Παλαιό Φάληρο: Ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Βαρουφάκη




(Δελτίο τύπου της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Π. Φαλήρου)
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο συντοπίτης μας Γιώργος Βαρουφάκης, ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ένας ανυποχώρητος αγωνιστής και δημοκράτης, ένας φύσει ευγενής και προσηνής άνθρωπος.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1925 και το 1946 ήλθε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε τις σπουδές ως Χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο διάστημα των σπουδών του συνδέθηκε με την μετέπειτα σύζυγό του Ελένη Τσαγκαράκη η οποία διετέλεσε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Δ. Καψάνη.
Ο Γιώργος Βαρουφάκης λόγω των πεποιθήσεών του εκτοπίστηκε στην Μακρόνησο και την Ικαρία, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μετανοίας.
Από το 1954 και μέχρι τη συνταξιοδότησή του εργάσθηκε στην «Χαλυβουργική» ως Δ/ντής του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας, ενώ από το 2003 έως και το 2020 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Παράλληλα διετέλεσε και Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) τη δεκαετία του 90.
Ο Γιώργος Βαρουφάκης ως καθηγητής Πανεπιστημίου, αφήνει παρακαταθήκη πίσω του ένα σημαντικότατο επιστημονικό έργο. Οι πολύχρονες έρευνες και μελέτες του πάνω στην αρχαία τεχνολογία (μεταλλοτεχνία και μεταλλουργία) είναι γνωστές ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, η ενδελεχής ενασχόλησή του με τη μελέτη των αρχαίων επιγραφών που σχετίζονταν με την τυποποίηση, τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών, κατέδειξε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν πρότυπα με αυστηρές προδιαγραφές, αλλά εφάρμοζαν και σκληρές ποινές για τους παραβάτες.

Το 1996 εξέδωσε το βιβλίο Αρχαία Ελλάδα και Ποιότητα – Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό το οποίο εκδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα. Το 2005 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Η Ιστορία του σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα – Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού.

Όσοι και όσες από μας τον γνωρίσαμε και συμπορευθήκαμε αρκετές φορές μαζί του, συνδεθήκαμε μ’ έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, χαμογελαστό, τίμιο και ειλικρινή, έναν πραγματικό ευπατρίδη του πνεύματος.
Στην κόρη του Τρισεύγενη και στον σύζυγό της, στον γιό του και Πρόεδρο του μέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη και στη σύζυγό του καθώς και στους λοιπούς οικείους του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.