Ο Ψύλλος ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή




Ο θίασος «Οι Ψύλλοι» του Στ1 από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου ανεβάζει στη θεατρική σκηνή του Δήμου μας, Κάρολος Κουν, το έργο Ο Ψύλλος, σε διασκευή- σκηνοθεσία της δασκάλας Βάνιας Ξιφαρά την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20.30. Ο Ψύλλος στην κινηματογραφική του εκδοχή γράφτηκε σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του Δημήτρη Σπύρου. Αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία για παιδιά και νέους, (Λουξεμβούργο, Νοέμβριος 1990) και προβλήθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο κερδίζοντας 6 βραβεία.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Ψύλλος είναι μία χειρόγραφη εφημερίδα που συντάσσει κι εκδίδει ο δωδεκάχρονος  Ηλίας Συλαϊδής σε ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Οι φτωχοί γονείς του αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την έκδοση της εφημερίδας, ενώ οι συγχωριανοί τον χλευάζουν, αδυνατώντας να κατανοήσουν την ανάγκη του να πετάξει μακριά από τα σύνορα του χωριού. Όμως ακόμα και φορώντας τα στενά παπούτσια που προσπαθούν να του επιβάλουν, ο Ψύλλος θα επιμείνει. Όπως οφείλει να κάνει πάντα το παθιασμένο όνειρο, γιατί… «μπροστά βαδίζει η εξέλιξη, σαν δε φοβάται λάθη»…

Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 Ο Ψύλλος  ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή. Η ανάγκη να πυρποληθούμε μέσα στο όνειρο του μικρού πρωταγωνιστή, όπως έγραψε και ο δημιουργός του στο  βιβλίο,  ήταν για εμάς κινητήριος δύναμη να το τολμήσουμε. Μας γοήτευσαν οι εσωτερικές δυνάμεις που ανέπτυξε ο μικρός, για να αντιπαλέψει το περιορισμένο πλαίσιο δυνατοτήτων που του έβαζε το περιβάλλον. Θεωρήσαμε ότι μέσα στον κλοιό των μνημονιακών αξιολογήσεων,  το να τολμάς και να επιμένεις να διεκδικείς ό,τι σου αξίζει, είναι σπουδαίο εργαλείο σκέψης για τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας. Ταυτόχρονα, η διασκευή είναι ένας τρόπος να τους πούμε ότι δεν είναι μόνοι. Τους ακολουθούν στρατιές Ψύλλων που ονειρεύονται αυτό που τους λένε ότι είναι αδύνατο. 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.