Ελληνικό: Νέα εμπλοκή με προσφυγές δύο οικολογικών Σωματείων στο ΣτΕ




(από το liberal.gr)

Νέα εμπλοκή για την επένδυση στο Ελληνικό καθώς την ώρα που η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων αποφαίνεται ότι τα 37 στρέμματα δεν είναι τελικά «δάσος», δύο οικολογικά σωματεία προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δίνοντας άλλο ένα επεισόδιο και αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται τελειωμένο.

Πρόκειται για τα σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία, τα οποία στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, ως προς την μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού στην δασική νομοθεσία και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Τα δυο Σωματεία υποστηρίζουν, ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Τέλος, υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος, που προστατεύει, μεταξύ των άλλων, τις δασικές εκτάσεις και κατ΄ επιταγή του οποίου προκύπτει η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη, αλλά είναι αντίθετες στη νομοθεσία (νόμοι 3889/2012, 4389/2016,κ.λπ.), ενώ είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης ως μη υπαγόμενο στην δασική νομοθεσία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το liberal.gr, η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων έκανε δεκτή την ένσταση της Ελληνικόν Α.Ε., και του ΤΑΙΠΕΔ, κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά για το περίφημο «δάσος» του Ελληνικού, έκτασης 37 στρεμμάτων. Το σκεπτικό της απόφασης που θα καθαρογραφεί αύριο, αναφέρει ότι με βάση την ανάλυση και την αυτοψία που έγινε στο χώρο, τα επίμαχα 37 στρέμματα αφορούν τεχνητές φυτεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου. Επισημαίνει επιπλέον ότι υπάρχουν διοικητικές πράξεις πριν από το Σύνταγμα του 1975, σχετικά με τον προορισμό και τη χρήση του ακινήτου, το γεγονός δηλαδή ότι βρισκόταν από παλαιά σε εντός σχεδίου περιοχή, καθώς και ότι χρησιμοποιούνταν ως αεροδρόμιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η επιτροπή δέχθηκε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε παραγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμμελος, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση», άρα δεν συνιστούν δασική έκταση.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.