«Γκάζια» για το Ελληνικό μετά το χθεσινό «φρένο» από το ΚΑΣ




(από το thetoc.gr)

«Γκάζια» από το Μαξίμου μετά το χθεσινό «φρένο» από το ΚΑΣ. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος για το θέμα του Ελληνικού. Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, τονίζεται η αποφασιστικότητα του κόμματος να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκκίνηση της υλοποίησης της επένδυσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η απόφαση για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών ελήφθη ομόφωνα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της. Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τη συνεδρίαση φέρεται να συγκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν αποχωρήσει για την άτυπη Σύνοδο κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι και όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι το Μαξίμου «δεν θέλει το θέμα να σέρνεται», κάτι που ωστόσο απομένει να φανεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο στενό κομματικό όργανο συμμετέχουν οι: Νίκος Βούτσης, Φωτεινή Βάκη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρες Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Εκτός γραμμής» ο Σκουρλέτης 

Την ίδια στιγμή, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη κινούνται ανοιχτά σε άλλη γραμμή. Εκτός «γραμμής» εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης το πρωί της Πέμπτης, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ έσπευσε να προσφέρει κάλυψη και να συμφωνήσει με τους αρχαιολόγους που επιδιώκουν να «βαφτίσουν» ως …αρχαίο το πρώην αεροδρόμιο. «Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους» δήλωσε, αναφερόμενος στο φιάσκο με τη νέα αναβολή του ΚΑΣ για το Ελληνικό. Μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε ότι σήμερα οι αρχαιολόγοι …«δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας», διαφοροποιούμενος πλήρως από τη στάση Μεγάρου Μαξίμου και εκφράζει τη δυσφορία του για τις νέες καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή, σφοδρή είναι η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά μέσω twitter την παραίτηση της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη με αφορμή τις νέες κωλυσιεργίες. Για ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Είναι η κυβέρνηση που προΐσταται των δημόσιων υπηρεσιών κι αυτή που δείχνει παντελώς ανίκανη να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες με κίνδυνο τη ματαίωση της επένδυσης» ανέφερε από τη μεριά του το Ποτάμι.

«Κερασάκι» στην τούρτα του τραγέλαφου αποτελεί το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού βρέθηκε για αρκετές ημέρες στο Πεκίνο, αναχωρεί για Βερολίνο, όπου θα παραμείνει για διάστημα δύο εβδομάδων, έως τις 12 Οκτωβρίου, γιατί συμμετέχει σε …θεατρική παράσταση.

Πώς φτάσαμε στην τρίτη αναβολή

Η Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης επί του Σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και δεύτερον επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ωστόσο δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή και έτσι η απόφαση για αναβολή ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απειλείται με εκτροχιασμό όλη η επένδυση.

Iδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα μέλη του ΚΑΣ επέλεξαν την αναβολή καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως ήταν η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος.

Παραίτηση της ΓΓ του υπουργού Πολιτισμού ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κομβικό ρόλο στο φιάσκο παίζει η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, την παραίτηση της οποίας ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης  η γενική γραμματέας είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος θεώρησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι επίκειται απόφαση του ΚΑΣ που θα επιτρέπει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

«Κανένα Μνημόνιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αρχαιολογική νομοθεσία», είπε χθες στη συνεδρίαση η κ. Βλαζάκη.

Κικίλιας: Ο Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί

«Η κυβέρνηση είναι εχθρική σε κάθε είδους επένδυση. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Δεν έχει την δύναμη να αποπέμψει ούτε την γγ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή τη νέα αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό.

Χρηστίδης για Ελληνικό: Θέλει ή όχι ο κ. Τσίπρας την επένδυση;

«Θέλει ή όχι ο κ. Τσίπρας την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό;», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης μετά την τρίτη αναβολή του ΚΑΣ για τη μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.

«Μπορεί ή όχι να ξεπεράσει τις μεγάλες αντιστάσεις που υπάρχουν στο κόμμα του και την κοινοβουλευτική του ομάδα;  Που με κάθε ευκαιρία και με διάφορες αφορμές, αξιοποιώντας τον χαώδη κρατικό μηχανισμό και τις δημόσιες υπηρεσίες που κυριαρχούνται και αξιοποιούνται από τα  διορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ματαιώσουν τελικά την επένδυση», επισημαίνει ο κ. Χρηστίδης και προσθέτει:

«Τα ερωτήματα γίνονται πιο επιτακτικά μετά και την περιπέτεια με την επένδυση στις Σκουριές, όπου τα κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί ενήργησαν κατά το ίδιο εχθρικό για τις επενδύσεις τρόπο. Τα μηνύματα που στέλνονται κάθε τόσο σε υποψήφιους ξένους επενδυτές είναι δυστυχώς εξόχως αρνητικά.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης από την σημερινή κυβέρνηση των υπαρχόντων και των εν αναμονή επενδύσεων,  η πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη φιλοεπενδυτική στροφή του πρωθυπουργού, όπως και τα χθεσινά λεγόμενα του Υπουργού οικονομικών κ. Τσακαλώτου ό,τι «θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες μπορούμε να απορροφήσουμε», μοιάζουν με κρύα ανέκδοτα.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ  δεν μπορούν.. Με την πολιτική τους, τις ιδεοληψίες και την παροιμιώδη ανικανότητά τους, αδυνατούν να ανοίξουν τους δρόμους της ανάπτυξης για την οικονομία και τη χώρα. Πρέπει να φύγουν».

Ποτάμι: Η κυβέρνηση δέσμια της ανικανότητάς της

«Η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό αναβλήθηκε χθες για τρίτη φορά. Οι μήνες περνούν, τα χρόνια περνούν οι δημόσιες υπηρεσίες συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, παραμένει παγωμένη. Ο πρωθυπουργός καλεί τους επενδυτές που έδιωχνε μέχρι χθες να έρθουν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να προχωρήσει το έργο στο Ελληνικό και δηλώνει δυσαρεστημένη από τις καθυστερήσεις, αλλά αποτέλεσμα μηδέν», επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Είναι όμως η κυβέρνηση που προΐσταται των δημόσιων υπηρεσιών κι αυτή που δείχνει παντελώς ανίκανη να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες με κίνδυνο τη ματαίωση της επένδυσης. Με τα λόγια δεν γίνονται επενδύσεις. Χρειάζεται εκτός από το ξεπέρασμα ιδεοληψιών, αποφασιστικότητα και ικανότητα. Και τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πιθανή ματαίωση θα ικανοποιήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και τώρα αντιδρούν λυσσαλέα, αλλά θα βλάψει σοβαρά τη χώρα και θα στερήσει σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τη δυνατότητα να βρουν δουλειά».

Δ. Καμμένος: Εσκεμμένες οι κωλυσιεργίες του ΚΑΣ

Σφοδρή επίθεση κατά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξαπέλυσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

«Έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο αλλά και χώρο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πράξει σύμφωνα με το νόμο αλλά αρνείται πεισματικά να το κάνει. Οι λόγοι έχουν μικρή σημασία μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν 8 δις ευρώ κεφάλαια που θα στηρίξουν την οικονομία και την απασχόληση δημιουργώντας 70.000 νέες θέσεις άμεσης εργασίας και δεκάδες χιλιάδες έμμεσης εργασίας», τονίζει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και προσθέτει:

«Η τρίτη αυτή αναβολή θέτει πια ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας του συμβουλίου αλλά και εσκεμμένης κωλυσιεργίας που εκθέτει την Κυβέρνηση και τη χώρα και απειλεί να εκτροχιάσει το συνολικό σχεδιασμό της επένδυσης που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 21/09/2016 με ευρεία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.

Θυμίζω μάλιστα σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Θα ακυρώσει το ΚΑΣ τη Βουλή των Ελλήνων; Κύριες και Κύριοι του ΚΑΣ. Δίνουμε λάθος εικόνα σε λάθος στιγμή. Σας ενδιαφέρει τελικά ή όχι η εικόνα μιας σοβαρής χώρας που μπορεί να φιλοξενήσει επενδύσεις τέτοιου μεγέθους;

Ποιος θα αναλάβει τελικώς να εξυπηρετήσει τις ρήτρες που προβλέπονται στη Σύμβαση που ως Βουλή επικυρώσαμε; Η επένδυση αυτή είμαι βέβαιος οτι όχι μόνο θα προχωρήσει αλλά θα αποτελέσει και πρότυπο επένδυσης για την Ελλάδα βγάζοντας την από το τέλμα που δίνει την εικόνα».

Ένωση Κεντρώων: Όχι κωλυσιεργίες

«Για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην επένδυση του Ελληνικού, η Ένωση Κεντρώων ζητάει να αξιώσει η Κυβέρνηση γρήγορη απόφαση του ΚΑΣ και όχι κωλυσιεργίες», επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει: «Ζούμε σε μια εποχή που οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι παρακολουθούν στενά την πρόοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα και είναι μέγα λάθος διχογνωμίες επιστημόνων, κρατικών λειτουργών να βγάζουν λάθος εικόνα».

Πιτσιόρλας: Tην Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία

Tην Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, χθες η αναβολή δόθηκε για λόγους διαδικαστικούς για να προστεθεί ένα θέμα ακόμα στην ημερήσια διάταξη και να πάμε παράλληλα” προέβλεψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας σε ρ/φ σταθμό. «Θεωρώ ότι ο θόρυβος όλος είναι υπερβολικός. Είναι υπερβολικός και τραβιέται από τα μαλλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλοι ξέρουμε ότι όλο αυτό το θέμα με την επένδυση στο Ελληνικό κουβαλάει μία ιστορία πίσω της. Και εντάσεις και ενστάσεις και προβλήματα. Είναι, λοιπόν, λογικό να χρειάζεται χρόνος ούτως ώστε να καταλήξουμε μέσα από ομαλές διαδικασίες σε μία απόφαση με ευρύτατες συναινέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τα πράγματα με εντολές και χωρίς να τηρούμε όλες τις διαδικασίες και χωρίς να εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου. Δεν χάθηκε ο κόσμος για μία εβδομάδα” .Και προσέθεσε: ” Θεωρώ ότι είναι υπερβολικά όσα ακούγονται για ένα θέμα δύσκολο και είναι ένα κακό δείγμα και από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα του Τύπου. Αν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται θεσμοί όπως το ΚΑΣ ή αν είναι δυνατόν αυτοί οι θεσμοί να λειτουργούν μέσα σε αυτό το κλίμα και να ζητείται από την κυβέρνηση να δίνει εντολές τι πρέπει να κάνει το ΚΑΣ. Αν είναι δυνατόν» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κωνσταντινόπουλος: Ο Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη 

Ήδη η τρίτη αναβολή της απόφασης προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση.

«Τρίτη αναβολή του ΚΑΣ με εισήγηση της ΓΓ Πολιτισμού κ. Βλαζάκη. Ο κ. Τσίπρας έχει διορίσει την κ. Βλαζάκη στη θέση της ΓΓ και έχει όλη την ευθύνη για τη διακοπή της επένδυσης στο Ελληνικό. Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ότι η επένδυση πρέπει να γίνει και η συνάντηση του κ. Φίλη με αρχαιολόγους ώστε να μη γίνει η επένδυση είναι ένα ακόμη παρατράγουδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.