«Παγώνει» η επένδυση στο Ελληνικό;




Του Γιώργου Φιντικάκη/Liberal.gr

Θέμα εμπιστοσύνης με το ελληνικό δημόσιο θέτει η Lamda Development για την επένδυση στο Ελληνικό, κάνοντας λόγο για συνεχή έγερση εμποδίων, κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης και συνεχή ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου για την επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η Lamda Develpment επισημαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαιτήσει από την πολιτεία την προσήλωση στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία, καθώς αυτό αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την έναρξη του έργου.

Η εταιρεία μιλά επίσης για συνεχείς ανατροπές και ανακολουθίες, καθώς και συνεχή έγερση νέων εμποδίων που διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, την ώρα μάλιστα που η ελληνική πολιτεία σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει πόσο κρίσιμη και αδιαμφισβήτητη είναι η υλοποίησή της.

Παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά σε πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, που θέτει περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ενώ ο νόμος, με βάση τον οποίον σχεδιάστηκε το έργο, έθετε τους όρους για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού υψηλών κτιρίων χωρίς όριο ύψους, εντούτοις η υπουργική απόφαση θέτει ως όρο την επανεξέταση του ύψους τους αλλοιώνοντας έτσι τη δέσμευση των νόμων απέναντι στους επενδυτές. Τονίζει, δε ότι τα υψηλά κτίρια του επενδυτικού σχεδίου αποτελούν ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.

Η απόφαση Κονιόρδου, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Lamda Development, επιβάλει συνολικά 16 νέους όρους δημιουργώντας ανατροπές, κενά και ασάφειες τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για νέες αυθαίρετες ερμηνείες από όπου κι αν αυτές προέλθουν.

«Είναι προφανές, ότι η Επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί, όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση».

Ως προς το θέμα του αρχαιολογικού χώρου

Σύμφωνα με την Lamda, «όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης είχαν γνωστοποιηθεί στους εννέα (9) υποψήφιους επενδυτές στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2011. Αυτά τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που είχαν γίνει μέχρι τότε, τόσο κατά την κατασκευή του Αεροδρομίου, όσο και κατά την υλοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Τραμ και το Μετρό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου μόνο στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Η Εταιρία τα έλαβε υπόψη της κατά το σχεδιασμό της ανάπτυξης με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάδειξή τους, όπως επιβάλλεται σε μια τέτοιας εμβέλειας επένδυση. Παράλληλα, η – επικυρωμένη από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016 – Σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την περίπτωση εύρεσης νέων αρχαιοτήτων, ενώ, ούτως ή άλλως, εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ ολοκληρία και όσα προβλέπουν οι αρχαιολογικοί νόμοι.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο.

Κατά συνέπεια και παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής Σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της Τροποποιητικής Σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω Συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η Εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης.

Η ανατροπή αυτή επηρεάζει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού του έργου, αυξάνει σημαντικά και με τρόπο μη προβλέψιμο τους κινδύνους από τη γραφειοκρατία, ενώ δυσχεραίνει σημαντικά την προώθηση των επιμέρους επενδύσεων.

Η δημιουργούμενη αβεβαιότητα από τα ανωτέρω επιδεινώνεται από το γεγονός ότι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης, αναιρείται το πρόσφατα υπογεγραμμένο Μνημόνιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί από έντεκα (11) Υπουργούς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.