Πώς βρέθηκαν τα 100 κιλά κοκαΐνης στον Πειραιά (VIDEO)




Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια εγκαινιάστηκε η απευθείας ναυσιπλοϊκή σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού του Ισημερινού, του Γκουαγιακίλ, με τον Πειραιά, τα στελέχη της ελληνικής Δίωξης Ναρκωτικών ήταν βέβαια πως η χώρα μας θα αντιμετώπιζε πρόβλημα μαζικής μεταφοράς κοκαΐνης με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και δεν έκαναν λάθος. Ήδη από τον Αύγουστο του 2019, άρχισαν να ανακαλύπτουν μεγάλες ποσότητες καθαρής κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες, βασικό εξαγωγικό προϊόν του Ισημερινού, που κάθε μέρα φεύγουν κατά χιλιάδες πάνω σε πλοία από Γκουαγιακίλ.

Για τα περίπου 100 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν την Τετάρτη, και πάλι σε φορτίο με μπανάνες, την πληροφορία έδωσε το γραφείο της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο κοντέινερ εντοπίστηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς ελέγχθηκε με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και η κοκαΐνη βρέθηκε.

Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και στις 3 Φεβρουαρίου, όταν το ΣΔΟΕ με τη συνδρομή του Τελωνείου είχε κατασχέσει 34 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες και πάλι από τον Ισημερινό. Τελικός προορισμός του φορτίου τότε ήταν η Τουρκία.



Οι λόγοι που τα καρτέλ κοκαΐνης στράφηκαν στον Πειραιά

Αστυνομικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Sputnik, αναφέρουν πως τα καρτέλ της κοκαΐνης στον Κολομβία, χώρα που συνορεύει με τον Ισημερινό, εκμεταλλεύτηκαν ακαριαία τη δημιουργία απ’ ευθείας γραμμής από το Γκουαγιακίλ στον Πειραιά για δύο λόγους:

Μέχρι τότε, τα πλοία από τον Ισημερινό με τα τεράστια φορτία μπανάνας, έφταναν μέχρι το λιμάνι της Μάλτας όπου τα ξεφόρτωναν και στη συνέχεια γινόταν επαναφόρωση σε άλλα πλοία για τους τελικούς προορισμούς των εμπορευμάτων σε λιμάνια της Ευρώπης ή ανατολικά. Σε αυτή τη διαδικασία, ο έλεγχος από τις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Μάλτας ήταν εύκολος και οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων καθαρής κοκαΐνης πολύ συχνές.

Ο δεύτερος λόγος είναι η συνεργασία των καρτέλ της Κολομβίας με την αλβανική μαφία. Μαζί με τη διακίνηση χασίς αλβανικής παραγωγής στην Ευρώπη, η μαφία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει και τη διακίνηση της κοκαΐνης που φτάνει στη Μεσόγειο από τη Λατινική Αμερική. Έτσι, το να έλθουν τα φορτία της κοκαΐνης στον Πειραιά ανοίγει ευκολότερα τον δρόμο για τη διακίνηση τους -στη συνέχεια- μέσω Αλβανίας, όπου λειτουργεί το δίκτυο ούτως ή άλλως. Μάλιστα οι ίδια πηγές αποκαλύπτουν πως σε δυο περιπτώσεις, «ύποπτα» φορτία μπανάνας αφέθηκαν να ταξιδέψουν στην Αλβανία κάτω από παρακολούθηση των ελληνικών αρχών, ώστε η αλβανική αστυνομία να συλλάβει τους διακινητές.

Σε ό,τι αφορά τη φόρτωση της κοκαΐνης στα κοντέινερ με τις μπανάνες, οι Έλληνες αστυνομικοί λένε πως αυτή γίνεται κατά τη διαδρομή των εμπορευμάτων από τα εργοστάσια τυποποίησης του Ισημερινού προς τον λιμένα του Γκουαγιακίλ. Πηγή: sputniknews.gr

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών του Γραφείου D.E.A. της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, αναφορικά με επικείμενη δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτιο, εισαγωγής μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., κατόρθωσαν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο, εντός του λιμένα του Πειραιά και να το θέσουν σε επιτήρηση.

Την Τετάρτη (3-3-2021), διενεργήθηκε καθολικός έλεγχος του εμπορευματοκιβωτίου, με τη συμμετοχή και της Γ’ Τελωνειακής Διεύθυνσης Πειραιά, της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών του Τελωνείου Πειραιά.

Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν ο εντοπισμός, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην οροφή του εμπορευματοκιβωτίου, (90) συσκευασιών με κοκαΐνη, συνολικού βάρους -99- κιλών και -110- γραμμαρίων.

Το εμπορευματοκιβώτιο, με δηλωθέν φορτίο “είδη τροφίμων”, είχε φορτωθεί σε πλοίο, που είχε αναχωρήσει την 7-2-2021 από τον Λιμένα του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ και είχε αφιχθεί στον Λιμένα του Πειραιά την 1-3-2021.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών ενεργείται προανάκριση και έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.