Μια Υπόθεση …. για τις Παραλίες




(του Αργύρη Κ./kontrarolos.blogspot.gr)

Το φετινό καλοκαίρι ειναι το πρώτο που βρίσκει τις παραλίες στη διαχείρηση των Δήμων. Περρισεύει ήδη η κουβέντα για το τι θα γίνει , ποιά σχέδια θα αναπτυχθούν και πότε ωστε να γίνει το παραλιακό μετωπο ελκυστικότερο για τους χιλιάδες καλοκαιρινούς του επισκέπτες.
Πολύ κουβέντα εχει γίνει ωστόσο , για την εικόνα που παρουσιάζει η παραλία της Γλυφάδας ήδη από φέτος. Καθαρη , περιποιημένη, φιλική στο χρήστη. Πολλοί δεν δίστασαν να βαλουν σε σύγκριση αυτήν την εικόνα με τις παραλίες στο Δήμων των 3Β. Παρά τις λίγες μικρές παρεμβάσεις δυσκολα κάποιος θα ισχυριζόταν ότι η γενική εικόνα είναι αλλαγμένη προς το καλύτερο.
Υπάρχει βεβαια ενα αντικειμενικό γεγονός…
Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γλυφάδας είναι μικρό και άρα ευκολότερα διαχειρησιμο. Θα ήταν ουτοπικό και συνάμα φτηνή αντιπολιτευση να συζητάμε γιατι σε ενα χρόνο από τη συμφωνία ή καλύτερα στο ελάχιστο διαστημα από τις υπογραφες με την ΕΤΑΔ δεν αναμορφώθηκε η εικόνα των παραλιών.

Σε αυτά όμως ας μπεί ακόμα μια παράμετρος στη σκέψη μας , εστω ως υπόθεση εργασίας.

Ο Δήμος Γλυφαδας επενέβη με έργα στην παραλία του ακριβως γιατί είναι μικρή, άρα προσφέρει λιγότερες δυνατ;oτητες εκμεταλλευσης. Οι παραλίες πρακτικά ειναι νοικιασμένες για συγκεκριμένο διαστημα με συγκεκριμένο αντιτιμο που καταβάλλουν οι Δήμοι. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας είχε να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να παρέμβει, εξωραίζοντας την εικόνα της παραλίας, με έργα του δήμου και αποδίδοντας την ελευθερη στους δημότες του. Ή από την άλλη να την προχωρήσει σε σχέδια αθρόας εκμεταλλευσης μοιράοντας αριστερα και δεξια τμήματα της για ομπρελοξαπλώστρες, μαγαζιά, μαγαζάκια.
Επέλεξε το πρώτο….

Στην υπόθεση μας ο Δήμος των 3Β βαδίζει διαφορετικά.
Αναζητά επενδυτές και ”επενδυτές” . Οι ακτες περιφέρονται σε ένα ιδιότυπο roadshow προς αναζητηση ανθρώπων που θα επιθυμούσαν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως στα λεγόμενα ”φιλέτα” της παραλίαςΕξεταζεται λοιπόν τι θα ήθελαν ΕΚΕΙΝΟΙ να αναπτύξουν ως επιχειρηματική δραση. Με αυτό το πρίσμα παρουσιαζονται ιδέες και λύσεις , εξαγγέλονται master plan που ακόμη όμως κανείς δεν έχει δει. Ανακοινώνεται ότι δεν προλαβαίνουν για φέτος να δράσουν παρά μόνο στα βασικά. Ανάλογα λοιπόν με τις επενδυτικές ανάγκες θα καθοριστουν και οι δημοτικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο. Όταν συγκεντωθεί ενας ικανός αριθμός προτασεων τότε ο Δήμος θα τις αξιολογήσει και θα σπευσει να δημιουργήσει υποδομές.
Υποδομές διευκόληνσης και προς όφελος των επενδυτών….

Ως τότε , με την Α’ Πλάζ Βούλας θα παραμένει στον αέρα ως προς τη λειτουργία της ,
η Β’ Πλάζ Βούλας στην ιδια εικόνα εγκατάλειψης , αφιλόξενη για τους επισκέπτες αλλά πάντα φιλόξενη για να στήνονται πανηγύρια καθαρισμού της .
Ως τότε οι ελεύθερες παραλίες θα γεμίζουν ομπρελοξαπλώστρες περιορίζοντας de facto την ελευθερία προσβασης και χρήσης σε μεγαλο τμήμα τους, οι καντίνες του Καβουρίου θα μενουν φευγοντας και στην ελευθερη παραλία της Βαρκιζας θα παίζεται το ιδιο καλοκαιρινό κρυφτο Ρομά – Δημοτικών αστυνόμων εσχάτως και εταιρείας Security.

Καλό και δροσερό καλοκαίρι λοιπόν….

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.