Σκλαβενίτης: Οι 30 Κυριακές τον βάζουν σε δεύτερες σκέψεις




(Κωστής Χριστοδούλου/news24.gr)

Κυριακή, κοντή γιορτή: Μέχρι τα μέσα Μαΐου – εκτός απροόπτου – θα έχει γίνει νόμος του ελληνικού κράτους το άνοιγμα των καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο. Ποιες ακριβώς περιοχές (τουριστικές η μη), τύπους καταστημάτων, περιόδους και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες θα τις μάθουμε ως συνήθως μετά καθώς ως συνήθως ότι ψηφίζεται με “πόνο καρδιάς” έχει ατελείωτο ράψε – ξήλωνε μέχρι να παρθεί το πολυπόθητο “ναι σε όλα”.

Αυτό τον νόμο στην τελική του μορφή περιμένουν να δουν και στα κεντρικά της Σκλαβενίτης ώστε να αποφασίσουν τι θα πράξουν σε ένα θέμα που μέχρι σήμερα ήταν αδιαπραγμάτευτο: το άνοιγμα των καταστημάτων της αλυσίδας την Κυριακή.
Η αυτοκρατορία των δεν, έχει αναγκαστεί να “ρίξει νερό στο κρασί της” από την στιγμή που απέκτησε τα Carrefour Μαρινόπουλος και πλέον είναι leader της αγοράς. Aπό τα πρώτα “δεν” που “έσπασε” ήταν στον τομέα της προώθησης και προβολής. Σε υπερμάρκετ του ομίλου κυκλοφορούν τα πρώτα φυλλάδια με προϊόντα ενώ σύντομα αναμένεται να μπει και στο παιχνίδι της τηλεοπτικής -και όχι μόνο – διαφήμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247, τα παραπάνω έχουν “επιβληθεί” ως όρος από τις δανείστριες τράπεζες και το κονδύλι θα είναι αξιοσημείωτο καθώς θα κινείται στα επίπεδα που δαπανούσε ο όμιλος Carrefour στις καλές μέρες.
Το περασμένο φθινόπωρο, όταν και άρχιζε να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο μέτωπο της απόκτησης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης, η διοίκηση της αλυσίδας είχε ξεκαθαρίσει – και τηρήσει έως και σήμερα – ότι δεν τίθεται θέμα ανοίγματος των καταστημάτων του ομίλου τις Κυριακές. Αυτό το απόλυτο όχι ο νέος νόμος έρχεται να του βάλει γκρίζες σκιές καθώς ανατρέπει τις ισορροπίες της αγοράς.

Παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα
Από την ημέρα που ξεκίνησε να τίθεται ανοίγματος των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, τόσο ο ΣΕΣΜΕ – ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ – όσο και οι αλυσίδες ήταν διχασμένες ως προς τι στάση θα έπρεπε να κρατήσουν. Μπορεί να έμπαιναν μπροστά οι εργαζόμενοι από την μία μεριά και οι “ανάγκες της αγοράς και της σύγχρονης κοινωνίας” από την άλλη όμως τα δύο στρατόπεδα ήταν χωρισμένα σε αυτούς που έβλεπαν ότι θα κέρδιζαν αν άνοιγαν τα καταστήματα τις Κυριακές και σε αυτούς που θα έχαναν.
Στο στρατόπεδο του όχι ήταν κυρίως αλυσίδες με μικρά καταστήματα και σχετικά υψηλό εργατικό κόστος και στου ναι οι αλυσίδες με υπερκαταστήματα όπου οι καταναλωτές πηγαίνουν να κάνουν τα ψώνια με το αυτοκίνητο. Στην στάση που τηρούσαν ο διαχωρισμός εν μέρει ήταν και σε ελληνικής (οχι) και ξένης ιδιοκτησίας (ναι) καθώς οι δεύτερες λόγω προϊστορίας γνώριζαν τα οφέλη του ανοίγματος της Κυριακής ενώ με τα κεφάλαια που διέθεταν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την προβολή της επιπλέον μέρας αλλά και να την προικοδοτήσουν με έξτρα προσφορές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν καταναλωτές εκείνη τη ημέρα εις βάρος των αγορών που θα έκαναν σε καταστήματα ανταγωνιστών τους.
Στον αντίποδα οι μικρότερες αλυσίδες και αυτές που είχαν αναπτυχθεί με καταστήματα γειτονιάς έβλεπαν – και βλέπουν – το άνοιγμα της Κυριακής ως ένα επιπλέον πονοκέφαλο καθώς θα έφερνε περισσότερα κόστη σε επίπεδο προσωπικού με αμφίβολα αποτελέσματα στο ταμείο καθώς το κοινό τους είναι αυτό που τα προτιμάει για τα καθημερινά μικροψώνια.
Ο Γιάννης και το θεριό
Το άνοιγμα των καταστημάτων 30 Κυριακές έρχεται να ανατρέψει το σκηνικό που ξέραμε μέχρι τώρα σε μία φάση που οι εξελίξεις στο λιανεμπόριο είναι ραγδαίες: Υπάρχει νέος ηγέτης στην αγορά, η πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου) πλησιάζει το 10%, τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ που κάποιος μπορεί να αγοράσει και τις Κυριακές αν και με μικρό μερίδιο δυναμώνουν την παρουσία τους και ο τουρισμός δείχνει τουλάχιστον για φέτος το χαρτί στο οποίο μπορεί να υπολογίζουν όσοι έχουν παρουσία σε τουριστικές αγορές.
Αλυσίδες που παραδοσιακά ήταν υπέρμαχες της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πλέον κρατάνε μία επιφύλαξη και αυτό έχει να κάνει τόσο με το κόστος όσο και με τον φόβο ότι αν μπουν δυνατά στο παιχνίδι της Κυριακής θα “αναγκάσουν” και την Σκλαβενίτης να μπει σε μία πίτα που ουσιαστικά δεν είχε ακουμπήσει ακόμη.
Μία Σκλαβενίτης η οποία σε επίπεδο διοίκησης καλείται να πάρει μία ακόμη δύσκολη απόφαση. Αν οι δύο βασικοί ανταγωνιστές της (Βασιλόπουλος και Lidl) κάνουν χρήση πλήρως του δικαιώματος των 30 Κυριακών θα χάσει σημαντικό μερίδιο αφήνοντας αναξιοποίητα τα υπερμάρκετ της Carrefour και της Μαρινόπουλος σε ένα τομέα που πλέον είναι μακράν ο πρώτος.
Το επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τουλάχιστον ως προς την “μάχη των βουβαλιών” καθώς αυτοί που σίγουρα θα χάσουν είναι οι μικρότερες αλυσίδες και οι εργαζόμενοι. Κυριακή, κοντή γιορτή.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.