«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το Ελληνικό




Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν προσκρούει στο Σύνταγμα, έκανε ωστόσο παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και νομοθετικές προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση στο Ελληνικό ήταν ένα από τα δύο προαπαιτούμενα των Θεσμών για την έγκριση της τελευταίας δόσης.

Mε την υπ αριθμόν 29/2018 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση του Ελληνικού κρίνεται Νόμιμο και Συνταγματικό.

Το δικαστήριο, με μια γνωμοδότηση 111 σελίδων (πρόεδρος Νικ.Σακελλαρίου και εισηγητής ο πάρεδρος Δημ.Βασιλειάδης), επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την έγκριση κατασκευής των ουρανοξυστών, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές και άλλες νομοθετικές προβλέψεις και διατάξεις, ενώ σημειώνει ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές, είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Οι ουρανοξύστες

Ειδικά για την κατασκευή πολύ υψηλών κτιρίων (ουρανοξύστες) για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος (“έντονου” κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012)”.

Το δημόσιο συμφέρον “συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά. Συνεπώς μπορεί να επιτρέπεται η κατασκευή πολύ υψηλών κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης ή άλλων υψηλών κτιρίων πρωτότυπης αστικής ανάπτυξης ή και ειδικού κτιρίου εντός του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής”.

Αύξηση ελεύθερου χώρου

Όπως επισημαίνουν μάλιστα θα αυξηθεί ο ελεύθερος χώρος λόγω της αύξησης δόμησης προς τα πάνω: “με την ανέγερση υψηλών κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού”.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Για τους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, προτρέπουν η προστασία τους και η συντήρησή τους, όπου κρίνεται αναγκαίο, να προηγείται “της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου”. Με αυτό το σκεπτικό η προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διασφαλίζεται πλήρως με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος.

Ο Φαληρικός όρμος

Για τον Φαληρικό όρμο και τις αναπλάσεις θεωρεί πως είναι νόμιμες: Πρόκειται για “ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, την αναβάθμιση της παραλίας και τη δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί”.

Επιτρέπεται, συνεχίζει η γνωμοδότηση, “υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται το ποσοστό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης στο σύνολο του ακινήτου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ανά περιοχές και οι λοιποί όροι που προβλέπει για τα πολεοδομικά μεγέθη και τους περιορισμούς δόμησης ο ν. 4062/2012, ο καθορισμός των επιμέρους ζωνών, ο τρόπος κατανομής των συντελεστών δόμησης εντός των περιοχών και ζωνών και η εν γένει διαμόρφωση των πολεοδομικών μεγεθών στις ίδιες περιοχές και ζώνες, ανήκει στην ευχέρεια του κανονιστικού νομοθέτη”.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέληξε στη γνωμοδότηση για τη νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής νωρίτερα σε σχέση, με όσα αναμένονταν, αρχικά.

Το προεδρικό διάταγμα διαβιβάστηκε, αρχές Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας οπότε, με πράξη του πρόεδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου, εισήχθηκε λόγω σπουδαιότητας, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Η επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί κομβικής σημασίας για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου, επιτρέποντας να είναι, εξαρχής, γνωστές οι δυνατότητες αξιοποίησής του αλλά και οι περιορισμοί αυτού. Στη συνέχεια, εφόσον δεν απαιτηθούν τροποποιήσεις στο περιεχόμενο του Π.Δ., θα πρέπει να ακολουθήσει η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Του Παναγιώτη Στάθη

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.