Σεμινάρια στον Άγιο Δημήτριο: «Σχολική Υγιεινή & Ασφάλεια»




«Σχολική Υγιεινή & Ασφάλεια» Τάκης Φλάσκας, νοσηλευτής και δάσκαλος

Την Πέμπτη 19/4/18 στις 7μμ αρχίζει στο Κέντρο Επιμόρφωσης (ΚΕΠΙ) του Δήμου Αγίου Δημητρίου το επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα: «Σχολική Υγιεινή & Ασφάλεια»και ολοκληρώνεται σε 5 δίωρες συναντήσεις έως τις 17/5/18.

Επιμορφωτής ο Τάκης Φλάσκας, ο οποίος έχοντας την ιδιότητα και του νοσηλευτή και του δασκάλου στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των εργαζομένων σε σχολεία κάθε βαθμίδας σε θέματα υγιεινής στο φυσικό σχολικό περιβάλλον (κτιριακές εγκαταστάσεις-εξοπλισμός), αλλά και σε θέματα ασφάλειας και περιορισμού παραγόντων κινδύνου από συμπεριφορές που προκαλούν προβλήματα στην σχολική κοινότητα.

Επιμέρους στόχος είναι η αναφορά στους υποστηρικτικούς θεσμούς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν, όταν απαιτείται, αναπτύσσοντας επωφελείς συνεργασίες που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες επίλυσης τέτοιας φύσεως ζητημάτων στα σχολεία.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους Σχολικούς Νοσηλευτές, στο Βοηθητικό Προσωπικό Σχολείων, στις Σχολικές Καθαρίστριες, στους Υπ. Κυλικείων, στους Εργαζομένους σε Παιδικούς Σταθμούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Συγκεκριμένα το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΤΟΧΟΙ:

1. Η ευαισθητοποίηση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ευπαθών εργασιακών χώρων ( κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα)

2. Η συνειδητοποίηση των κινδύνων (π.χ. λοιμώδη νοσήματα) που απορρέουν από μη τήρηση κανόνων ή παράλειψη-παραμέληση προδιαγραφών υγιεινούς περιβάλλοντος.

ΣΚΟΠΟΙ:

1. Η πρόκληση ενδιαφέροντος των μελών της κοινότητας για ενασχόληση με θέματα προαγωγής υγείας

2. Παροχή κινήτρων και συμβουλών κατάλληλων, ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και ενεργός συμμετοχή των επιμορφούμενων σε δραστηριότητες πρόληψης και καταστολής ανθυγιεινών συνθηκών σε τόσο ευαίσθητους χώρους μαζικής διαβίωσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΝΟΤΗΤΕΣ): ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

2.1 Εισαγωγή 2.2 Επιδημιολογία των παιδικών και σχολικών ατυχημάτων 2.3 Προδιαγραφές ασφαλείας στα σχολεία ΕΝΟΤΗΤΑ 3. ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΥΓΙΕΙΝΗ 3.1 Η έννοια της πρόληψης 3.2 Λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα 3.2.1 Τι είναι τα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα 3.2.2 Τρόποι μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων 3.3 Επιδημιολογία των παιδικών λοιμωδών νοσημάτων 3.4 Μέτρα πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων στο σχολικό περιβάλλον 3.5 Σχολικά κυλικεία και σχολική υγεία ΕΝΟΤΗΤΑ 4. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ και Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ 4.1 Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων στην ασφάλεια και υγιεινή του σχολικού περιβάλλοντος 4.1.1 Διευθυντές εκπαίδευσης και σχολική ασφάλεια και υγιεινή 4.1.2 Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι – Περιφέρειες) και σχολική ασφάλεια και υγιεινή 4.1.3 Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. 4.2 Ο ρόλος της Αγωγής Υγείας και οι αρμοδιότητες του Σχολικού Νοσηλευτή στη σχολική ασφάλεια και υγεία 4.3 Κατάλογος ελέγχου παραγόντων κινδύνου στα σχολεία μέσω φύλλων εργασίας σε επιμορφούμενους Ημέρα έναρξης: Πέμπτη 19/4 στις 7μμ Τόπος: 2ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Είσοδος Ελεύθερη

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.