Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου: Ναι στη διεκδίκηση της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο (VIDEO)




 

H Επιτροπή Ορίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καλείται να δώσει τη λύση στη διαφορά ανάμεσα στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, για την «επίμαχη» έκταση (πάνω από 250 στρέμματα), στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Πρόσφατα, με αφορμή την Κτηματογράφηση των δύο Δήμων, προέκυψε αμφισβήτηση των ορίων
αυτών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, αποφάσισε να προσφύγει ο Δήμος Αλίμου, στην ειδική Επιτροπή Ορίων του άρθρου 11 ν. 3463/ 2006 (Κώδικας Δήμων), προς άρση της αμφισβήτησης και πλήρη διασάφηση των συνόρων των δύο Δήμων εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης παρουσίασε μια σειρά από ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι τα διοικητικά όρια καθορίστηκαν με την Απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων και έκτοτε δεν έχουν μεταβληθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα όρια των τότε κοινοτήτων Καλαμακίου και Κομνηνών ορίζονταν από το ρέμα Τραχώνων, με τη φυσική του μορφή που είχε τότε.

Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, υλοποιήθηκε τεχνικό έργο μετατόπισης της κοίτης του ρέματος προς τα βόρεια (εσωτερικό του Δήμου Αλίμου), για τις ανάγκες της δημιουργίας αεροδρομίου. Το ρέμα μπαζώθηκε, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεταγενέστερα σφάλμα από ορισμένους μηχανικούς ή και υπηρεσίες του Δημοσίου, που υπολάμβαναν ως όριο του Δήμου, το Ρέμα Τραχώνων στη νέα του θέση (μετατοπισμένη) και όχι στην αρχική.

 

“Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και μεγάλη έρευνα από τους συνεργάτες μου, τον γενικό γραμματέα Βαγγέλη Κακαβή, τη διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών Σωτηρία Μασούρη, αλλά και από εξωτερικούς συνεργάτες. Συγκεντρώσαμε τοπογραφικά, αεροφωτογραφίες και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα όρια του δήμου μας, είναι λάθος αποτυπωμένα στους χάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε” είπε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.

Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον γείτονα δήμαρχο τον Γιάννη Κωνσταντάτο, αλλά να σας θυμίσω τι είχε ειπωθεί σε δημοτικό συμβούλιο που είχε γίνει στον γειτονικό δήμο. Ότι δέχονται ύπουλες επιθέσεις από τον δήμο μας και εν κρυπτώ με ψέμματα και μηχανορραφίες, πίσω από κλειστές πόρτες προσπαθούμε να παραχαράξουμε τα διοικητικά και χωροταξικά όρια των δύο δήμων.

Αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Ελληνικό, θα επηρεάσουν όλη την πόλη μας. Θέλουμε να έχουμε και άποψη και ρόλο. Δεν προσφεύγουμε στην αρμόδια Επιτροπή Ορίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με εχθρότητα. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση έστω και αν η απόφαση που θα βγει είναι εις βάρος μας”.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Θάνος Ορφανός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος.

“Το 2008 που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, είχαμε κάνει μία μελέτη που δείχνει ακριβώς αυτά που λέει ο δήμαρχος” είπε

Το βασικότερο στοιχείο είναι οι αεροφωτογραφίες που αποτυπώνουν ότι έχει γίνει μετατόπιση του ρέματος”.

“Η εισήγηση του δημάρχου είναι πλήρης, σε τεχνικό επίπεδο” είπε η Κυριακή Καμαρινού από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης  ΑΛΙΜΟΣ: ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ! Γιάννης Πέτσας, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, λόγω των εξελίξεων και ότι ο δήμος Αλίμου πρέπει να έχει λόγο.

Mε στεναχωρούν οι εκφράσεις “ύπουλα και εν κρυπτώ” που ειπώθηκαν από το γειτονικό δήμο.

Ανέκαθεν ο Άγιος Κοσμάς και τα καταστήματα (Ακρωτήρι κλπ) υπάγονταν διοικητικά στο δήμο Αλίμου. Εκεί ήταν παλιά και το ενυδρείο μας. Το ρέμα έχει μετατοπιστεί και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο”.

“Θεωρώ ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας” είπε ο Νίκος Αλεξόπουλος από την παράταξη “ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”.

“Προτείνω ο δήμος να εκδώσει δελτίο τύπου, για καταλάβει η κοινή γνώμη τι συμβαίνει και να μην νομίζει ο κόσμος ότι ζητάμε κάτι που δεν μας ανήκει.

Αν τελικά κατοχυρώσουμε την έκταση θα ωφεληθεί ο δήμος, από δημοτικά τέλη κλπ”

“Θυμάμαι ότι όταν λειτουργούσε το αεροδρόμιο, όλα τα θέματα τα έλυνε ο δήμος Αλίμου” είπε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Δώρα Σύρμα

“Μου λένε διάφοροι φίλοι: Τι σας έχει πιάσει με το αεροδρόμιο και θέλετε να πάρετε κομμάτι από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Και τους απαντώ: Διεκδικούμε ότι μας ανήκει”.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο δήμος και στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση της έκτασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

H ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ–ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αγαπητέ Συνάδελφε,

με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού- Αργυρούπολης, περί δήθεν διεκδίκησης αλλαγής ορίων των Δήμων μας, εκ μέρους του Δήμου Αλίμου, θα ήθελα να θέσω τα ακόλουθα :

1. Τα διοικητικά όρια των δύο δήμων μας ορίστηκαν το 1939 με την Απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων, όπως φυσικά γνωρίζεις. Έκτοτε τα όρια αυτά ισχύουν και ουδέποτε έχουν αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε.

2. Όπως και προφορικά σε έχω ενημερώσει, ο Δήμος Αλίμου σέβεται απολύτως τα υφιστάμενα διοικητικά όρια των δύο Δήμων, όλες τις δικαστικές αποφάσεις και το Νόμο. Ουδέποτε ο Δήμος Αλίμου έχει θέσει ζήτημα αλλαγής των ορίων αυτών.

Ελπίζω ότι το ίδιο ισχύει και εκ μέρους σου. Κατά συνέπεια, οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην διαβάζοντας σε χθεσινό Δελτίο Τύπου σου ότι «ο Δήμος Αλίμου επιχειρεί να προσαρτίσει στα διοικητικά του όρια ένα μεγάλο τμήμα του Αεροδρομίου».

3. Τα διοικητικά όρια των δύο δήμων, σύμφωνα με την Απόφαση 56/1939 αποτυπώνονται με ακρίβεια και Συντεταγμένες στο συνημμένο χάρτη που, μαζί με την παρούσα επιστολή, σου αποστέλλω.

Σε περίπτωση που η αποτύπωση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, σε παρακαλώ να με ενημερώσεις, ώστε από κοινού οι δύο Δήμοι να προσφύγουμε στην ειδική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Υπουργείο Εσωτερικών), για την άρση κάθε αμφιβολίας ή αμφισβήτησης περί των ορίων μας.

Σε ευχαριστώ πολύ και αναμένω την απάντησή σου, ώστε να δώσουμε λύση στην όποια σχετική εκκρεμότητα.

 

 O χάρτης με τις συντεταγμένες σύμφωνα με την Απόφαση 56/1939 

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αρνητική εντύπωση προκαλούν οι ενέργειες του Δήμου Αλίμου να αμφισβητήσει τα διοικητικά όρια του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με σειρα ενεργειών προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς μάλιστα, στα πλαίσια της καλής γειτονίας, πρωτίστως, νο Δήμος να έχει ενημερωθεί επίσημα.

Με επιστολές του πρός την “Κτηματολόγιο Α.Ε.” θέτει θέμα «Διόρθωσης Διοικητικών Ορίων του Δήμου Αλίμου με τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης» ζήτημα όμως, που έχει διευθετηθεί από το 1968.

Οι εν κρυπτώ ενέργειες, του δήμου Αλίμου να προσαρτήσει στα διοικητικά του όρια ένα μεγάλο τμήμα του Αεροδρομίου, έχουν λάβει όλες αρνητικές απαντήσεις (επισυνάπτουμε τα σχετικά έγγραφα) από την “Κτηματολόγιο Α.Ε.”,  καθώς είναι έωλες, στερούνται νομικής βάσης. Να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τους επίσημους χάρτες της “Κτηματολόγιο Α.Ε” το 90% του πρ. Αεροδρομίου ανήκει χωροταξικά και διοικητικά στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Εδώ και δεκαετίες ο πρώην Δήμος Ελληνικού εισέπραττε τα αναλογούντα τέλη από τη λειτουργία του αεροδρομίου καθώς αυτό βρισκόταν μέσα στα διοικητικά του όρια.  Τότε φυσικά, κανένας δήμαρχος Αλίμου ή άλλου όμορου δήμου δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει τα όρια του δήμου Ελληνικού. Γιατί άραγε από το 1939 και 1968 επανήλθε τώρα ο Δήμος Αλίμου και ζητάει διόρθωση των διοικητικών μας ορίων;

Την ίδια στιγμή η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης σπεύδει να υποστηρίξει τους όμορους Δήμους, οι οποίοι αμφισβητούν τα όρια μας, είτε αλλάζοντας αυθαίρετα ονομασίες περιοχών (την περιοχή των Σουρμένων την αποκαλούν “Ευρυάλη”), είτε διεκδικώντας εκατοντάδες στρέμματα από το Ελληνικό όπως στην περίπτωση του Αλίμου.

Τόσα χρόνια το Ελληνικό έχασε το τρένο της Ανάπτυξης. Τώρα κάποιοι προσπαθούν να του στερήσουν και ότι δικαιωματικά του ανήκει.

Η διοίκηση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα διοικητικά του όρια του και τις πατρογονικές εστίες των παππούδων μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.