Aσφαλιστικά μέτρα για τις συναυλίες στην Πλατεία Νερού – Σε πυρετό τα νομικά επιτελεία των διαδίκων




Άρθρο του Γιώργου Καστάνη*

Σε πυρετό τα νομικά επιτελεία των διαδίκων για την μάχη των ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδικαστούν την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024.

Διάδικοι είναι από την μία ο αιτούντες ο Δήμος Καλλιθέας και εκπρόσωποι των κινήσεων κατοίκων από την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο και από την άλλη εναγόμενοι η διοργανώτρια εταιρεία του μουσικού φεστιβάλ Release Athens ΙΚΕ και η ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)

Επειδή η κατάσταση μεταξύ των διαδίκων είναι ιδιαιτέρως σοβαρή το πιθανότερο είναι η άμεση έκδοση Προσωρινής διαταγής (ίσως και αυθημερόν πάντως νωρίτερα της προθεσμίας μηνός) η οποία θα διαπλάθει μια νέα νομική κατάσταση μεταξύ των διαδίκων (με αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις για τον καθένα) μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων. Επομένως αυτή δεν θα καθορίζει την τελική έκβαση της κύριας υπόθεσης γιατί μπορεί στην κύρια δίκη να αλλάξουν τα πράγματα με εντελώς διαφορετική απόφαση.



Το ερώτημα που θα απασχολήσει τον δικαστή είναι ποιος θίγεται περισσότερο, οι 160.000 κάτοικοι των δύο πόλεων που εμποδίζεται η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβασή τους στην παραλιακή ζώνη με αποκλεισμό κοινοχρήστων χώρων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την ηχορύπανση κλπ ή η εταιρεία Release Athens ΙΚΕ και η ΕΤΑΔ ΑΕ που θα στερηθούν τα κέρδη τους?

Και αν ακόμα ο δικαστής έγερνε προς την μεριά ενός εκ των δύο θα υπερτερεί το ερώτημα, ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΜΑ?  Έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία του συναυλιακού χώρου? Για τα τρόφιμα? Τις πωλήσεις προϊόντων? Τους χώρους υγιεινής? Την ασφάλεια?

Ας δούμε όμως και την ηθική πλευρά αυτής της υπόθεσης.

Μήπως είναι σκανδαλώδης η στάση της ΕΤΑΔ ως φορέα που ασκεί δημόσια εξουσία και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια του δημοσίου? Γιατί η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου αντί να διαφυλάττει τα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών, υποστηρίζει για πολλοστή φορά αυτά μιας μικρής ιδιωτικής εταιρείας ΙΚΕ με απευθείας ανάθεση και αμελητέο τίμημα σε σχέση με τα κέρδη του?

Είναι ο χώρος της παραλίας κοινόχρηστος ή αποκλειστικά ιδιωτικός χώρος μόνο της ΕΤΑΔ? Η ιδιοκτησία της δεν αίρει το κοινόχρηστο του χώρου. Δηλαδή η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να βάλει στην παραλία, στην πλατεία και στην Εσπλανάδα  λαμαρίνες, να χτίσει δίπλα τους οτιδήποτε εκτός από το συνεδριακό κέντρο και να νοικιάζει σε όποιον της καπνίσει τους ελεύθερους χώρους και μάλιστα αδιαφορώντας για τις οχλήσεις και τις νόμιμες άδειες.

Η διαφαινόμενη νομική συνεργασία της ΕΤΑΔ με ιδιώτη κατά φορέα του δημοσίου όπως ο δήμος Καλλιθέας είναι θεμιτή?

Πιστεύω ότι θα έπρεπε για τα θέματα αυτά να έχει παρέμβει ήδη Εισαγγελέας στην ΕΤΑΔ, γιατί πλέον παίρνουν μεγάλες διαστάσεις κι έχει δημιουργήσει προβλήματα σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπο και όχι μόνο. Υποχρεώνει τους Δήμους και κατοίκους με τα προβλήματα που δημιουργεί να μην έχουν άλλη οδό από αυτή τη δικαιοσύνης.

Πρέπει να σοβαρευτεί η ΕΤΑΔ και να παρέμβει το εποπτεύον Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να της ξεκαθαρίσει ότι το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και η Ελλάδα ολόκληρη δεν είναι τσιφλίκι της που το κάνει ότι θέλει αλλά δημόσια περιουσία που δεσμεύει την ΕΤΑΔ να τη διαχειρίζεται με δίκαιους, νόμιμους και ηθικούς κανόνες που δε θα θίγουν τις τοπικές κοινωνίες.

*Ο Γιώργος Καστάνης είναι πολιτικός μηχανικός, ΜΒΑ, Πρόεδρος του περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιλισός, τέως δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και μέλος της Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας

Δείτε ακόμη: Φεστιβάλ στην Πλατεία Νερού: Ασφαλιστικά μέτρα από τον δήμαρχο Καλλιθέας και κατοίκους

Ψήφισμα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για τις συναυλίες στην Πλατεία Νερού

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Aσφαλιστικά μέτρα για τις συναυλίες στην Πλατεία Νερού – Σε πυρετό τα νομικά επιτελεία των διαδίκων

  • 06/06/2024 at 6:41 μμ
    Permalink

    Ασφαλώς μονόπλευρη η τοποθέτηση του άρθρου σας.
    Παραβλέπει πρωτίστως και διαβάλει την αλήθεια. Οι κάτοικοι αποδείχθηκαν μόλις 3 (άντε και φίλοι και οικογένειες( . Η μία κατοικεί στην Καλλιθέα σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Ο άλλος σε απόσταση 1.100 μέτρων. Ο τρίτος σε απόσταση 3 χλμ.
    Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα έπρεπε να έχετε και την άποψη των εταιριω΄ν, αλλά αυτή παραλείπεται … .
    Το γεγονός ότι επιδιώκεται η περιέλευση του χώρου στον Δήμο Καλλιθέας, είναι προφανές. Ας συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό και ας το εκμισθώσει ή ας το αγοράσει, διότι ο δημότης δεν έχει δαπανήσει δεκάρα από τα δημοτικά τέλη, ενώ τα έργα έχουν πληρωθεί με τα χρήματα όλων των Ελλήνων σε κάθε χωριό και κωμόπολη της χώρας.
    Κατά τα λοιπά ΄να σέβεστε τους 50.000 κατοίκους όμορων δήμων (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου και Μοσχάτου – Ταύρου) που έχουν προπληρώσει εισιτήρια για να ακούσουν μουσική διεθνούς επιπέδου και να μην μιλάτε συνολικά για όλους μας. Είμαστε αντίθετοι στις κινήσεις του Δημάρχου Καλλιθέας και στους 3-4 που λένε ότι οχλούνται (τους πειράζει λέει η κίνηση … – ανέκδοτο ακούγεται στην Ποσειδώνος, Συγγρού, Θησέως κλπ…). Στηρίζουμε το φεστιβάλ της ποεριοχής μας που την προβάλει σε όλο τον κόσμο, φέρνει χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό και ανεβάζει το πολιτιστικό μας επίπεδο.
    Υ.Γ. Γράψτε παρακαλώ πόσες μουσικές εκδηλώσεις έχει ο Δήμος Καλλιθέας αυτό το καλοκαίρι (σ.σ. μηδέν) και επίσης γιατί δεν τον ενοχλούν οι συναυλίες του Νιάρχειου … .

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.