Αλέκος Φασιανός: Επίτιμος δημότης Αλίμου ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας ζωγράφος (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




 

“Όταν ήμουν μικρός ερχόμασταν για μπάνιο στον Άλιμο, δεν πήγαινε παραπέρα, τώρα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί βλέπω εδώ σε αυτή τη Πινακοθήκη το έργο μου” είπε συγκινημένος παραλαμβάνοντας από τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, το κλειδί της πόλης, ο σπουδαίος ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός.

Στεκόταν μπροστά στο έργο του «Ιππείς» που κοσμούσε από τον περασμένο Φλεβάρη, το Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου και είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από κοντά περίπου 10.000 επισκέπτες.

Ο πίνακας αυτός ήταν και η αφορμή που ο επιμελητής της έκθεσης εικαστικών του δήμου Αλίμου «Τα μυστικά των εικόνων – η γενιά του ’60», Μάνος Στεφανίδης, έριξε την ιδέα στον δήμαρχο να ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη της πόλης ο Αλέκος Φασιανός.

“Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να σας ανακηρύξει επίτιμο δημότη, όλες οι δημοτικές παρατάξεις” είπε ο Ανδρέας Κονδύλης.

“Είστε πλέον συμπολίτης του Θουκυδίδη και είναι τιμή μας που είμαστε συμπολίτες σας”

Η τιμητική πλακέτα που του παρέδωσε ο δήμαρχος έγραφε:

O δήμος Αλίμου ανακηρύσσει επίτιμο δημότη του τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό τιμώντας τον, που προστάτεψε τις εποχές της καρδιάς μας με φύλακες αγγέλους, καπνίζοντες αιθεροβάμονες και αναχωρητές ποδηλάτες. “Μοσχοβολούσε το φεγγάρι σκύλοι μ΄άσπρα λουλούδια στο κεφάλι περνούσανε στο δρόμο εκστατικοί…”

“Ο Αλέκος Φασιανός είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας ζωγράφος” είπε ο Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος είχε την επιμέλεια της βραδιάς που είχε τίτλο: “Αλέκος Φασιανός : Ο πρίγκιπας της νεοελληνικής ευαισθησίας”.

“Είναι πολύ σημαντική η βραδιά και για το Δήμο σας, για την πόλη σας αλλά και γι αυτήν την ιστορία που έχουμε ξεκινήσει μαζί εδώ και λίγο καιρό δηλαδή τη δημιουργία μιας Δημοτικής Πινακοθήκης”.

O Aλέκος Φασιανός αποθέωσε την αθωότητα, δεν υπάρχει πιο αισιόδοξος ζωγράφος στην Ελλάδα από τον Φασιανό” είπε ο κριτικός θεάτρου, ποιητής και μεταφραστής Κώστας Γεωργουσόπουλος.

“Την ίδια ποιότητα τέχνης έχουν τα θεατρικά του κουστούμια και τα σκηνικά του, που υμνούσαν τη σκηνογραφία και καταργούσαν την παράσταση. Τα κουστούμια του Φασιανού είναι θεατρικά κουστούμια που δεν τα συναντάμε στη ζωή. Δεν υπόκεινται στη φθορά της καθημερινότητας ούτε στη μόδα.

Αλέκο σε ευχαριστούμε που μας κάνεις να είμαστε ακόμη αισιόδοξοι¨.

Μάνος Στεφανίδης, Ανδρέας Κονδύλης, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ιωάννης Δικόπουλος

 

Ανδρέας Κονδύλης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνος Σταγάκης (Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής), Ιωάννης Δικόπουλος (αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.)

 

Η κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟ ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟ I LOVE ALIMOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι, Αναστασία Σιμητροπούλου, Δώρα Σύρμα, Μαίρη Ανανιάδου και Στέφανος Διαμαντής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου, Μάνος Γαρυφαλάκης, ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Αλίμου, Γιάννης Μαριόλης, ο πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ, Αρτέμης Καραμολέγκος, ο αντιπρόεδρος Νίκος Αλβανός, ο Παύλος Παπαδημητρόπουλους, προέδρος της “Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου Εισόδια-Τράχωνες» και ο Αλιμιώτης Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, Μαρίνος Σταγάκης, ο οποίος ζωγραφίζει όταν έχει ελεύθερο χρόνο και περιμένουμε σύντομα να εκθέσει τα έργα του.

Από τους δημοτικούς συμβούλους των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων δεν παρέστη ουδείς.

Αλέκος Φασιανός
Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935.
Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων και έχει εικονογραφήσει ελληνικά γραμματόσημα μεταξύ των οποίων και μια από τις σειρές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004).
Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.
Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο. Ο Στις πρώτες συνθέσεις του κυριαρχεί η μορφή του αξιωματικού, με τα φουσκωτά, κόκκινα μάγουλα, τα φανταχτερά σιρίτια στη στολή και το γελοιογραφικά υποβλητικό ύφος. Σταδιακά οι μορφές κινούνται και αποκτούν δική τους ζωή. Γίνονται ζεύγη, που γεμίζουν το χώρο, μόλις αγγίζοντας η μία την άλλη, μένοντας ωστόσο ενωμένες σχεδιαστικά σε μία μάζα.

Η ομιλία του Ανδρέα Κονδύλη:

Φίλοι και φίλες από την πόλη μας, φίλοι της τέχνης, θαυμαστές και φίλοι του Αλέκου Φασιανού, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε απόψε εδώ, σ αυτήν την πολύ  σημαντική βραδιά, σ’ αυτήν την πολύ σημαντική συνάντηση, για να τιμήσει ο  Άλιμος,  για να τιμήσετε όλοι με την παρουσία σας  έναν  σπουδαίο Έλληνα, τον  μεγάλο μας  ζωγράφο, τον διεθνή εικαστικό, τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη, τον Αλέκο Φασιανό.

Κ. Φασιανέ καλώς ορίσατε στον Άλιμο, μας δίνετε πολύ μεγάλη χαρά,  μας κάνετε μεγάλη τιμή που είστε απόψε κοντά μας και νομίζω ότι ο ερχομός σας εδώ απόψε αποτελεί κι έναν πολύ καλό οιωνό για την προσπάθεια που κάνουμε να ιδρύσουμε τη  δική μας Δημοτική Πινακοθήκη. Βεβαίως όπως ξέρετε οι περισσότεροι κατά κάποιο τρόπο φιλοξενούμε τον κ. Φασιανό σ’ αυτήν την αίθουσα εδώ και περίπου τρεις μήνες. Βλέπετε το έργο πίσω μου το οποίο είναι ο βασικός λόγος  για τον οποίο αυτή εδώ η έκθεση,  η σπουδαία έκθεση με τα σπουδαία έργα των ελλήνων εικαστικών  πήρε τρεις συνεχείς παρατάσεις κι έμεινε στο χώρο εδώ για περίπου τρεις μήνες. Οι εκθέσεις αυτές, η τέταρτη είναι αυτή που τελειώνει σήμερα  έχουν διοργανωθεί  στην προσπάθεια που κάνει η πόλη μας να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στα εικαστικά και στο δρόμο αυτό που κάνουμε για να ιδρύσουμε τη δική μας Δημοτική Πινακοθήκη αντάξια του εικαστικού πλούτου της χώρας μας της Ελλάδας και αντάξια  της πόλης μας του Αλίμου. Ο βασικός λόγος που παρατάθηκε αυτή εδώ η έκθεση είναι  ότι συνεχώς σχολεία και πάρα πολλοί πολίτες έρχονταν συνέχεια ασταμάτητα  για να θαυμάσουν όλα αυτά τα έργα. Και στέκονταν όλοι ιδιαίτερα μπροστά σ αυτόν τον εκπληκτικό πίνακα του Αλέκου Φασιανού.  Κι οφείλω να σας πω ότι σαν Δήμαρχος έχω κάνει κάποια πράγματα που νομίζω είναι άξια προσοχής, για τίποτα δεν έχω πάρει τόσα πολλά συγχαρητήρια όσα για το γεγονός ότι μπόρεσα κι έφερα αυτόν εδώ τον πίνακα στον Άλιμο, κι αυτό για μένα λέει πολλά, όταν ο κόσμος στέκεται μπροστά στα εικαστικά με τέτοια αγάπη και τέτοια εκτίμηση είναι και μια ελπίδα για τον τόπο μας. Βεβαίως  ο άλλος λόγος που έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις  η έκθεση είναι ότι  δεν μπορούσα κι εγώ να αποχωριστώ αυτό το έργο αναγκαστικά θα το αποχωριστούμε αύριο  διότι αύριο μαζεύεται η έκθεση. Ωστόσο  τη μελαγχολία του αποχωρισμού τη διασκεδάζει πλήρως η παρουσία του σπουδαίου του αγαπημένου μας του Αλέκου Φασιανού του δημιουργού του πίνακα  που είναι εδώ κοντά μας κα ι που  όπως ξέρετε πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό μας Συμβούλιο πήρε  ομόφωνη απόφαση, παμψηφεί  να ανακηρύξει τον Αλέκο Φασιανό επίτιμο Δημότη Αλίμου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.