“Αξιοπρέπεια υπάρχει μόνο στη δουλειά, που γίνεται ελεύθερα αποδεκτή”




Χθες το απογευματάκι έκανα την αγαπημένη μου βόλτα με το ποδήλατο, στην παραλία του Φλοίσβου. Πήρε το μάτι μου εκείνον τον κύριο που πουλάει βιβλία, πάντα στο ίδιο σημείο, πάνω στο αυτοσχέδιο χάρτινο τραπεζάκι του, προς 1€ το ένα. Κάθε φορά τον βλέπω. Είχα αποφασίσει πως αυτή τη φορά θα σταματούσα ν’ αγοράσω. Στο γύρνα της βόλτας, λοιπόν σταμάτησα με το ποδήλατο μπροστά του. Εκείνος καθισμένος στο καρεκλάκι του, με τη μάσκα του, με σταυρωμένα τα χέρια και χαμηλωμένο βλέμμα, προφανώς χαμένος στις σκέψεις του ή γλαρωμένος από τον ήλιο, δεν με κατάλαβε πριν του μιλήσω.

Ο διάλογός μας απολαυστικός!- (Εγώ) Καλημέρα σας! Τι κάνετε ; – (Πετάχτηκε όρθιος, έκπληκτος και με πλατύ χαμόγελο, να με χαιρετήσει) Καλημερίζω την πελάτισσά μου! Μετά του ποδηλάτου της φυσικά!

-Τι μας έχετε εδώ ; κοιτώντας τα βιβλία του.-Εδώ σας έχω βιβλία τόσο εξόχως ιδιαίτερα ,που όποιος αγοράζει και διαβάζει, πάντα επιστρέφει για να ξαναγοράσει ! Σκόπευα έτσι κι αλλιώς να αγοράσω ,αλλά και να μην σκόπευα, ‘μου το είχε πουλήσει’!

Και συνέχισε :- Ρίξτε μια ματιά. Δεν ξέρω ποιο θέμα μπορεί να σας ενδιαφέρει, αλλά αν αγοράσετε και τα 6 βιβλία ,θα τα πάρετε στην τιμή των 5 ευρώ! (Ήδη ήταν πάμφθηνα και σκόπευα να του δώσω περισσότερα απ’όσα θα έπαιρνα, αλλά ήθελε να μου κάνει και ειδική προσφορά!)-



Ααα πολύ ωραία ,θα πάρω και τα 6 τότε!-(Χαρούμενος) Φαίνεστε ‘φίλη του βιβλίου’ ,πιστεύω θα μείνετε ικανοποιημένη! (πάντα στον πληθυντικό) Μισό λεπτό να σας τα βάλω και σε μία τσαντούλα (έψαχνα να δω πού στο καλό μπορεί να είχε ΚΑΙ τσαντούλες στο μικρό του αυτό βιβλιοπωλείο !)και μου τα τοποθέτησε μέσα προσεχτικά. Μου την έδωσε και του έδωσα τα χρήματα που κρατούσα στα χέρια μου. Ένα πεντάευρο κι ένα ακόμη δίευρο. Με κοίταξε έκπληκτος.-Τόσα πολλά ;; – Επειδή είστε ευγενέστατος !

– Αα , εσείς δεν είστε μια απλή πελάτισσα, είστε πολύ ιδιαίτερη πελάτισσα !Δεν μπορούσα κι εγώ να μη χαμογελάω καθόλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης.Τον ευχαρίστησα για την εξυπηρέτηση και του ευχήθηκα καλημέρα φεύγοντας.- Καλή σας ημέρα και καλή συνέχεια στη βόλτα σας! μου είπε ,πάντα με χαμόγελο.Είναι απ’τα ευχάριστα περιστατικά ,που μου φέρνουν στο μυαλό αυτό που λέει ο Andrew Matthews στο βιβλίο του ”Άκου την καρδιά σου”, δανειζόμενος κάποιες φράσεις απ’τον Μαρκ Τουέιν και τον Αλμπέρ Καμύ:«Μάθετε να αγαπάτε τη δουλειά σας , όποια κι αν είναι αυτή τη στιγμή. Μην επιμένετε ότι ο κόσμος σας χρωστάει χάρη.

Ο κόσμος δεν σας χρωστάει τίποτα. Όταν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με αδιαφορία και προχειρότητα ,τα πάντα αρχίζουν να καταρρέουν. Αξιοπρέπεια υπάρχει μόνο στη δουλειά, που γίνεται ελεύθερα αποδεκτή.” ! ! ! 😊via Άννα Μαρία Θεοχάρη#philotimo#φιλότιμο

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.