Οι δήμοι της Νότιας Αθήνας συμμετέχουν στο καινοτόμο πρόγραμμα PRODESA




Ξεκίνησε ελπιδοφόρα στον Άλιμο, το καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020-EE22 PRODESA, για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εξόδων των δήμων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 7 Δήμοι της Αττικής:

Αλίμου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αγίου Δημητρίου, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου.

Επίσης συμμετέχουν: η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), η εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΕ, το Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η εταιρεία Κελεμένης και Συνεργάτες, η εταιρεία ENFINITY NV και το ECN (EUROPEAN CROWDFUNDING NETWORK).

Η πρόταση είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη,στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020 Μέτρο EE-22 (Project Development Assistance): «Υποστήριξη για την Ανάπτυξη Έργων» και ο δήμος ανακηρύχτηκε Leader.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ως δήμος”replicator”(αναπαραγωγέας) και όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος,  αναμένει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη τεχνογνωσίας σχετικά με την εκτέλεση έργων μέσω συμβολαίων “ενεργειακής αποδοτικότητας” με επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι 100% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εποπτεύεται από τον οργανισμό EASME, συντονίζεται από την ελληνική εταιρία ΕΥΔΙΤΗ και η πρόταση επιλέχθηκε διαγωνιστικά ανάμεσα σε φορείς από όλη την Ευρώπη, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στο είδος της.

Στην ομιλία του ο project officer εκπρόσωπος της Commission Bjorn Zapfel, ζήτησε από τους δήμους να πετύχουν την εκτέλεση ενός υποδειγματικού έργου, πρότυπου για όλη την Ευρώπη

Το πρόγραμμα HORIZON 2020 υποστηρίζει με 100% επιδότηση την Τοπική Διοίκηση στην προετοιμασία έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται ενεργειακή αναβάθμιση σε 116 δημοτικά κτήρια, εγκατάσταση 3.461 kW Φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτήρια και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για οδοφωτισμό, που στην παρούσα φάση είναι 6.284 kW. Επίσης, ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα αποτελέσματα θα διευκολύνουν την υλοποίηση δημόσιων έργων εξοικονόμησης ενέργειας με τη σύναψη Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης, γεγονός που θα προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια σε όσους δήμους της χώρας ενδιαφέρονται να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών τους.

H δήμαρχος Αγίου δημητρίου, μαρία Ανδρούτσου, ο αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Η εναρκτήρια παρουσίαση του ευρωπαίου αξιωματούχου της Comission B.Zapfel
Εκπρόσωποι των 14 φορέων που συμπράττουν στο καινοτόμο έργο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νότια προάστια: Το πρώτο Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο βρίσκεται στον Άλιμο

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.