“Να δοθεί το όνομά του ζεύγους Κατσέλη σε κεντρική οδό της Νέας Σμύρνης”




Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης τίμησε τους αείμνηστους Πέλο Κατσέλη – Μέγα θεατράνθρωπο καθώς και την ανεπανάληπτη ηθοποιό Αλέκα Κατσέλη, το θεατρικό ζευγάρι που κόσμησε την Νέα Σμύρνη, σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν τους.

Ο Πέλος Κατσέλης, ο οποίος γεννήθηκε στον Ναζλί της Μικράς Ασίας το 1907, υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων δασκάλων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το 1957 ίδρυσε στη Νέα Σμύρνη, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, την δική του Σχολή Θεάτρου στην οποία πέρασαν ως μαθητές, αμέτρητοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες που σήμερα μεσουρανούν στην θεατρική σκηνή.

Η Αλέκα Κατσέλη, υπήρξε διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, ειδικευμένη στο αρχαίο δράμα. Για πολλά χρόνια (1936-1964) συμμετείχε ως Ιέρεια και Πρωθιέρεια στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Σύμφωνα με τον Κριτικό Θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο, «υπήρξε ηθοποιός με καλλιεργημένη φωνή, άρτια τεχνική, σπάνια θεατρική μόρφωση, σκηνικό ήθος, πλούσια υποκριτική φαντασία και εκθαμβωτική σκηνική παρουσία».�

Απέκτησαν δύο κόρες, την Ελεονώρα (Νόρα) Κατσέλη, εξαιρετική ηθοποιό και πολιτικό και τη Λούκα Κατσέλη, διεθνούς φήμης Οικονομολόγο και Υπουργό οι οποίες φανερά συγκινημένες αναφέρθηκαν στα ευτυχισμένα παιδικά τους χρόνια, στο μεγάλωμά τους ανάμεσα στην θεατρική και πνευματική ελίτ της εποχής αλλά και στο ξεχωριστό ήθος και την συστολή που χαρακτήριζε τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη.

Για την προσφορά του ζεύγους Κατσέλη στον πολιτισμό και το θέατρο μίλησαν οι κ.κ.
Κώστας Γεωργουσόπουλος – Κριτικός Θεάτρου
Στάθης Λιβαθυνός – Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου, Σκηνοθέτης
Δημήτριος Καταλειφός – Ηθοποιός
Παναγιώτης Μέντης – Θεατρικός Συγγραφέας
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης κ. Ιωάννης Παπαδάτος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε τη χαρά σήμερα να φιλοξενούμε στην κιβωτό πολιτισμού, την Εστία Νέας Σμύρνης, μια πολύ σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης δύο πολύ μεγάλων μορφών του Θεάτρου και της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας , του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη.

Ως Πρόεδρος της Εστίας θέλω να τονίσω, αυτά τα στοιχεία που συνδέουν ιδιαιτέρως τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη με την Εστία Ν. Σμύρνης και μας κάνουν να τους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους.

Η μικρασιατική καταγωγή του Πέλου Κατσέλη, ο οποίος γεννήθηκε στον Ναζλί της Μικράς Ασίας το 1907 και η φοίτησή του στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, είναι κάτι που μας κάνει περήφανους, γιατί αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την πνευματικότητα των ανθρώπων της Ιωνίας.

Ως Μικρασιατικό Σωματείο δεν μπορούμε παρά να επαιρόμαστε σήμερα για ένα ακόμα άξιο και λαμπρό Μικρασιάτη που άφησε εποχή.»

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικό με το έργο και τη ζωή του αείμνηστου ζεύγους Κατσέλη, μια ευγενική προσφορά προς την ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης από το αρχείο της ΕΡΤ.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους εξαιρετικοί ηθοποιοί και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ΕΣΤΙΑ, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο του Πέλου & της Αλέκας Κατσέλη, κατέθεσε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με το οποίο εισηγείται να δοθεί το όνομά του ζεύγους Κατσέλη σε κεντρική οδό της πόλης της Νέας Σμύρνης.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.