«Λευκός καπνός» από το ΚΑΣ για το Ελληνικό




Βασιλική Τζεβελέκου/efsyn.gr

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση κήρυξε, χθες βράδυ, τον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού. H πρόταση των ορίων που περιλαμβάνει 300 στρέμματα εντός του ακινήτου  της επένδυσης που διαχειρίζεται η Ελληνικό Α.Ε. συγκέντρωσε 15 ψήφους. Ενα μέλος ψήφισε υπέρ της πρότασης της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων που είχε ζητήσει την κήρυξη 3.000 στρεμμάτων, από τα συνολικά 6.200  της επένδυσης.

Η παρακείμενη έκταση, εκτός του επενδυτικού οικοπέδου που πρότεινε η αρμόδια ΕΦΑ αφορά 1.600 – 1.700 στρέμματα στους όμορους δήμους Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας αφού η κήρυξη ακολουθεί ενιαία γραμμή εντός  και εκτός επένδυσης. Αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “efsyn.gr”, καθώς οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι δεν παρακολούθησαν την συνεδρίαση λόγω της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΑ.

Σχεδόν εννέα ώρες συζητούσαν τα μέλη του ΚΑΣ το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποφασίζεται με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα. Παρά το κλίμα πόλωσης που καλλιεργήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, τη δαιμονοποίηση που επιχειρήθηκε γύρω από το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου σε σχέση με την επένδυση και τις μεθοδευμένες προσπάθειες να παρακαμφθεί ο νόμος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμο), πήρε τις αποφάσεις του με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Η κήρυξη αφορά το  βορειοανατολικό τμήμα του επενδυτικού οικοπέδου και περιλαμβάνει το θέατρο Ευωνύμου, το Λόφο Χασάνι, το ρέμα Τραχώνων, το Αμαξοστάσιο του τράμ, περιοχές δηλαδή με πυκνά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ θυμίζουμε ότι κηρυγμένος είναι και ο χώρος της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά. Μπορεί η κήρυξη να είναι περιορισμένη, σε σχέση με την πρόταση της αρμόδιας Εφορείας, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον ενώ η επένδυση μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα  χωρίς τις χρονοτριβές προσφυγών στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικόν Α.Ε. που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν στην άποψή τους ότι δεν χρειάζεται η κήρυξη. Βασικό επιχείρημα που διατύπωσαν για άλλη μια φορά ότι “το Μνημόνιο διασφαλίζει αφ ενός τα πολιτιστικά ευρήματα, αφ εταίρου την επένδυση ενώ φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού”.

Τα μέλη του ΚΑΣ ωστόσο υποστήριξαν πλήρως την πρόταση της γ.γ. Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη η οποία ανάλαβε προσωπικά την ευθύνη να διακόψει την προηγούμενη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου ( η πρόταση πέρασε με 11 ψήφους υπέρ και 6 κατά)  προκειμένου να συζητηθεί πρώτα το θέμα της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου και στη συνέχεια οι εγκρίσεις των μελετών ΣΟΑ και ΣΜΠΕ.  Σε αντίθετη περίπτωση θα είχε χαθεί κάθε ευκαιρία να τηρηθεί η νομιμότητα καθώς το άρ. 12 του Αρχαιολογικού Νόμου λέει καθαρά ότι η κήρυξη (εφ όσον έχουν βρεθεί σοβαρά αρχαιολογικά δείγματα πεδίου) προηγείται πριν την έγκριση χωρικής ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι αν ο επενδυτής είχε στα χέρια του ένα ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) χωρίς κήρυξη, θα μπορούσε στο μέλλον να ισχυριστεί άγνοια αρχαιοτήτων και να ζητήσει μέχρι και αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο εφ όσον θα προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα. Με την κήρυξη  διασφαλίζεται, επίσης, ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα δεσμεύουν όχι μόνον την Ελληνικό Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τους υπεργολάβους, κλπ.

Αφού ολοκληρώθηκε το θέμα, η συνεδρίαση κράτησε τρεις επιπλέον ώρες προκειμένου να συζητηθούν οι εγκρίσεις ή μη, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Στις οποίες το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνα το “πράσινο φως” θέτοντας ωστόσο όρους με βάση τις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Ετσι θα πρέπει να υπάρχει αρχαιολογική παρακολούθηση σε όλη την έκταση με  βάση το τροποποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικόν Α.Ε.. Ο  Άγιος Κοσμάς θα παραμείνει αδόμητη ζώνη, η περιοχή του λατομείου (που δεν συμπεριλήφθηκε στην κήρυξη) θα είναι ελεύθερος χώρος πρασίνου, το πιόσχημο ηρώο (είναι σε σχήμα Π) που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ΄60 και έχει μεταφερθεί εντός έκτασης της ΥΠΑ θα μετακινηθεί στην αρχική θέση του όπου θα δημιουργηθεί αρχαιολογικό πάρκο. Τέλος στις μελέτες που θα ακολουθήσουν πρέπει να χαμηλώσει – ή να επανεξεταστεί – το ύψος των κτιρίων για την προστασία των αρχαιοτήτων και του ιστορικού τοπίου της Αττικής.

Η εξέλιξη στο ΚΑΣ δικαιώνει πλήρως τον αγώνα επιστημονικών σωματείων όπως του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που πρωτοστάτησε,  της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, συλλογικοτήτων των περιοχών και προσωπικοτήτων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.