Γιορτή στο ρέμα της Πικροδάφνης




Την Kυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:30 π.µ., για τρίτη συνεχή χρονιά, µαζί µε τους προσκόπους της Ηλιούπολης οργανώνουµε µια γιορτή στην παραποτάµια περιοχή της Πικροδάφνης.

Γιορτάζουµε για να τιµήσουµε το ποτάµι µας, την Πικροδάφνη, για να διατηρήσουµε σε φυσική
κατάσταση ό,τι απέµεινε από αυτό και να σώσουµε το πλούσιο οικοσύστηµά του, µε τα πολλαπλά οφέλη του για τις πόλεις που διασχίζει (Ηλιούπολη, Άγιος ∆ηµήτριος, Άλιµος, Φάληρο).
Η Πικροδάφνη, όπως και πολλά άλλα ρέµατα σήµερα στην Αττική και όχι µόνο, κινδυνεύει από τους σχεδιασµούς της πολιτείας, οι οποίοι, στο όνοµα της αντιπληµµυρικής προστασίας των πόλεών µας προβλέπουν αποψίλωση των πρανών του ρέµατος, µέχρι τη µέση του ύψους τους περίπου, σχεδόν σε όλο το µήκος του ποταµού, από την Ηλιούπολη µέχρι την εκβολή του στο Έδεµ και επένδυσή του µε συρµατοκιβώτια (πέτρες τυλιγµένες µε συρµατόπλεγµα) σε µήκος αρκετών χιλιοµέτρων!
Είµαστε αντίθετοι σ’ αυτούς τους σχεδιασµούς διότι η κοπή 820 περίπου υψηλών δέντρων, µαζί µε την ενδιάµεση θαµνώδη και χαµηλή βλάστηση, από την Ηλιούπολη µέχρι το Φάληρο, θα είναι µια µεγάλη απώλεια και καταστροφή για τις πόλεις µας, για το κλίµα, την ποιότητα του ατµοσφαιρικό αέρα, την προστασία από το θόρυβο, το φιλτράρισµα του νερού, τον εµπλουτισµό του υδροφόρου ορίζοντα, την αισθητική του τοπίου των πόλεών µας, µέσα σε ένα άκρως τσιµεντοποιηµένο περιβάλλον!

Σ’ ένα φτωχότερο σε πράσινο λεκανοπέδιο, µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στα βουνά της Αττικής και τη συνεχή καταστροφή του αστικού πρασίνου για την κατασκευή έργων, ‘αναπλάσεων’ κλπ.
Από την άλλη, αυθαίρετες και παράνοµες κατασκευές και τεχνικά έργα, που έχουν γίνει µε λάθος τρόπο και έχουν στενέψει την κοίτη του ρέµατος, που προκαλούν κάποια πληµµυρικά φαινόµενα σε συγκεκριµένα σηµεία του, δεν προβλέπεται να αποµακρυνθούν και να διορθωθούν, ώστε να λυθούν τα προβλήµατα που προκαλούν, αντίθετα προβλέπεται η τοποθέτηση συρµατοκιβωτίων σχεδόν σε όλο το µήκος του!
Είµαστε αντίθετοι στους σχεδιασµούς της πολιτείας, διότι τα συρµατοκιβώτια µειώνουν την απορροφητικότητά του αυξάνοντας τον πληµµυρικό κίνδυνο, το νερό δε φιλτράρεται, διότι καταστρέφεται το ριζικό σύστηµα των δέντρων και της βλάστησης, αποταµιεύεται πολύ µικρότερη ποσότητά του και επιπλέον θα προκληθεί µια µεγάλη καταστροφή, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ρέµατος, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πόλεις µας.
Η Πικροδάφνη χρειάζεται συντήρηση, επεµβάσεις σε συγκεκριµένα σηµεία, προστασία από παράνοµες κατασκευές και λάθος τεχνικά έργα που στενεύουν την κοίτη της, προστασία από παράνοµες ρίψεις λυµάτων και υπερχειλίσεις αγωγών που τη µολύνουν, διατήρηση και εµπλουτισµό της βλάστησής της!
Οι πόλεις µας χρειάζονται τα ρέµατα που απέµειναν ζωντανά, έχουν ανάγκη τα εναποµείναντα οικοσυστήµατά τους! Χρειάζεται να τα ελευθερώσουµε από κατασκευές και ανθρωπογενείς παρεµβάσεις, όσο και όπου µπορούµε, προκειµένου να µειώσουµε τον πληµµυρικό κίνδυνο και το µέγεθος της καταστροφής από την πληµµύρα, όταν αυτός επέλθει, απολαµβάνοντας ταυτόχρονα την προστασία και τα πολύτιµα οφέλη τους!
Στο πάρκο της οδού Τζαβέλλα, πριν τη συµβολή της µε τη λεωφόρο Βουλιαγµένης, στην Ηλιούπολη Αττικής.
Με πολλά µουσικά και χορευτικά σχήµατα, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, παιχνίδια για τα παιδιά και κεράσµατα για όλους, όλα από εθελοντική προσφορά πολιτών και χορηγίες!
Είσοδος Ελεύθερη
Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) και Πρόσκοποι Ηλιούπολης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.