Τοποθετήθηκε το πλωτό φράγμα στη Βούλα (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




 

Ολοκληρώθηκε έγκαιρα η πόντιση του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος που μίσθωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των παραλιών της πόλης μας από την πετρελαιοκηλίδα που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή σε πολλές παραλίες του Σαρωνικού.

Συγκεκριμένα, με τον πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η τοποθέτηση τριών χιλιομέτρων πλωτών αντιρρυπαντικών φραγμάτων, ξεκινώντας από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινας, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης. Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό με αποτέλεσμα να αποτρέπει κάθε πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές της πόλης μας.

Η τοποθέτηση του φράγματος έγινε για λόγους πρόληψης με πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος που έχει χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια αντιμετώπισης του εν λόγω περιστατικού ρύπανσης.

Παράλληλα, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο Δήμος έχει μεριμνήσει να είναι σε επιφυλακή, στην παραλία του Κάμπινγκ, ειδικό όχημα καθαρισμού το οποίο σε περίπτωση που προσβληθεί κάποια ακτή από κηλίδες και συσσωματώματα μαζούτ να προβεί στον άμεσο καθαρισμό της. Το όχημα αυτό, είναι εφοδιασμένο με ειδικά πολυμερή, κροκκιδωτικά και ουσίες ώστε να επεξεργάζεται το συλλεχθέν απόβλητο συγχρόνως με την παραλαβή του, στα πρότυπα ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμό ο οποίος δεν έχει καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ που είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας κατά τη διάρκεια της νύχτας εμφανίστηκαν στις παραλίες, ειδικά στην περιοχή του Καβουρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συνεργεία καθαριότητας του Δήμου έχουν ξεκινήσει από το πρωί την περισυλλογή τους και των καθαρισμό των παραλιών.
Ο μηχανισμός του Δήμου παρακολουθεί την εξέλιξη της κηλίδας από την πρώτη στιγμή και χθες το απόγευμα, όταν δύο σκάφη που έχει επιστρατεύσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου στα οποία επέβαιναν, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μαζί με στελέχη του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας έκαναν επιτόπια αυτοψία της ακτογραμμής της πόλης.

Σε συνδυασμό με τις λήψεις από drone που χρησιμοποιήθηκε εντόπισαν μια κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ). Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Λιμενάρχη Σαρωνικού αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειες του Δήμου και πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο όπως έχει ήδη σχεδιάσει.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης, πετυχημένης προληπτικής φάσης της επιχείρησης για την προστασία των ακτών της πόλης μας, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες.

Οφείλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση, τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου, την εταιρεία «North Aegean Slops» για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή της, τους εθελοντές που συνέβαλαν στην προσπάθεια και τα ΜΜΕ που στάθηκαν στο ύψος της περίστασης και βοήθησαν με την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού.

Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

 

Η κίτρινη γραμμή προσδιορίζει το σημείο και το μήκος του προστατευτικού φράγματος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.