Λυκόρεμα Βούλας: Η σπηλιά των ανταρτών (ΕΙΚΟΝΕΣ)




ΕΛΑΣ ΒΟΥΛΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ –  Η ΣΠΗΛΙΑ

Δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθεί ένας τόπος που να μπορούν με ασφάλεια να μένουν οι διωκόμενοι, χωρίς να διακόπτουν και τη δράση τους. Ο τόπος αυτός θα χρησίμευε και σα σταθμός για τις αποστολές στο Αντάρτικο.

Το ιδεώδες μέρος βρέθηκε και ήταν η Σπηλιά. Ο Υμηττός έχει πολλές σπηλιές, από τις οποίες γνωστότερες είναι η Σπηλιά, ή Σπήλαιο, της Παιανίας – παλαιότερα την ονόμαζαν και «κουτούκι» – που έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά. Οι Σπηλιές των Νυμφών και της Συκιάς, επίσης γνωστές, που χρησιμοποιήθηκαν από τις αποστολές στη Μέση Ανατολή.
Οι ΕΛΑΣίτες αναζήτησαν μια κατάλληλη ανάμεσα σ αυτές που βρίσκονται στα νότια του βουνού. Αυτή που επιλέχτηκε τελικά, υποδείχτηκε από τον Γιώργο Σκουρλή (ψευδ. Τσάμης), πατέρα των αγωνιστών Γιάννη, Χρήστου και Δημήτρη.
Βρίσκονταν στην τοποθεσία Λυκόρεμα της Βούλας και είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα απ τους «κατσικοκλέφτες» σαν κρησφύγετο. Την μακρόχρονη χρήση του αποδείχνει η καταστροφή των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, των οποίων μόνο ίχνη στις βάσεις τους έμειναν, όπως και διάφορα άλλα υπολείμματα χρήσης και δραστηριότητας ανθρώπου. Παρόλα αυτά κρατήθηκε πολύ καλά το μυστικό της ύπαρξής της. Ούτε οι αρχές, ούτε οι κάτοικοι των κάπως κοντινών περιοχών, γνώριζαν οτιδήποτε. Η σπηλιά είχε πολλά προτερήματα. Ηταν σχετικά κοντά στην κατοικημένη 
περιοχή – τη Βούλα.

Η είσοδος της ήταν εντελώς αθέατη, κρυμμένη από το σύστημα των γύρω βράχων και φυσικά αποκλεισμένη απ την βλάστηση. Βρίσκεται σχεδόν στο δάπεδο της σπηλιάς και όχι στην οροφή, πράγμα που διευκόλυνε πολύ την είσοδο και έξόδο.

Από το ύψος της τοποθεσίας ελέγχονταν οπτικά όλη η γύρω περιοχή, ενώ η ίδια παρέμεινε αθέατη.
Το εσωτερικό της, με διάμετρο γύρω στα 8 ή 9 μέτρα, ήταν αρκετό να φιλοξενήσει δεκάδες αγωνιστές.

Στην κοντινή γύρω περιοχή η πυκνή βλάστηση επέτρεπε αγωνιστές να κινούνται ελεύθερα, όταν κανένας κίνδυνος δεν διαγράφονταν.
Προς τα βόρεια και βόρειο-ανατολικά, υπήρχαν μονοπάτια (κατσικόδρομοι) για διαφυγή, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Η ομάδα των αγωνιστών που έμενε εκεί ονομαζόταν διμοιρία «του βουνού», ή ομάδα του βουνού.

Απο το βιβλιο του Γιαννη Κυριακιδη το Ι/1 ταγμα του ΕΛΑΣ της ΑΘΗΝΑΣ και το αρχειο του.

Νεα Σμυρνη 1985, έγχρωμες φωτογραφιες: Στεφανος Χατζηστεφανου

 

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Λυκόρεμα Βούλας: Η σπηλιά των ανταρτών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 30/07/2021 at 2:07 πμ
    Permalink

    Να διευκρινησθούν ορισμένα πράγματα. ΠΡΩΤΟΝ . <> στις περιοχες αυτες των Μεσογείων και των χειμαδιών του Υμηττου δεν υπήρχαν. Δεν ευδοκιμούσε το φρούτο αυτό. Υπήρχαν ομως αλλοι χειρώτεροι , σεσημασμένοι αρχαιοκάπηλοι όπως οι συληφθεντες για λαθρανασκαφη στο οικοπεδο του ιδιοκτητου Ιωαννου Νικολόπουλου. ΔΔΕΥΤΕΡΟΝ : Οσο υπηρχαν Γερμανοι δεν υπηρχε εδω τουλαχιστον , παρουσία ανταρτων .Η περιοχη ηταν πλήρως φρουρούμενη από τους Γερμανο’ι’ταλους Οι πάρα πάνω μαυρόασπρες φωτογραφίες δεν ειναι απο το Λυκόρεμα. Αλλού ειναι το Λυκόρεμμα. Εδώ που ειναι η σπηλιά αυτή δεν λεγεται Λυκορεμα. Στη μικρη και ομαλη χαραδρα οπου βρίσκεται η σπηλια υπηρχε ομαλο μονοπατι στην πλαγια ( οπου τωρα ειναι σπιτια ) και ανέβαιναν ευκολα στο υψήπεδο Κρεβάτι. Η αλλη εγχρωμη φωτογραφία επανω απο τον δρομο δείχνει την σπηλια που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοι σαν προχειρο καταλυμα για την μονιμη φρουρα που υπηρχε στο Κρεβατι. Εκει μαλιστα εκαναν ερευνα για την υπαρξη τυχον αξιοποιήσιμου κοιτασματος βωξιτου οπως και σε μερικα άλλα σημεια της ευρύτερης περιοχης πχ στο Καβουρι. Σε αυτην καποτε μετα την κατασευή του σημερινου δρομου κατοικησε στα 1964 ο ποιμένας του χοιροστασιου που υπηρχε. Με τα πυροβολεία εκατο μετρα χαμηλωτερα της σπηλιας και με τα Γερμανικά οχηματα απο επανω της και τις φρουρες και περιπόλους και την υλοτομία των Ελληνων υπο Γερμανικη επίβλεψη ,αλλα και τους ποιμένες, ουτε κατα φαντασία δεν ηταν δυνατόν να κανουν χρηση στην επιτηρουμενη περιοχή. Ο δρομος που ανεβαινε στο Κρεβατι ειχε ανοιχθει απο τους Γερμανους ανεβαινε μεσα απο το Λυκόρεμα,προχωρουσε ανηφορικα και σε καποιο σημειο ανεστρεφε και διακλαδιζόταν στο υψήπεδο, οπου πανω σε αυτον εγινε και το ΚΑΑ Κρεβατιου του Αεροδρομίου (1) .Αλλος κλαδοος εφθανε στην δυτικη ραχη του Λυκορεματος για αμεση επιτηρηση των περιοχων ανω του αεροδρομιου και των αποθηκών πυρομαχικών στο Δασος . Οσο για την σπηλια στο Λυκόρεμα αυτό που ειχε διαδοθεί ειναι οτι εκλεισαν την εισοδο με ανατιναξη. Ας την βρουν και να ανακαλυψουν τι εχει μεσα….. Οπως και αυτη πανω απο το νεκροταφειο. Στις μαχες του Δεκέμβρη 1944 στην μονη μεγαλη σπηλιά ειχε σταθμεύση ενας λοχος σε αριθμό ανδρών. Τότε μόνον τις χρησιμοποιούσαν Ειδ’άλλως αυτες οι μικρές και σε ολους γνωστες δυσκολα χρησιμοποιούντο με ασφαλεια κατα τις επιχειρησεις του στρατου. Ιστορίες αντιστασης επι κατοχης δεν υπηρξαν εδω. Μετα τους Γερμανους δεν λεγεται αντισταση. Υπηρξαν εγκληματα ,εκτελεσεις και κακουργηματικες πραξεις αλλα μη βαφτίσουμε και αυτά αντισταση …. Η περιοχή τον Δεκεμβρη 1944 βομβαρδιστικε απο αεροπλανα ολμους και αρματα μετα την αποτυχία καταληψης των Αθηνων. (1) ΟιΓερμανοι για να ανεβουν στο βουνο κατασκευασαν εναν συντομο δρομο ,ενω οι δικοί μας εχοντες βλεψεις καταπάτησης και καταστροφής εβαλαν το πευκοδασος με βασιλικο διάταγα το1963 παρακαλω, στο σχεδιο για ανοικοδομηση γι’ αυτο από το 1974 το καινε ή προσπαθουν να το καψουν συνεχώς μεχρι και εφετος (2021)

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.