Τι προσφέρει σε ένα παιδί η δίγλωσση εκπαίδευση;




 

Tο Ελληνοβρετανικό Νηπιαγωγείο LSC (το μοναδικό στα νότια προάστια), είναι ένα νέο σύγχρονο ιδιωτικό νηπιαγωγείο για παιδιά από 3.5 έως 6, που άνοιξε στον Άλιμο (Θεομήτορος και 17ης Νοεμβρίου 55).

Σε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες. Η ομάδα του απαρτίζεται από επαγγελματίες με πολυετή πείρα στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αγγλία) σε εκπαιδευτικά συστήματα που εστιάζουν στην κοινωνική παιδεία και πρακτικές μιας διαφορετικής φιλοσοφίας.

Τι προσφέρει σε ένα παιδί η δίγλωσση εκπαίδευση; Οι παιδαγωγοί του  LSC μας εξηγούν:

Η δίγλωσση εκπαίδευση είναι διαφορετική από τα παραδοσιακά προγράμματα εκπαίδευσης γλωσσών, τα οποία διδάσκουν μια δεύτερη ξένη γλώσσα. Κατά κύριο λόγο,αυτά τα παραδοσιακά προγράμματα, διδάσκουν τη γλώσσα ως μάθημα, ενώ τα προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης χρησιμοποιούν την γλώσσα ως μέσο ένταξης. Δηλαδή, διδάσκουν ένα θέμα, μέσω μιας νέας γλώσσας πέρα από τη μητρική γλώσσα των ομιλητών.

Το σημαντικότερο όμως είναι, πως είναι ένας τρόπος να παρέχεται ουσιαστική και ισορροπημένη εκπαίδευση, καθώς και μια εκπαίδευση η οποία ενισχύει την ανεκτικότητα απέναντι σε διαφορετικές γλωσσικές ομάδες αλλά και κουλτούρες.

Κατά αυτόν τον τρόπο, τα δίγλωσσα προγράμματα εκπαίδευσης, παρέχουν μια γενικότερη εκπαίδευση, που αναπτύσσει και εντάσσει, συν τοις άλλοις, την κατανόηση για την διαφορετικότητα των ανθρώπων.

Ακόμη, οι μαθητές που εκτίθενται σε δίγλωσσα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, παρουσιάζουν ικανότητες και στρατηγικές μέσω των οποίων αναπτύσσουν συμβολική σκέψη και γλωσσικές δεξιότητες (GarciaO.,2011).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Lewis (1978), «η δίγλωσση εκπαίδευση έχει συσταθεί για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους, ενώ το θεμελιώδες σκεπτικό για την σύστασή της, είναι να φέρει μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισότητα».

Μεγαλωμένη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η Στρατούλα Καλαμβόκηδιευθύντρια σπουδών του LSC,  θυμάται από μικρό παιδί, στο προσχολικό ακόμη στάδιο, τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί δίδασκαν τους μαθητές.

«Μαθαίναμε μέσω παιχνιδιού, εξερεύνησης και δημιουργίας μέσα σε ένα περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερους κανόνες, χρονικούς περιορισμούς με διακριτική καθοδήγηση από τους δασκάλους.
Ένας βιωματικός τρόπος μάθησης, που σέβεται τον προσωπικό ρυθμό του κάθε μαθητή» λέει στο NOTIA.GR

Αυτές οι ευχάριστες εμπειρίες μάθησης, που την συνοδεύουν ακόμη και σήμερα,  έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σπουδές που ακολούθησε και τη μετέπειτα πορεία της.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πήγε πάλι στην Αυστραλία όπου τέλειωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Γκρίφιθ.

«Μετά από προϋπηρεσία πολλών ετών στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης, στην Ελλάδα,  αποφάσισα να διακόψω για να μεγαλώσω τον γιο μου» λέει.

«Όταν έφτασε η στιγμή να αναζητήσω προσχολική εκπαίδευση για το παιδί μου δυσκολεύτηκα αρκετά, τότε κατάλαβα ότι οι επιλογές ήταν περιορισμένες σε προσχολικά κέντρα που έδιναν βαρύτητα στη φύλαξη και όχι στο εκπαιδευτικό κομμάτι».

Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε στο μυαλό της, η ιδέα της δημιουργίας δίγλωσσου νηπιαγωγείου.

«Η ανάγκη αυτή η δική μου καθώς και πολλών άλλων γονιών παράλληλα με την παρότρυνση από την οικογένεια μου με οδήγησαν στην ίδρυση του Ελληνοβρετανικου Νηπιαγωγείου LSC «.

«Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής που σέβεται απόλυτα τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. ένα σχολείο «ανοικτό» στη φιλοσοφία και στις αρχές του, στην εκπαιδευτική πρακτική του και στο πρόγραμμα του. Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι το παιδί αναπτύσσεται, μαθαίνει και κοινωνικοποιείται όπου ζει χαρούμενα και δημιουργεί αυτόνομα.

Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του παν/μιου Αθηνών για την πολύτιμη βοήθεια τους στην υλοποίηση του Pre-school English Programme του LSC.
Ευχαριστούμε τους γονείς των μαθητών μας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο νέο μας ξεκίνημα και εμείς με τη σειρά μας δεσμευόμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την πρόοδο των παιδιών τους».

Επισκεφθείτε το site του Ελληνοβρετανικου Νηπιαγωγείου LSC για να μάθετε περισσότερα. www.lsc.edu.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.