Ερώτηση στη Βουλή για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ηλιούπολης




Με κοινή πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, Αν. Τομεάρχη Δικαιοσύνης αρμόδια για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα δικαιώματα, και της Ραλλίας Χρηστίδου, Αν. Συντονίστριας ΕΠΕΚΕ, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή για την αδειοδότηση και κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ηλιούπολης με το Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.

👉🏻  Tο Δημοτικό Καταφύγιο Ηλιούπολης από το οποίο ο πρωθυπουργός υιοθέτησε το 2021 έναν αδέσποτο σκύλο, δημιουργήθηκε το 2008  και λειτουργεί έκτοτε σε συνεργασία του Δήμου Ηλιούπολης με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ) δίχως τις απαραίτητες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας

👉🏻Ο Δήμος Ηλιούπολης μετά από σχετικές ενέργειες και την υποβολή των απαιτούμενων μελετών κατάφερε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου ύψους 372.000 ευρώ.

👉🏻Προϋπόθεση της υλοποίησης του προγράμματος είναι η παραχώρηση χρήσης της έκτασης από τις αρμόδιες αρχές ήτοι το Δασαρχείο Πεντέλης και την Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. 



👉🏻 Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί λόγω του ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, ενώ ο 4830/2021 προβλέπει εγκατάσταση σε δασική έκταση.

👉🏻Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών τι προτίθεται να πράξει ώστε η χαρακτηριζόμενη ως αναδασωτέα έκταση που βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Καταφύγιο Ηλιούπολης να παραχωρηθεί με κάθε νόμιμο μέσο προς χρήση στον Δήμο Ηλιούπολης για την κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα,  17 Ιουνίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Να δοθεί άμεσα λύση για την αδειοδότηση και κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ηλιούπολης με το Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ»

Tο Δημοτικό Καταφύγιο Ηλιούπολης από το οποίο ο πρωθυπουργός υιοθέτησε το 2021 έναν αδέσποτο σκύλο, δημιουργήθηκε το 2008  και λειτουργεί έκτοτε σε συνεργασία του Δήμου Ηλιούπολης με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ) δίχως τις απαραίτητες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, όπως πολλά καταφύγια αδέσποτων ζώων αντίστοιχα σε όλη την χώρα εξαιτίας του γεγονότος πως βρίσκεται σε δασική-αναδασωτέα έκταση.

Με την εφαρμογή του 4830/2021 δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία ώστε να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καθώς και προβλέφθηκε η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίου εντός δασικής περιοχής.

Ο Δήμος Ηλιούπολης μετά από σχετικές ενέργειες και την υποβολή των απαιτούμενων μελετών κατάφερε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης XΙI «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις» με χρηματοδότηση ύψους 372.000 ευρώ με την απόφαση Αριθ. Πρωτ.: 34581/2023.

Προϋπόθεση της υλοποίησης του προγράμματος είναι η παραχώρηση χρήσης της έκτασης από τις αρμόδιες αρχές ήτοι το Δασαρχείο Πεντέλης και την Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί λόγω του ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, ενώ ο 4830/2021 προβλέπει εγκατάσταση σε δασική έκταση.

Επειδή, ο Δήμος Ηλιούπολης έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την άδεια ίδρυσης και κατασκευής νέου σύγχρονου καταφυγίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

Επειδή, η πρόσκληση XΙI «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις» είναι σε ισχύ ως την 31 Δεκεμβρίου του 2024,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)       Τι προτίθεται να πράξει ώστε να δοθεί παράταση του προγράμματος με σκοπό της απορρόφηση των κονδυλίων από τους ΟΤΑ Α’ και την υλοποίηση των πράξεων;

2)       Τι προτίθεται να πράξει ώστε η χαρακτηριζόμενη ως αναδασωτέα έκταση που βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Καταφύγιο Ηλιούπολης να παραχωρηθεί με κάθε νόμιμο μέσο προς χρήση στον Δήμο Ηλιούπολης για την κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.