“Πολλές οι τρικλοποδιές στη δίχρονη προσχολική αγωγή”




(Ανακοίνωση της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης)
Το ώριμο και δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων για δίχρονη προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά, μένει στα χαρτιά για πολλούς και τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας μας, για το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε την εφαρμογή της «χωρίς δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό» και την εγκατέλειψε στην αμείλικτη πραγματικότητα της ελλιπούς υποδομής και της έλλειψης προσωπικού και στην εχθρική στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που από τη μια επικαλείται ανάγκες γονιών και παιδιών και από την άλλη υποδαυλίζει την αίσθηση ανασφάλειας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Οι τριμερείς επιτροπές (υπουργείο, δήμος, εκπαιδευτικοί) που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν αν είναι δυνατή η εφαρμογή της για το επόμενο σχολικό έτος, είναι το άλλοθι της κυβέρνησης για να παραπέμψει την εφαρμογή της σε βάθος τριετίας. Το γεγονός ότι έχουμε μπει σε προεκλογικό κλίμα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα.
Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τις πιέσεις που ασκούν οι μεγάλοι εκπαιδευτικοί όμιλοι που σταθερά ζητούν να μοιράζονται και αυτοί από την πίτα του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, μέσα από το σύστημα της «ελεύθερης» γονεϊκής επιλογής και των vouchers που ήδη εφαρμόζονται στους παιδικούς σταθμούς.
Στον δήμο μας, ο αντιδήμαρχος παιδείας προσήλθε στην τριμερή επιτροπή χωρίς να προσκομίσει κανένα απολύτως στοιχείο σχετικά με τον αριθμό των νηπίων 4-6 χρόνων και των διαθέσιμων υποδομών. Η θέση του ήταν αντιφατική (άλλα είπε στην αρχή και άλλα στη συνέχεια) και τελικά αρνητική. Δεν διατύπωσε κανένα συγκεκριμένο αίτημα που να αφορά στη βελτίωση των προϋποθέσεων (υποδομών και προσωπικού).
Στο πρακτικό της επιτροπής η θέση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής το σχολικό έτος 2018-2019  καταγράφηκε ως εξής: «… είναι κατηγορηματικά αντίθετος (σ.σ. ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης) διότι τα νηπιαγωγεία του δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για φοίτηση περισσότερων νηπίων. Είναι όμως υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο με ευθύνη του ΥΠΠΕΘ» (ότι οι Επιτροπές είχαν γνωμοδοτικό χαρακτήρα μάλλον δεν το είχε κατανοήσει ο εκπρόσωπος του Δήμου).
Δυστυχώς η δημοτική αρχή με την στάση της αυτή αποποιήθηκε την ευκαιρία να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία προνηπιακών τμημάτων σε όλα τα νηπιαγωγεία του δήμου μας που μόνο όφελος θα ήταν για τους γονείς , τα παιδιά αλλά και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μιας και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου οι θέσεις που θα ελευθερώνονταν θα μπορούσαν να καλύψουν μικρότερες ηλικίες που δεν εξυπηρετούνται.
Οι γονείς των προνηπίων, και το επόμενο σχολικό έτος, θα υποστούν την ίδια ταλαιπωρία για να εξασφαλίσουν μία θέση σ’ ένα νηπιαγωγείο ή σε ένα παιδικό σταθμό.
Η διοίκηση αναφέρεται «στην εποχή της κρίσης» κυρίως για να αυτοπροβληθεί σε φιέστες και – σε ορισμένες περιπτώσεις – αμφίβολης ποιότητας παρεμβάσεις ή για να διαφημίσει  το από πολλές πλευρές προβληματικό ή και απαράδεκτο καθεστώς των χορηγών που έχει δημιουργήσει. Όταν χρειάζεται να σταθεί δίπλα στους δημότες της, διεκδικώντας λύσεις και αναπτύσσοντας πολιτικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, σφυρίζει αδιάφορα!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.