Η Πλατεία που … Βυθίστηκε η λογική και η Επικοινωνία




(γράφει ο Αργύρης Κ./kontrarolos.blogspot.gr)

Το περασμένο Σάββατο στην μόλις πρόσφατα κατασκευασμένη Πλατεία Πέτρου και Παύλου στο Δίλοφο σημειώθηκε μια σημαντική καθίζηση σε ένα τμήμα της. Ευτυχώς για όλους , δεν έτυχε να υπάρχει κόσμος εκείνη την ώρα , παιδιά να παίζουν και να μιλάμε σήμερα τελείως διαφορετικά για το θέμα.

Η εικόνα της βυθισμένης πλατείας προκάλεσε , όπως ήταν αναμενόμενο, πλήθος συζητήσεις , υποθέσεις , εικασίες και σενάρια. Ζητήθηκαν ευθύνες , απαιτήθηκε δημόσια συγνώμη από τη δημοτική αρχή , παραιτήσεις υπευθύνων , διερεύνηση σε βάθος. Η σωστή σειρά βέβαια, ξεκινά από το τελευταίο. Σε περίπτωση αστοχίας μιας κατασκευής πρώτα αναμένουμε το πόρισμα των ειδικών και μετά προβαίνουμε σε κρίσεις και αναζητούμε με βάση αυτό τυχόν ευθύνες.

Στην περίπτωση μας δεν έγινε αυτό. Αντίθετα περίσσεψαν τα λόγια και οι φωνές χωρίς δεδομένα. Από κάθε πλευρά…

     Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, ας δούμε αυτά ακριβώς τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την τεχνική έκθεση των εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύτηκε χτες. Αυτά που η τυχόν αμφισβήτηση τους απαιτεί αντίστοιχα στοιχεία που να τα αναιρούν.

Πρώτο δεδομένο, που δεν αμφισβητείται είναι ότι το πηγάδι δεν υπήρχε αποτυπωμένο σε τοπογραφικό σχέδιο. Επιπλέον η στέψη του πηγαδιού βρίσκονταν σε σημαντικό βάθος , καθώς μετά από 50 και πλέον χρόνια που σφραγίστηκε , αποτέθηκε εδαφικό υλικό από πάνω , αναδιαμορφώθηκε ο χώρος , μεταβλήθηκε η τοπογραφία της περιοχής. Όποιος λοιπόν αμφισβητεί αυτό το δεδομένο οφείλει να παρουσιάσει ένα τοπογραφικό που αποτυπώνεται το πηγάδι ή μια γνωστοποίηση στις υπηρεσίες που να υποδεικνύει την ύπαρξη του. Για την ώρα τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν….

Δεύτερο δεδομένο, επίσης αναμφισβήτητο είναι πως δεν απαιτείται εδαφοτεχνική μελέτη ούτε εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τέτοιο έργο. Πράγματι αν υπήρχαν τα παραπάνω το πηγάδι θα εντοπίζονταν. Όμως για τα έργα αυτά δεν προβλέπονται τέτοιες διαδικασίες γιατί απλά δεν περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες σε μεγάλο βάθος. Όποιος λοιπόν έχει αντίρρηση σε αυτό δεν έχει παρά να προσκομίσει την αντίστοιχη νομοθεσία που να δικαιώνει την θέση του.Δεν πρόκειται να το κάνει γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία….

Ακούστηκαν και άλλα. Μεταξύ αυτών το κόστος του έργου σε σχέση με τον προϋπολογισμό του που ήταν υπερδιπλάσιος. Είναι τουλάχιστον αστείο ανάξιο περαιτέρω συζήτησης για πιο λόγο δόθηκε μεγάλη έκπτωση από τον εργολάβο. Μακριά από εμάς θεωρίες συνωμοσίας και «ψεκασμένες» λογικές του τύπου «Τι μας κρύβουν».

Τελικά ήταν τυχαίο το γεγονός; Τα έκανε όλα όπως έπρεπε η δημοτική αρχή και απλά είχε την ατυχία;

Τυχαίο δεν ήταν το ατύχημα αλλά δεν φέρει κανένας ευθύνη για αυτό. Οξύμωρο ίσως ακούγεται αλλά η εξήγηση είναι απλή. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής κινούνταν στο χώρο βαριά μηχανήματα ενώ απομακρύνθηκε και εδαφικό υλικό. Η πρόχειρη σφράγιση του πηγαδιού αν και σε βάθος καταπονήθηκε. Αν προστεθεί και το πότισμα του γκαζόν ή και κάποιες βροχές την περίοδο της κατασκευής, δεν είναι ανεξήγητο γιατί συνέβη η καθίζηση.

    Λάθη όμως έγιναν. Ένα βέβαιο και ένα πιθανό λάθος.

Το πιθανό λάθος είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί για την ώρα αν έγινε έστω και προσωρινή παραλαβή του έργου από την υπηρεσία. Αν δεν έγινε το έργο δεν θα έπρεπε να αποδοθεί σε χρήση. Θα πει κανείς βέβαια ότι και να γίνονταν αυτή η τυπική διαδικασία πάλι θα βυθίζονταν η πλατεία. Αναμφισβήτητα αλλά δεν θα υπήρχαν πουθενά νομικές ευθύνες ή παρατυπίες. Πιθανά η πλατεία δόθηκε σε χρήση άρον άρον για να συμπέσει η παράδοση της με την Γιορτή των Αποστόλων, να ικανοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής που απέκτησαν πλατεία. Είναι που καμιά φορά η διαφήμιση και η επικοινωνιακή διαχείριση βουλιάζουν στα πηγάδια της πραγματικότητας.

Το βέβαιο λάθος όμως ήταν η πρώτη ανακοίνωση του συμβάντος σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου. Αν η ανακοίνωση περιέγραφε το περιστατικό , απέκλειε τη χρήση του χώρου και παρέπεμπε στη διερεύνηση από κλιμάκιο ειδικών θα ήταν σωστή και εύστοχη. Όμως περιλάμβανε και κρίσεις που επιστημονικά δεν είχαν τεκμηριωθεί και αδρές αλλά εμφανείς ωστόσο ενδείξεις προκαταβολικής απόσεισης ευθυνών και στόχευση να στραφούν τα βλέμματα στον εργολάβο. Αντιδεοντολογικό σε κάθε περίπτωση. Ίδια και χειρότερη η στάση του αντιδημάρχου που περιφέρονταν χωρίς δεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να είναι καθησυχαστικός και να βεβαιώνει για την πλήρη διερεύνηση από αυτούς που έχουν την επιστημονική επάρκεια να το κάνουν , προέβαινε σε τεχνικές και νομικές κρίσεις , ενώ δεν έχει την κατάρτιση να κάνει. Ας σημειωθεί πως δεν  είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Βέβαια αυτό το κάνουν οι περισσότεροι της παρούσας δημοτικής αρχής για μια σειρά θεμάτων , ακόμα κι όταν δεν διαθέτουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο. Εμπνευσμένοι πιθανά από το υπεράνω και αμετροεπές ύφος που έχει καθιερώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Συνηθίζει να αντιμετωπίζει τους συνομιλητές του που διαφωνούν ως αφελείς και άσχετους. Χάνει από αυτό παρά κερδίζει.

Αν από όλη αυτή την ιστορία προκύπτει ένα πολιτικό συμπέρασμα , αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής φράση:

« Η θερινή επικοινωνιακή επίθεση του Κωνσταντέλλου με τα φυλλάδια και τις συνεντεύξεις βούλιαξε στο πηγάδι του Δίλοφου».

Γιατί χωρίς να φταίει έπεσε θύμα της δύναμης της εικόνας. Η φωτογραφία με την τεράστια τρύπα στη μέση της καινούργιας πλατείας είναι δυνατότερη από τις όποιες εξηγήσεις όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι. Δυνατότερη ακόμα και από τις δίκαιες ή άδικες κρίσεις που προέρχονται από την αντιπολίτευση.

Θα ήταν δύσκολο να ζητήσει κανείς να αλλάξει ο Δήμαρχος το αλαζονικό και υπεροπτικό κουστούμι που φοράει ως πολιτικός. Μπορεί όμως να δώσει περισσότερη έμφαση στο ίδιο το έργο του και λιγότερη στο πως θα το πουλήσει στην κοινή γνώμη. Το περιστατικό της βυθισμένης πλατείας αν κάτι απέδειξε είναι πως ακόμα και όταν δεν φταίει, η καχυποψία προς πρόσωπό και τις προθέσεις του περισσεύουν. Όχι μόνο από τους «συνήθεις υπόπτους» αλλά από τους πολλούς…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.