Συντονιστικό Όργανο: Αυτή είναι η αλήθεια για τις μετρήσεις στις παραλίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)




«Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» απαντά το Συντονιστικό Όργανο, υπεύθυνο για τις εργασίες Απορρύπανσης στο Σαρωνικό, στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που δημοσίευσε χθες πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο: “Αργός θάνατος για τον Σαρωνικό”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου: “Ο χάρτης που συνοδεύει το άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ΔΕΝ περιέχει όλες τις μετρήσεις των περιοχών και επιπλέον αποκρύπτει τις πρόσφατες, ημερολογιακά, θετικές μετρήσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται ελλιπής και αποσπασματικός. 

Η παρουσία των πετρελαιοειδών στο βυθό είναι περιορισμένη σε ορισμένες αμμώδεις περιοχές και σε μικρό βάθος. Έχουν καταγραφεί τα υπολείμματα και η περισυλλογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη με απολύτως ικανοποιητικά αποτελέσματα”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί το σημερινό (30/10/17) άρθρο της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Αργός Θάνατος για τον Σαρωνικό».

Αποσπασματική και παραπλανητική χρήση στοιχείων της Έκθεσης του ΕΛΚΕΘΕ, διάχυτη ειρωνεία για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και σαφής προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού, συνθέτουν το περιεχόμενο της σχετικής δημοσίευσης.

Δυστυχώς όμως η αλήθεια απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα και είναι εύκολο να αποδειχθεί:

1. Ο χάρτης που συνοδεύει το άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ΔΕΝ περιέχει όλες τις μετρήσεις των περιοχών και επιπλέον αποκρύπτει τις πρόσφατες, ημερολογιακά, θετικές μετρήσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται ελλιπής και αποσπασματικός. Ενώ, παράλληλα, αποσιωπά εντελώς την παρατήρηση του ΕΛΚΕΘΕ, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μετρήσεις με πιο αυξημένα ποσοστά οφείλονται στο ότι οι εργασίες καθαρισμού των ακτών συνέχιζαν να πραγματοποιούνται, κατά το χρόνο δειγματοληψίας, και τα υπολείμματα αυτών περισυνελλέγονταν εκ νέου από το νερό.

  • Που είναι η μέτρηση της 23ης Οκτώβρη για την περιοχή του Φλοίσβου που δείχνει τιμές 14,1 μg/L, ενώ σκόπιμα υπογραμμίζει αυτή της 10ης Οκτώβρη 2017;

  • Γιατί για την περιοχή των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ επιλέγει να αναφέρει την μέτρηση της 3ης Οκτώβρη 2017 (110 μg/L) και όχι της 23ης Οκτώβρη 2017 (2,5 μg/L), την ώρα δε που οι εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου υδροδοτούνται κανονικά;

  • Γιατί για την περιοχή Μεγάλο Καβούρι επιλέγει μόνο να αναφέρει την μέτρηση της 18/9/2017 (89 μg/L) και όχι αυτή της 3/10/17 (2,0 μg/L) και γιατί το ίδιο κάνει για το Ασκληπιείο Βούλας, ενώ από της 3/10/17 στην περιοχή δεν έχει ανιχνευθεί ρύπανση;

  • Γιατί δεν αναφέρει ότι η περίφημη περιοχή του Τύμβου του Θεμιστοκλέους, είναι επί της ουσίας μία σχεδόν κλειστή δεξαμενή περίπου 8 τ.μ. και ότι στη γύρω περιοχή οι μετρήσεις είναι σε φυσιολογικά επίπεδα;

  • Γιατί λείπουν από το χάρτη οι περιοχές Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου- Βραχώδης Περιοχή, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Πειραιά, Φρεαττύδα, Όρμος Αφροδίτης, Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας, Εδέμ, Ακτή του Ήλιου, Ναυτικός Όμιλος Αλίμου, Φάρος Ακρωτήρι (ανοιχτή θάλασσα και επιφάνεια), Παραλία Γλυφάδας 1, 2, 3, Αστέρας Γλυφάδας, Δημαρχείο Βούλας, Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Πλάζ Βουλιαγμένης, Λιμανάκια, Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Αγία Μαρίνα, Γαλάζια Ακτή, Grand Resort, Σαρωνίδα, Μαύρο Λιθάρι, Άγιος Νικόλαος, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Θυμάρι- περιοχές του Δήμου Σαρωνικού– στις οποίες έχει κάνει ελέγχους το ΕΛΚΕΘΕ και οι συγκεντρώσεις πετρελαιοειδών κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα;

2. Απάντηση στο περί φιέστες: Αν η για πρώτη φορά, μετά από ένα ναυάγιο, τόσο επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιρρυπαντικών Εταιρειών και ΥΝΑΝΠ, η οποία οδήγησε στο άνευ προηγουμένου και σε χρόνο ρεκόρ αποτέλεσμα της σταδιακής παράδοσης παραλιών στους Δήμους, φαντάζει σε κάποιους ως «φιέστα», τότε μπορεί ο καθένας καθαρά να καταλάβει τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις προθέσεις του αρθρογράφου. Σκοπιμότητα που δεν μπορεί να είναι άλλη από το να επιτεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων ΟΤΑ. Τον αφήνουμε λοιπόν στην κρίση των Δημοτών, οι οποίοι, ένα περίπου μήνα μετά το ναυάγιο, απέκτησαν πρόσβαση και πάλι σε καθαρές ακτές.

3. Γεγονός ο καθαρισμός του βυθού: Σεβόμενοι τον ρόλο και τη δράση της Greenpeace, οφείλουμε να απαντήσουμε πως αυτή τη στιγμή οι προσπάθειές μας έχουν επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, στον καθαρισμό του βυθού. Η παρουσία των πετρελαιοειδών στο βυθό είναι περιορισμένη σε ορισμένες αμμώδεις περιοχές και σε μικρό βάθος. Έχουν καταγραφεί τα υπολείμματα και η περισυλλογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη με απολύτως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

4. Ερωτηματικά για το χρόνο και τις προθέσεις: Γιατί ενώ η πρόοδος των αποτελεσμάτων, στα περισσότερα σημεία είναι, κατά γενική ομολογία και βάσει στοιχείων, θεαματική, με περιοχές στις οποίες η συγκέντρωση πετρελαιοειδών είναι όχι μόνο σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά σχεδόν εκμηδενίζεται, στο «αντικειμενικό και εμπεριστατωμένο» αυτό ρεπορτάζ, αποκρύπτεται;

Τέλος, είναι πρόδηλη η απορία μας για το πού αποσκοπεί η τόση παραπλάνηση, χρησιμοποιώντας στρεβλά, μάλιστα, και κατ’ επίφαση τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Η γκρίζα προπαγάνδα και η προσπάθεια μηδενισμού της δουλειάς που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλές μέρες από εθελοντές, δημότες, συνεργεία των εταιρειών απορρύπανσης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, θα πέσει ηχηρά στο κενό, αφήνοντας έκθετους τόσο τους συντάκτες, όσο και όσους, χαιρέκακα, θα χρησιμοποιήσουν το άρθρο-διαστρέβλωση ως αναφορά.

Στην ρύπανση στον Σαρωνικό και τις μετρήσεις των επιπέδων των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

Σχετικά με το δημοσίευμα των “Νέων” για τη ρύπανση στο Σαρωνικό Κόλπο, ο κ. Σαντορινιός είπε μεταξύ άλλων ότι “ήταν πολύ ψηλά οι τιμές τις πρώτες μέρες του ναυαγίου.

Αυτό που συνέβη με το δημοσίευμα είναι ότι χρησιμοποίησε όντως τιμές από την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά των πρώτων ημερών του ναυαγίου. Το πιο χαρακτηριστικό είναι στο Ασκληπιείο της Βούλας και στο Μεγάλο Καβούρι, όπου εκεί χρησιμοποίησε τιμές από τις 18/9, το ατύχημα έγινε στις 10/9 και να θυμίσω ότι η προσβολή του μετώπου αυτού έγινε στις 13. Αμέσως μετά υπάρχουν τιμές οι οποίες είναι πάρα πολύ μικρές” και πρόσθεσε:

“Έγινε μία επιλεκτική απεικόνιση των τιμών, ιδιαίτερα στο διάγραμμα που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα. Μέσα στο κείμενο υπήρχαν και οι καλύτερες τιμές, αλλά το θέμα είναι ότι η εντύπωση δίνεται από το διάγραμμα. Αυτή η λανθασμένη εικόνα επιλέχθηκε να πλήξει όλο αυτό που γίνεται.

Γιατί πραγματικά σε όλες τις περιοχές που έχουν παραδοθεί οι τιμές είναι είτε μηδενικές, είτε πάρα πολύ χαμηλές… Το δημοσίευμα ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό συκοφαντικό”.

“Σήμερα, επί της ουσίας έχουν καθαριστεί όλες οι παραλίες, πλην του Αγίου Κοσμά όπου ολοκληρώνονται σήμερα, στο λιμανάκι του Αγίου Αλεξάνδρου στο Ελληνικό, σε μία περιοχή προς τη Γλυφάδα και φυσικά στη Σαλαμίνα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για τη ρύπανση στο Σαρωνικό Κόλπο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ, Σπύρο Μαυράκο.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας αυτής ο κ. Μαυράκος απέστειλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας επιστολή σύμφωνα με την οποία κατά το ΕΛΚΕΘΕ το δημοσίευμα των Νέων δεν αποτυπώνει την συνολικά πτωτική τάση των επιπέδων των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, στις περιοχές που αναφέρονται. Αντιθέτως η εφημερίδα κάνει επιλεκτική δημοσίευση στοιχείων.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν είναι οι πλέον πρόσφατες.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Στις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών στην Παλιά Φαντασία, στον ΝΑΟΑΚ, στον ΕΝΟΑ και στο ΕΛΚΕΘΕ. Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και στην περιοχή του Αγίου Αλεξάνδρου από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες. Επίσης, στην ελεύθερη παραλία του Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Αναφορικά με την περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών με μηχανικά μέσα από άτομα της αναδόχου εταιρείας. Συνεχίζονται δε εντατικά οι εργασίες καθαρισμού στην εγκατάσταση ”Αστέρας Γλυφάδας” και στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ, όπου η κατάσταση παρουσιάζεται στις εν λόγω περιοχές καθημερινά βελτιωμένη.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας και ενεργοποίησης του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου του ”ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”.

Στη Σαλαμίνα, συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι από 127 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα. Επίσης στο Θεατράκι και στο Λιμνιώνα εκτελέστηκαν και εργασίες καθαρισμού του βυθού από συνολικά δέκα (10) δύτες.

Η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζει καθημερινή βελτίωση, ενώ διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.