Kραυγή αγωνίας από την ΑΝΙΜΑ για τα εκατοντάδες τραυματισμένα πουλιά, λόγω του καύσωνα




Tιτάνιο αγώνα κάνει το προσωπικό της ΑΝΙΜΑ το τελευταίο 10ημερο, για να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό πουλιών που έχουν τραυματιστεί λόγω του καύσωνα και χρειάζονται περίθαλψη.

“Παραλαμβάνουμε δεκάδες δέματα με μικρά πλάσματα που έρχονται με πλοία στα λιμάνια, με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στον Κηφισό και τη Λιοσίων. Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια νοιώθουμε τον φόβο ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο όγκο περιστατικών” αναφέρουν στην επείγουσα ανακοίνωσή τους.

Οι εθελοντές τονίζουν ότι χρειάζονται τη βοήθεια της πολιτείας, για να κατασκευάσουν νέους χώρους, στον Σταθμό και στο Κέντρο Περίθαλψης στο Δήμο Σαρωνικού. Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν για την κατάσταση που επικρατεί:

“Τις τελευταίες δέκα ημέρες, λόγω του πρώιμου καύσωνα που βρήκε τους νεοσσούς ακόμη ανίκανους να πετούν, χιλιάδες άγρια πουλιά εγκατέλειψαν πρόωρα τις φωλιές τους με αποτέλεσμα να πέσουν στο έδαφος, στον δρόμο, σε αυλές, σε μπαλκόνια.



Η ΑΝΙΜΑ έχει δεχτεί ένα υπέρογκα μεγάλο αριθμό μωρών και τραυματισμένων άγριων ζώων, που ήδη στο μέσο του Ιουνίου ξεπερνούν τα 900, και επίσης χιλιάδες κλήσεις από όλη την επικράτεια για παρόμοια περιστατικά. Και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται.

Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια νοιώθουμε τον φόβο ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο όγκο περιστατικών.

Για πρώτη φορά δεν προλαβαίνουμε να απαντάμε τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες, να σηκώνουμε τις δύο γραμμές του τηλεφώνου, να ταΐζουμε όσο πρέπει όλους τους νεοσσούς-μερικοί χρειάζονται τάισμα ανά ώρα, να εξυπηρετούμε σωστά όλους τους πολίτες που φτάνουν με κουτιά στον Σταθμό Α’ Βοηθειών, να παραλαμβάνουμε στην ώρα τους τα δεκάδες δέματα με μικρά πλάσματα που έρχονται με πλοία στα λιμάνια, με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στον Κηφισό και τη Λιοσίων.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν θα πρέπει να πούμε για πρώτη φορά ότι δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλα ζώα για το επόμενο διάστημα, και μας σταματάει η σκέψη της απόγνωσης στην οποία θα βρίσκεται ο συμπολίτης μας που θα βρει ένα ανήμπορο πουλάκι και δεν θα έχει την επιλογή να το παραδώσει κάπου.

Το καλοκαίρι προβλέπεται πολύ δύσκολο,

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της πολιτείας και της κοινωνίας, χρειαζόμαστε εθελοντές στον Σταθμό και στο Κέντρο Περίθαλψης στο Δήμο Σαρωνικού, χρειαζόμαστε πόρους για να κατασκευάσουμε νέους χώρους.

Αυτή τη στιγμή το προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, οι φροντιστές, οι κτηνίατροι, οι εθελοντές μας κάνουμε τιτάνιο αγώνα για να τα βγάλουμε πέρα.”

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με πολύχρονη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες που αποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή του φορέα.

Κύρια δραστηριότητα  της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα, περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 6.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

Περίθαλψη

Η ΑΝΙΜΑ  συνεργάζεται σταθερά με κτηνιάτρους, και στο προσωπικό της περιλαμβάνεται μόνιμος εξειδικευμένος κτηνίατρος. Σε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο πραγματοποιούνται οι ακτινογραφίες, οι διαγνωστικές εξετάσεις και  οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επι κεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της ΑΝΙΜΑ είναι η Δρ Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.


Η νοσηλεία γίνεται από το έμπειρο προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση και νοσηλεία άγριων ζώων, και με την συνδρομή των επίσης εκπαιδευμένων εθελοντών.

Το Κέντρο Περίθαλψης Αγριω Ζώων της ΑΝΙΜΑ βρίσκεται στην τοποθεσία Ολυμπος Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού, έχει αδειοδοτηθεί με την υπ αριθμ. 5434/1692/17-5-2023 απόφαση του ΥΠΕΝ.

Επανένταξη

Η επανένταξη των ζώων στην άγρια φύση είναι μια διαδικασία εξ ίσου απαιτητική με την  αποθεραπεία τους ή την ανατροφή τους,  όταν πρόκειται για νεοσσούς.
Η ΑΝΙΜΑ διαθέτει δικούς της χώρους, αλλά και συνεργάζεται με άλλους φορείς για την επανένταξη των αποθεραπευμένων άγριων ζώων. Πιο συγκεκριμένα:

  • διαθέτει χώρο επανένταξης για αρπακτικά στα Καλύβια Αττικής
  • συνεργάζεται με την Αλκυόνη (Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων στην Πάρο) για τη φιλοξενία μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών, όπως πελεκάνοι, και άλλων ειδών για τα οποία η Αλκυόνη διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενείας.

Για την επανένταξη νεοσσών άγριων πουλιών η ΑΝΙΜΑ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:

  • συνεργασία με βιοκαλλιεργητές για τη σταδιακή επανένταξη νεοσσών νυκτόβιων αρπακτικών, τα οποία λειτουργούν στη συνέχεια ως φυσικοί θηρευτές των τρωκτικών,
  • την αναδοχή νεοσσών νυκτόβιων αρπακτικών από μη επανεντάξιμα – ανάπηρα θηλυκά,
  • την υιοθέτηση νεοσσών  Κιρκινεζιών από οικογένειες Κιρκινεζιών με μικρό αριθμό νεοσσών σε αποικίες του θεσσαλικού κάμπου σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι
  • την εκγύμναση αρπακτικών κάποιες μέρες πριν από την απελευθέρωση σε συνεργασία με έμπειρους γερακάρηδες
Απελευθέρωση

Στο τελικό στάδιο της απελευθέρωσης η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με πληθώρα φορέων για την απελευθέρωση των άγριων ζώων σε κατάλληλους βιοτόπους σε όλη την Ελλάδα. Πριν από την απελευθέρωση των άγριων πουλιών όποτε απαιτείται προχωράει σε συνεργασία με ειδικούς στην

  • Δακτυλίωση των πουλιών (Ελληνικό Κέντρο Δακτυλιώσεων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)
  • Λήψη μορφομετρικών στοιχείων και δειγμάτων αίματος/φτερών για ερευνητικούς σκοπούς
Διασώσεις

Η ΑΝΙΜΑ πραγματοποιεί διασώσεις όποτε απαιτείται. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις διασώσεων περιλαμβάνουν:

  • Περιστατικά τραυματισμένων ελαφιών περιμετρικά της Πάρνηθας, σε συνεργασία συνήθως με το Δασαρχείο Πάρνηθας
  • Απεγκλωβισμό/περισυλλογή φιδιών στον αστικό ιστό, σε συνεργασία με την Άμεση Δράση και την Πυροσβεστική
  • Απεγκλωβισμό και περισυλλογή άγριων ζώων από κτήρια, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ.
  • Προστασία νεοσσών που κινδυνεύουν με πτώση από φωλιές σε κτήρια, π.χ. βραχοκιρκίνεζα
  • Διοργάνωση αποστολών διάσωσης σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς και με τη συμετοχή εκπαιδευμένων εθελοντών και του κτηνιάτρου της ΑΝΙΜΑ.. 
Παροχή συμβουλών και εκπαίδευση

Η ΑΝΙΜΑ λαμβάνει μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων καθημερινά .  Μια από τις βασικές της δραστηριότητες είναι η παροχή συμβουλών σε πολίτες και φορείς  για περιπτώσεις τραυματισμένων/ορφανών άγριων ζώων, ενώ αναλαμβάνει και την εκπαίδευση ομάδων και φορέων . Επιπλέον, ενημερώνει από τα μέσα που διαθέτει  για την σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων και νεοσσών-νεογνών άγριων ζώων

  • Παρέχει συμβουλές για την παροχή πρώτων βοηθειών πριν από την αποστολή των άγριων ζώων σε αυτήν
  • Καθοδηγεί πολίτες και φορείς σε περιπτώσεις εντοπισμού νεοσσών που μπορούν να επιστρέψουν στη φωλιά τους ή να συνεχίσουν να ανατρέφονται από τους γονείς τους
  • Εκπαιδεύει φορείς και ομάδες πολιτών στην περίθαλψη άγριων ζώων, αλλά και σε εξειδικευμένα θέματα, π.χ. εκπαίδευση αναγνώρισης και χειρισμού ερπετών από Πυροσβεστική
  • Εκπαιδεύει εθελοντές και πολίτες στην παροχή πρώτων βοηθειών σε άγρια ζώα

Η ΑΝΙΜΑ υποστηρίζει φορείς που επιθυμούν να δημιουργήσουν σταθμό πρώτων βοηθειών στην περιοχή τους και να συνεργαστούν μαζί της. 

Η ΑΝΙΜΑ έχει πραγματοποιήσει προγράμματα για τη δημιουργία εθνικού δικτύου εθελοντών για την περίθαλψη άγριων ζώων

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.