H απάντηση της Ανδρούτσου για τους χορηγούς στο τουρνουά μπάσκετ




Με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίου Δημητρίου που αποδοκίμαζε την παρουσία χορηγών στο Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 στο οποίο συμμετείχαν 304 παιδιά, η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, δίνει την απάντηση που ακολουθεί:

Προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίου Δημητρίου

Κυρίες και κύριοι,
Σε απάντηση της ανυπόγραφης ανακοίνωσής σας, με αρ. πρ. 55/27-10-2017, με την οποία αποδοκιμάζετε, όπως επί λέξει λέτε, «την απόφαση της δημοτικής αρχής του Αγίου Δημητρίου να ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο στα δημόσια σχολεία της περιοχής μας σε εταιρείες – χορηγούς», θα ήθελα να δώσω ορισμένες απαντήσεις, αλλά και να σας καταθέσω ορισμένες σκέψεις, που αφορούν στο ζήτημα της «χορηγίας» στις μέρες μας.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας θυμίσω ότι ο θεσμός των χορηγιών επινοήθηκε πριν 2.500 χρόνια, -πού αλλού;- στην Αρχαία Ελλάδα, για να αμβλυνθούν οι οικονομικές ανισότητες και για να απαλλαγεί η πολιτεία από ορισμένες δαπάνες.
Φυσικά στις μέρες μας έχει μετεξελιχθεί και έχει προσλάβει ιδιαίτερες διαστάσεις προβολής των υπηρεσιών ή προϊόντων του εκάστοτε χορηγού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο θεσμός της χορηγίας πρέπει να δαιμονοποιείται συλλήβδην. Κατά την άποψή μας, πρέπει να αξιολογείται και να χρησιμοποιείται αναλόγως.
Αν αναλογισθούμε με ειλικρίνεια σε τι εποχή ζούμε, τότε στην ανακοίνωσή σας αυτή θα διακρίνουμε μάλλον υποκρισία και αντιπολιτευτική διάθεση παρά ενδιαφέρον για την προφύλαξη των σχολείων από εταιρείες και χορηγούς.
Το κάθε παιδί, από την πρώτη στιγμή που ξυπνάει το πρωί και ξεκινάει την ημέρα του, μέχρι το βράδυ που πέφτει για ύπνο, σε κάθε δραστηριότητά του, πηγαίνοντας στο σχολείο, περπατώντας στο δρόμο, ακούγοντας ραδιόφωνο ή βλέποντας τηλεόραση, σφυροκοπείται με κάθε τρόπο με εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν την καταναλωτική του τάση.
Και αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με αποκλεισμούς και περιορισμούς, αλλά με ένα και μοναδικό τρόπο: το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, να καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τον ορθολογισμό και τη λογική τους, στοιχεία που τα βοηθούν να αξιολογούν και φιλτράρουν τα κάθε είδους μηνύματα των οποίων γίνονται κάθε στιγμή αποδέκτες.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι ο αποκλεισμός ενός χορηγού που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνέβαλε σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που απόλαυσαν τα παιδιά και μόνο όφελος είχαν από αυτή, ενώ ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος δεν δαπάνησε ούτε ένα €.
Ωστόσο, για την ιστορία, να σας επισημάνω ότι το Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, διοργανώθηκε αποκλειστικά από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ), προς την οποία θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε αναλόγως, αφού αυτή είχε κλείσει συμφωνία με τον συγκεκριμένο χορηγό.
Το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός πραγματοποιήθηκε Σαββατοκύριακο, που το σχολείο δεν λειτουργεί και οι Σχολικές Επιτροπές ενέκριναν τη διάθεση των αύλειων αθλητικών χώρων για τη συμμετοχή των νέων της πόλης μας που αγαπούν το μπάσκετ.
Άλλωστε, τα σχολικά κτίρια και οι λοιπές εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια, αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως σε χρόνους εκτός σχολικής λειτουργίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. (Βλέπε πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ανοικτά Σχολεία», με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος.
Ενδεικτικά, παραχωρούνται σε αθλητικούς, εθνικοτοπικούς κ.ά. συλλόγους, που προφανώς στηρίζονται από χορηγούς, που στην πλειονότητά τους είναι τοπικές επιχειρήσεις.
Αξίζει δε να επισημανθεί ότι και οι Σύλλογοι Γονέων που υλοποιούν με επιτυχία πλήθος προγραμμάτων στα σχολεία μας, εξασφαλίζουν την οικονομική ή σε είδος χορηγία μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και σε γιορτές λήξης, παραστάσεις, συνεστιάσεις κ.λπ., προβάλλοντάς τες ανάλογα.
Αφού, λοιπόν, διαφωνείτε με όλα αυτά, ίσως έπρεπε να βγάλετε εγκαίρως μια οδηγία προς τους γονείς που εκπροσωπείτε να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο τουρνουά, αφού η εκδήλωση είχε γνωστοποιηθεί αρκετές ημέρες πριν. Αλλά για να είστε συνεπείς με τις απόψεις σας, σκεφθείτε μήπως πρέπει να βγάλετε και μια οδηγία για αποχή των παιδιών από εκδηλώσεις όπως η «Ειρηνοδρομία» που γίνεται κάθε χρόνο στο Δήμο μας, ή ακόμη περισσότερο από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, τα Special Olympics ή από μεγάλα αθλητικά γεγονότα, που κατά κανόνα γίνονται με την αρωγή χορηγών!
Τέλος, διέκρινα και μια ανακολουθία στην επιστολή σας, αφού δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η Ένωσή σας, μέσω του τότε προέδρου, διαμοίραζε στα σχολεία χριστουγεννιάτικα στολίδια και αθλητικό υλικό που έφεραν την επωνυμία του Athens Metro Μall και μάλιστα χωρίς την αφορμή κάποιου αθλητικού ή άλλου δρώμενου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσει το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, με μεγάλη προσοχή, απέναντι σε κάθε είδους αμετροέπεια που μπορεί να διακρίνει μελλοντικούς χορηγούς διάφορων εκδηλώσεων ή ασχολούμενους με τα θέματα παιδείας στην πόλη μας.
Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγιος Δημήτριος: 304 παιδιά συμμετείχαν στο Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.