Στην Ευρώπη βγάζουν λεφτά από την επεξεργασία των σκουπιδιών και εδώ τα θάβουμε!




(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Εθνική Άμυνας.

Το σύμφωνο εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας σύγχρονης μονάδας ολικής επεξεργασίας απορριμμάτων σε χώρο εντός της Σχολής Ευελπίδων.

Όπως έχει εξηγήσει ο Δήμαρχος, το σύμφωνο αποτελεί το πρώτο στάδιο του υπό συζήτηση έργου και δεν δεσμεύει το Δήμο για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια εκτός από τη δημιουργία επιτροπής Στρατηγικής Συνεργασίας.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν τρία άτομα από το Δήμο με τους αναπληρωτές τους και τρία άτομα από το ΥΠΕΘΑ. Για την εκπροσώπηση του Δήμου, ο Δήμαρχος πρότεινε να συμμετέχει ο ίδιος, ένας διευθυντής του Δήμου και ένας επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σπ. Πανάς δήλωσε πως θεωρεί πολύ σημαντικό ένα τέτοιο έργο και ζήτησε να εκπροσωπήσει ο ίδιος την αντιπολίτευση ενώ παράλληλα την επιθυμία του να συμμετέχει στην επιτροπή, εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Θάνος Ματόπουλος.

Ο Δήμαρχος ζήτησε να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα μέλη της αντιπολίτευσης και να καταθέσουν κοινή πρόταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συσταθεί η επιτροπή.
Παράλληλα με την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο Δήμαρχος πρότεινε να δημιουργηθεί επικουρικά επιτροπή παρακολούθησης του έργου η οποία θα συμμετέχει σε όλα τα στάδια των συζητήσεων και θα έχει γνωμοδοτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και όσοι εκπρόσωποι φορέων της πόλης το επιθυμούν. Ζητήθηκε απ’ όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να εκφράσουν την επιθυμία τους εγγράφως στο Δήμο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος επανέλαβε τις θέσεις του Δήμου σε ότι αφορά την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, απαντώντας σε επιφυλάξεις και φόβους που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες μέρες από μερίδα πολιτών.

Εξήγησε πως ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι τρία έως πέντε χρόνια και επανέλαβε τη ρητή δέσμευση του πως αν δεν λάβει η προτεινόμενη μονάδα όλες τις αυστηρές αδειοδοτήσεις και πιστοποιήσεις από περιβαλλοντικούς φορείς όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν θα προχωρήσει η υλοποίηση του.

Τόνισε πως εξετάζονται μόνο τεχνολογίες οι οποίες είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης μας και των ενόπλων δυνάμεων στην Αττική.

Για να διασφαλιστούν όλες οι φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές, θα ζητηθούν εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και θα γίνουν επιτόπιες αυτοψίες σε μονάδες που ήδη λειτουργούν σε Ευρωπαϊκές πόλεις.

Απαντώντας σε επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας φέροντας την υπογραφή: «Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β» ο Δήμαρχος απάντησε πως η συγκεκριμένη επιστολή εκφράζει από την αρχή μέχρι το τέλος αβάσιμους φόβους, καθώς αποτελείται από σειρά αυθαίρετων συμπερασμάτων σε όλη της την έκταση και οι ανώνυμοι συντάκτες της προφανώς έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
«…αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων (900 μέτρα πίσω από το πεδίο βολής). Εκεί θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των απορριμμάτων ΟΛΩΝ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αττικής, του Δήμου 3Β και άλλων δήμων…»

Στην πραγματικότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς το σημείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί η μονάδα και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση άλλων δήμων.

«…ξεκάθαρη υποβάθμιση της περιοχής μέσω της μετατροπής της σε μια «πολιτεία πράσινου σκουπιδότοπου…»

Είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Σκουπιδότοπος ή χωματερή δεν θα δημιουργηθούν σε καμία περίπτωση και όλες οι προτεινόμενες λύσεις αφορούν κλειστού τύπου εγκαταστάσεις οι οποίες δεν παράγουν κανέναν περιβαλλοντικό ή οπτικό ρύπο.

«…περιλαμβάνει, πέρα από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, και έκταση για αμαξοστάσιο και συνεργείο. Η αναβάθμιση λοιπόν θα προέλθει από εγκαταστάσεις που μόνο σε Βιομηχανικές Ζώνες μπορεί κανείς να συναντήσει…»

Σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις δημιουργούνται τέτοιες μονάδες εντός του οικιστικού ιστού της πόλης ενώ το αμαξοστάσιο και το συνεργείο του Δήμου σήμερα βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης (στο κέντρο της Βάρης) και με τη δημιουργία της υπό συζήτησης μονάδας θα απομακρυνθούν.

«…Ο οικιστικός χαρακτήρας της περιοχής δεν επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία κανενός είδους πειραματικού εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μονάδα αυτή δε θα επηρεάσει μόνο τη γύρω περιοχή, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων θα επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα των περιοχών Βουλιαγμένης και Βάρκιζας…» «θα γίνουν τα πάντα σε πειραματικό επίπεδο και επομένως δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για μία τέτοια εφαρμογή…»

Δεν συζητείται κανένα πειραματικό εργοστάσιο αλλά μόνο τεχνολογίες που λειτουργούν στην Ευρώπη επί σειρά ετών, είναι δοκιμασμένες και έχουν λάβει πιστοποίηση από όλους τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς. Ποιοι είναι λοιπόν οι ειδικοί που έχουν αντίθετη άποψη;

Συνοψίζοντας λοιπόν, η Δημοτική Αρχή εκφράζει την αγωνία της για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη καθώς το 2018 βρισκόμαστε ακόμα σε περιβαλλοντικό μεσαίωνα θάβοντας τα σκουπίδια μας στο χώμα και καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της πρωτεύουσας.

Επειδή πολύ σύντομα και αυτή η μέθοδος θα καταργηθεί και η χωματερή της Φυλής θα κλείσει, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναζητεί σύγχρονες λύσεις, φιλικές στο περιβάλλον για τη σύγχρονη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων στην πόλη.

Καλεί για το σκοπό αυτό όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όσους φορείς το επιθυμούν να συμμετέχουν σε έναν εκτενή διάλογο και μία σε βάθος αναζήτηση για τις καλύτερες και πλέον φιλικές στο περιβάλλον λύσεις που εφαρμόζονται σήμερα στην Ευρώπη.

Οι φόβοι όσων σήμερα έχουν ελλιπείς ή λανθασμένες πληροφορίες είναι εύλογες, αλλά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης οφείλει να είναι μπροστά στις εξελίξεις. Η αδράνεια μπροστά σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα θα μας καταστήσει όλους υπόλογους απέναντι στις επόμενες γενιές.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Στην Ευρώπη βγάζουν λεφτά από την επεξεργασία των σκουπιδιών και εδώ τα θάβουμε!

  • 31/01/2018 at 10:46 πμ
    Permalink

    Ολοκληρωτική υποβάθμιση της Βαρης

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.