια ζώα, βρήκε τη λαλιά, έχτισε πόλεις και κοινωνίες, βρήκε φάρμακα για τις αρρώστιες κι ένα μόνο δεν κατάφερε, να ξεπεράσει τον θάνατο…

Ας προσέξουμε το διατηρημένο καύκαλο της χελώνας, ηχείο για τη λύρα στον «Τάφο του Ποιητή», τις πήλινες αγνύθες, τα βαρίδια του αργαλειού της αρχαίας υφάντρας, τα φυλλαράκια του κισσού, χαριτωμένο μοτίβο σε σκεύη του νοικοκυριού, το άγαλμα του Διονύσου από το θέατρο των Ευωνυμέων, τις κοντοκουρεμένες, μαυροφορεμένες γυναίκες που θρηνούν πάνω στη λουτροφόρο υδρία… Κι ας κάνουμε τη σκέψη ότι για τη θλίψη μπροστά στο εφήμερο της ζωής, το κάθε ανθρώπινο δημιούργημα -από τη φύση του υλικό και πνευματικό μαζί- μπορεί να λειτουργήσει ως παραμυθία κάποιας αθανασίας…

Συγχαρητήρια, κυρία Καζά, για τη δουλειά σας…

Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Μένουμε Νότια– έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.