Υμηττός: Πυροσβέστες και εθελοντές νίκησαν τις φλόγες




Με την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς της 10ης Αυγούστου 2017 στον Υμηττό, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές της δασοπροστασίας κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη.

Έσωσαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και εξασφάλισαν ότι και πάλι όλοι οι κάτοικοι της Αττικής θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον μεγάλο πράσινο φυσικό πνεύμονα με όλα τα αγαθά του.

Η συσσωρευμένη πια εμπειρία, η σωστή εκπαίδευση, ο συντονισμός και η δυναμική συνέργεια, αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των πυροσβεστών, των εθελοντών της δασοπροστασίας και των τμημάτων πολιτικής προστασίας των δήμων-μελών του ΣΠΑΥ, αποδείχθηκαν ικανά και αποτελεσματικά, ώστε η πυρκαγιά να αντιμετωπιστεί άμεσα, παρά της αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους ισχυρούς ανέμους και παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο.

Έτσι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας.
Στον τομέα της πρόληψης με τους συνεχείς καθαρισμούς, την συντήρηση των δρόμων δασοπροστασίας και των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Στον τομέα της πυρόσβεσης με την ενίσχυση των δεξαμενών, την ανάπτυξη συστημάτων άμεσης ανίχνευσης, τον εξοπλισμό των εθελοντικών μονάδων, την συντήρηση και την αύξηση του στόλου των οχημάτων και τον απόλυτο συντονισμό με την Πυροσβεστική.
Στον τομέα της ανάπτυξης με τις συνεχείς αναδασώσεις, την ποιοτική βελτίωση της χλωρίδας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όπως αποδείχθηκε, η ενημέρωση και η σωστή συμπεριφορά του κόσμου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όταν οι πολίτες δεν παρεμποδίζουν την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων και τις ρίψεις εναέριων μέσων, όταν έχουν την κατάλληλη ενδυμασία και τον εξοπλισμό που ενδείκνυται, όταν αντιδρούν σωστά και δίνουν τις σωστές πληροφορίες στην πυροσβεστική αποτελούν ένα αποφασιστικό κομμάτι στην άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών.

Γι αυτό ο ΣΠΑΥ έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση του κόσμου με έντυπο και ψηφιακό υλικό και από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της πυρκαγιάς έδινε τις κατάλληλες οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την σωστή ενημέρωση και συμπεριφορά του κόσμου, για την δική του προστασία και την διευκόλυνση του έργου της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΥ εκφράζω την μεγάλη μας ικανοποίηση και την βαθιά ευγνωμοσύνη μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας και στις δημοτικές αρχές των δήμων που συνέδραμαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, στην Περιφέρεια Αττικής και στους εργαζόμενους του ΣΠΑΥ και πάνω από όλα στους εθελοντές δασοπυροσβέστες των δήμων μελών του ΣΠΑΥ που για μια φορά ακόμη με υψηλό φρόνημα και αίσθημα ευθύνης απέδειξαν ότι πολύ ορθώς ο ΣΠΑΥ τους εμπιστεύεται την βιωσιμότητα του Υμηττού και τους ενισχύει για να είναι πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους και στην ιερή αποστολή τους.

Βασίλης Βαλασόπουλος
Πρόεδρος ΣΠΑΥ
Δήμαρχος Ηλιούπολης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.