Η Καθημερινή της Κυριακής: Μικρά δημοτικά “θαύματα” εν μέσω κρίσης




 

Στο άκουσμα της λέξης δήμος οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό είναι απλήρωτοι συμβασιούχοι προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων ελλειμματικά ταμεία. Όμως, ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης αποδεικνύεται ότι με μερικές απλές κινήσεις μπορούν να γίνουν θαύματα.

Στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα υπάρχουν δήμοι με κοινωνικό πρόσωπο με γεμάτα ταμεία που αξιοποιούνται για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την καθαριότητα αλλά και για τη βοήθεια εκείνων που έχουν ανάγκη.

Η δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Εύα Παπαμανώλη, επικοινώνησε με πέντε δήμους (Αλίμου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου και Παπάγου-Χολαργού) οι οποίοι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα όσων αποδεικνύουν ότι, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και “δρόμος”.

 

 

Δήμος Αλίμου

Μπορεί τα ταμεία να εξακολουθούν να είναι ελλειμματικά, ωστόσο το χρέος έχει μειωθεί κατά 12.000.000 € από το Σεπτέμβριο του 2014 και πλέον ανέρχεται στα 14.000.000 €. Στο μεσοδιάστημα έχουν γίνει έργα υποδομής, ασφαλτοστρώσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι και η αναβάθμιση αθλητικών χώρων, η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με LED χαμηλής κατανάλωσης, αναπλάσεις παιδικών χαρών αλλά και πεζοδρομίων. “Το μυστικό είναι η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων, σκληρή οικονομία και στοχευμένη χρήση των χρημάτων. Κάνουμε σαφάρι προς ανεύρεση πόρων, εξηγεί ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης. Κι από πού προέρχονται αυτοί οι πόροι; Από το ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Αττικής, από τα προγράμματα Leader αλλά και με μείωση των ανελαστικών δαπανών. Ο Δήμος Αλίμου, εσχάτως, διέκοψε τη συνεργασία του με τη ΔΕΗ και συνεργάζεται πλέον με εναλλακτικό πάροχο εξοικονομώντας περί τις 100.000 € το χρόνο.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

“Σύνεση” και “χρηστή διαχείριση” είναι τα μυστικά της επιτυχίας του Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος βραβεύθηκε από την Ε.Ε. ως leader of the year.

Tα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι περίπου 9,5 εκατ. ΕΥΡΩ, αλλά για να συμβεί αυτό σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζεται ο ίδιος να συνδιαλλέγεται με τους προμηθευτές προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές “Το μυστικό είναι να είσαι κέρβερος με τη Διαχείριση” λέει. Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης φέρνει το νέο κλειστό γυμναστήριο, ο προϋπολογισμός του οποίου ήταν 10.000.000 ευρώ αλλά “το τελειώνουμε με 6.500.000 ευρώ”. Όπως και άλλοι δήμοι, το Π. Φάληρο αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής. Εξίσου σημαντικό βεβαίως είναι και το “εσωτερικό νοικοκύρεμα” στην κατεύθυνση αυτή έχουν μειωθεί οι τομείς συλλογής των απορριμμάτων, όπως και οι υπερωρίες που από τις 200 ώρες έχουν “πέσει” στις 16 ώρες.

Δήμος Γλυφάδας

Την τελευταία τριετία σημείωσε αύξηση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 9 εκατ. ευρώ. Από τη νέα χρονιά σχεδιάζεται οριζόντια μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 10% για κατοικίες και επαγγελματική στέγη και κατά 50% για τις  τρίτεκνες οικογένειες ενώ παράλληλα γίνονται έργα υποδομής Πώς συνέβη αυτό; Με απλές κινήσεις νοικοκυρέματος των οικονομικών με περιορισμό των δαπανών και φυσικά με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν 6.000 ακίνητα τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στο δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται δημοτικό τέλη και ΤΑΠ. Από τον εντοπισμό τους εισρέει πλέον ετησίως στα δημοτικά ταμεία 1,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα σταμάτησαν υπέρογκες  χρεώσεις από την ΕΥΔΑΠ οι οποίες προέρχονταν από αγνώστου θέσεως μετρητές εισπράχθηκαν βεβαιωμένες οφειλές ενώ από τη μεταστέγαση υπηρεσιών σε νέο κτίριο εξοικονομούνται 8.525 ευρώ μηνιαίως.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.