Ελληνικό: Εκδήλωση για την Υγεία από τις Ομάδες Γυναικών των Νοτίων της ΟΓΕ




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό, η εκδήλωση με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,  που διοργάνωσαν η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω δήμων, η Ομάδα Γυναικών Ελληνικού – Αργυρούπολης κι η Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας και ΒΒΒ (μέλη της ΟΓΕ). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  με απόφαση των ΔΣ τους το νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, το παράρτημα νότιων προαστίων του συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργυρούπολης – Αλίμου – Ελληνικού «Ο Θουκιδίδης». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Μαιρήνη  Στεφανίδη αντιπρόεδρος της ΟΓΕ και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω δήμων, για έναν σύντομο χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τη σημασία να δυναμώσει ο συντονισμός και η δράση των φορέων για τα ζητήματα της υγείας και ιδιαίτερα της ΠΦΥ.

Στην συνέχεια, την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Λυμπερόγιαννη από το προεδρείο της ΟΓΕ, όπου ανέδειξε μεταξύ άλλων την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη της ΟΓΕ για την υγεία σε σχέση με αυτήν της ΕΕ των κυβερνήσεων, την σημασία και τον ρόλο της ΠΦΥ με πυρήνα της το πλήρως στελεχωμένο και σύγχρονο  Κέντρο Υγείας ανά περιοχή,  τις ευθύνες αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις ελλείψεις και του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, την ύπαρξη ενός και μόνο νοσοκομείου σε όλα τα νότια προάστια, του Ασκληπιείου της Βούλας.

«(…) Η υγεία δεν είναι η έλλειψη ασθένειας, αλλά η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου, η συνολική κατάσταση ισορροπίας του ανθρώπου με την φύση και την κοινωνία, που να του επιτρέπει όχι μόνο να εργάζεται, αλλά να συμμετέχει δημιουργικά στην οικογενειακή του ζωή, στην κοινωνική δραστηριότητα. Να αναπτύσσει τις ικανότητές του.(…)όσο η οργάνωση και η ανάπτυξη της κοινωνίας λογαριάζουν την υγεία ως εμπόρευμα τόσο θα συνθλίβονται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη σε αυτό τον τομέα, γιατί η πολιτική της καθορίζεται με κριτήριο τη μείωση του κόστους για το κράτος και την αύξηση του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, νομοθετώντας το προηγούμενο διάστημα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Σε αυτό το φόντο οικοδομείται το “νέο ΕΣΥ”. (…)Η ΠΦΥ λοιπόν παραμένει διαλυμένη. Οι γενικοί γιατροί στη χώρα είναι μόλις 0,44 ανά 1.000 κατοίκους. Από τους 66.290 γιατρούς μόλις οι 6.000 (το 9%) εργάζονται στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, ενώ οι ιδιώτες είναι περίπου 37.500. (…) οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ προωθούν ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που στην ταμπέλα θα γράφει «δημόσιο» και μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προστασία της υγείας των γυναικών, την εμπορευματοποίηση της μητρότητας και ό,τι σχετίζεται με αυτήν, τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τέλος, ανέδειξε τη σημασία να δυναμώσει η συζήτηση μέσα στους συλλόγους και τις ομάδες  γυναικών, ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, αλλά και το συμβιβασμό με τη σημερινή εξαθλίωση, αναδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης, που σκοντάφτουν στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του μόχθου μας.

Στον ίδιο μαχητικό τόνο ήταν και οι χαιρετισμοί και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν, από την Χριστίνα Αγγελονίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργυρούπολης – Αλίμου – Ελληνικού «Ο Θουκιδίδης», η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα σχολεία,  τον Γιώργο Σκιαδιώτη  αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, ο οποίος ανέδειξε τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για το νέο ΕΣΥ, για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας. Η Κατερίνα Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Γλυφάδας – ΒΒΒ (μέλος της ΟΓΕ), αναφέρθηκε στις ελλείψεις αλλά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ασκληπιείου της Βούλας. Ο Πάνος Βακαλόπουλος, αντιπρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μέτρων ασφάλειας και πρόληψης στο χώρο του εργοταξίου, ιδιαίτερα ασθενοφόρου και εξειδικευμένου προσωπικού για τυχόν εργατικά ατυχήματα. Ακόμη, σύντομο χαιρετισμό και παρέμβαση έκανε και ο Θοδωρής Μακρής, μέλος της διοίκησης της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικού- Αργυρούπολης.

Ξεχωριστή σημασία είχε η παρέμβαση της Χαμόδρακα Ευτυχίας από το σωματείο εργαζομένων Γ.Ν.  Ασκληπιείο Βούλας,  η οποία ανέφερε τις καθημερινές ελλείψεις σε φάρμακα, την υποστελέχωση των κέντρων υγείας και των εξωτερικών ιατρείων αλλά και την δραματική κατάσταση λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό, ιατρικό τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που οδηγεί σε συρρίκνωση του έργου του Ασκληπιείου. Τελευταίο παράδειγμα όπως τόνισε η αναστολή της πλήρους ολοήμερης λειτουργίας του νοσηλευτικού τμήματος Κονιαλίδειο Β΄ της Καρδιολογικής κλινικής. Κτιριακές υποδομές παραμένουν ανεκμετάλλευτες, παρά τις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης των κτιρίων, για τις οποίες υπερηφανεύεται η διοίκηση. Τέλος, τόνισε τη σημασία της υπεράσπισης του δικαιώματος της υγείας από όλη την κοινωνία.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση να δοθούν όλες οι δυνάμεις για την ισχυροποίση του συντονισμού της δράσης των φορέων των περιοχών, για την διεκδίκηση πλήρους στελεχωμένων Κέντρων Υγείας   με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.