Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας




Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη θα γίνει την Τετάρτη 5 Απριλίου, στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας. Ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς θα μιλήσει για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου: Τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός μηχανικός υπολογιστής, που χρησιμοποιείτο ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο μηχανισμό πλανητικής λειτουργίας! Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ., και είναι σχεδόν μισό αιώνα παλαιότερος από το ίδιο το ναυάγιο του πλοίου που τον μετέφερε, ναυάγιο το οποίο εκτιμάται πως συνέβη μεταξύ του 87 π.Χ. και του 63 π.Χ.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, ο μηχανισμός φέρεται να υπολόγιζε με ακρίβεια τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης, καθώς επίσης και τις φάσεις της. Μπορούσε να εμφανίζει κάθε πότε θα συνέβαινε έκλειψη Ηλίου και Σελήνης, λαμβάνοντας ως βάση τον βαβυλωνιακό κύκλο του Σάρου (κατά την αρχαιότητα, ο κύκλος αυτός ήταν μια χρονική περίοδος ίση με 6.585,3 ημέρες ή 18 έτη και 11 ημέρες περίπου).
Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εικαζόταν πως ο μηχανισμός χρησιμοποιούνταν ως αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας. Bέβαιο είναι ότι ανήκε σε κάποιον πολύ πλούσιο της εποχής και πως θα κάνουμε αρκετό καιρό για να ανακαλύψουμε την πλήρη χρήση του. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς έχει εκτεθεί μέχρι το Πεκίνο, αλλά λόγω της ευαίσθητης φύσης και της σημαντικότητάς του κρίνεται πλέον σκόπιμο να μην μετακινείται εκτός Ελλάδας.

Κατάμεστη ήταν τη Δευτέρα (3/3/2023) η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» στην επιστημονική διάλεξη του Καθηγητή Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστου Γιανναρά, με θέμα «Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Έλληνας σήμερα;», με την οποία συνεχίστηκαν οι επιστημονικές βραδιές στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας. Την εκδήλωση συντόνισαν παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ Αντιδήμαρχοι Μάριος Κασσέρης και Νατάσσα Αργυροπούλου.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.