Σε κατάσταση εγκατάλειψης ο αρχαιότερος ελληνικός οικισμός στον Άλιμο (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στην τύχη του έχει αφήσει το Υπουργείο Πολιτισμού τον αρχαιότερο ελληνικό οικισμό, στον Άλιμο.

Η εντυπωσιακή εργαστηριακή εγκατάσταση επεξεργασίας λιναριού, βρίσκεται στο υπόγειο του εγκαταλειμμένου κτιρίου, όπου λειτουργούσε το σούπερ μάρκετ “Ατλάντικ”, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 514.

Δυστυχώς αυτός ο “κρυμμένος” αρχαιολογικός θησαυρός έχει μετατραπεί σε σκουπιδαριό. Όταν ανακαλύφθηκε το 1985 ο αρχαίος οικισμός, το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να είχε απαλλοτριώσει το οικόπεδο το οποίο χτίστηκε αργότερα.

Ο Πατήρ Διονύσιος Κατσούλης Ιερέας της Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων και Αρχαιολόγος, γνώστης των αρχαιολογικών ευρημάτων του Αλίμου, μίλησε στο NOTIA.GR, για τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται αφημένος στην τύχη του.

“Στην περιοχή Κοντοπήγαδο, στο Άνω Καλαμάκι Αλίμου, στο ύψος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 514, σε μια θέση που στην αρχαιότητα τελείωνε ο Δήμος Ευωνύμου και έπειτα άρχιζε ο Δήμος Αλωπεκής, στους Τράχωνες της μεσαιωνικής εποχής, ανακαλύφθηκε το 1985 ένας αρχαιότατος οικισμός, που φαίνεται ότι άρχισε να ακμάζει από την ΠΕ ΙΙΑ περίοδο (Πρωτοελλαδική, 2700 π.Χ.).

Δυστυχώς, τμήμα του οικισμού αυτού καταστράφηκε στις αρχές του 1960 από το ίδιο το νεοελληνικό κράτος, κατά τις εργασίες της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, καθώς και με την διάνοιξη της γειτονικής οδού Γούναρη.

Η ανασκαφή που διενήργησε η τότε (1985) Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο εναπομείναν τμήμα του οικισμού αποκάλυψε ότι το σημείο αυτό κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην μεταβατική περίοδο ανάμεσα στα τέλη της Νεολιθικής εποχής και τις αρχές της εποχής του Χαλκού, λίγο πριν από το 3000 π.Χ.

Ωστόσο, η μεγάλη ακμή του οικισμού συμβαίνει κατά την επόμενη περίοδο, την Πρωτοελλαδική ΙΙΑ (ΠΕ ΙΙΑ, 2700 – 2300 π.Χ.), όπου σώζονται αρτιότερα και εκτενέστερα οικοδομικά λείψανα (αυξάνει ο πληθυσμός) με νέα αρχιτεκτονική τεχνοτροπία (κτίσιμο με ιχθυάκανθα) και πλήθος άλλων ευρημάτων, που αποδεικνύουν ότι ο οικισμός είχε εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα (εργαστήρια επεξεργασίας οψιανού από την Μήλο, μεταλλουργίας και κεραμεικής).

Τέλος, το γεγονός ότι βρέθηκε και μια πήλινη σφραγίδα με εγχάρακτο σταυρό φανερώνει ότι η μικρή πόλη του Κοντοπήγαδου είχε αποκτήσει πλούτο και οργανωμένη διοίκηση.

Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε από άγνωστη αιτία στο τέλος της Πρωτοελλαδικής εποχής (λίγο πριν από το 2000 π.Χ.) και ξανακατοικήθηκε την περίοδο της μεγάλης ακμής της Υστεροελλαδικής ή Μυκηναϊκής εποχής (14ος – 13οςαι.π.Χ.).

Την ίδια εποχή οι κάτοικοι του Κοντοπήγαδου δημιουργούν 300 μέτρα νοτιότερα, στην θέση του σημερινού σταθμού Μετρό Άλιμος, μια εντυπωσιακή εργαστηριακή εγκατάσταση επεξεργασίας λιναριού, από το οποίο έφτιαχναν λινά υφάσματα, σχοινιά και πανιά για τα πλοία. Από αυτό το εργαστήριο προφανώς φτιάχτηκαν και τα πανιά για τα μυκηναϊκά πλοία, με τα οποία η Αθήνα συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο (1200 π.Χ.).

Αναπαράσταση των σπιτιών στο Κοντοπήγαδο
Αναπαράσταση των εργαστηρίων

Η ιστορική και αρχαιολογική αξία του οικισμού Κοντοπήγαδου είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο για τον Άλιμο και την Αττική, αλλά για όλη την Ελλάδα.

Η εποχή που αναπτύσσεται, το 2700 π.Χ., είναι η εποχή ορόσημο για την εμφάνιση του ελληνικού πολιτισμού. Είναι η εποχή που έρχονται οι πρώτοι Έλληνες στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, φέρνοντας μαζί τους μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη τεχνογνωσία, που εκδηλώνεται στην αρχιτεκτονική, στην ναυσιπλοΐα, στην μεταλλουργία, στην αγγειοπλαστική, ακόμη και στην ύδρευση.

Δυστυχώς από αυτήν την ένδοξη εποχή λιγοστά κατάλοιπα σώθηκαν, όπως τα θεμέλια του τεράστιου Πρωτοελλαδικού πύργου στο Πελόπιο της Ολυμπίας ή τα υπέροχα κυκλαδικά ειδώλια, που φανερώνουν την πολιτιστική αλλαγή που συμβαίνει ξαφνικά στο Αιγαίο, με τον ερχομό των Ελλήνων.

Ένα από αυτά τα απομεινάρια εκείνης της μακρινής εποχής είναι και το Κοντοπήγαδο, το οποίο δυστυχώς είναι σήμερα εγκαταλειμμένο, ξεχασμένο, έρμαιο στην περιφρόνηση και στα σκουπίδια του νεοελληνικού πολιτισμού, με μόνο μία πινακίδα στην εξωτερική πλευρά του, να θυμίζει ότι εδώ κάποτε υπήρχε μια πανάρχαια ελληνική πόλη, γεμάτη ζωντάνια και ανάπτυξη.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ, το βλέπουμε και στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους του Αλίμου, οι οποίοι δεν έχουν ούτε μια ταμπέλα από το Υπουργείο Πολιτισμού, τουλάχιστον για να ενημερώνονται οι άνθρωποι για την ύπαρξή τους”.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΣ TV ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΜΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.