Το ΠΑΚΟΕ ξαναχτυπά: “Το λιμάνι της Βάρκιζας είναι γεμάτο επικίνδυνα μικρόβια”




(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) Μετά από καταγγελίες κατοίκων για τον λιμενοβραχίονα της Βάρκιζας, όπου πραγματοποιούνται εργασίες εμβαθύνσεως -για ευνόητους επιχειρηματικούς λόγους- διαπιστώθηκε ότι αλλάζει η ποιότητα του θαλασσίου οικοσυστήματος και παρατηρείται αυξημένος αριθμός E. Coli (επικίνδυνος δείκτης μολύνσεως από βοθρολύματα με Ανώτατο Επιτρεπόμενο Όριο τα 250 cf/100 ml νερού και Κατώτατο Μέγιστο τα 30 cf/100 ml νερού.)

Επειδή ο αγωγός (σημείο 11 στον χάρτη) είναι βόμβα μεγατόνων με τα μικρόβια να ελλοχεύουν άμεσα για τους κολυμβητές, αριστερά και δεξιά, για αυτό με την παρακάτω εκτίμηση πιστεύουμε ότι οι λουόμενοι πρέπει να προβληματιστούν.

Εκτίμηση των αποτελεσμάτων   

Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης Βάρκιζας, με την χρήση μικροβιακών δεικτών ποιότητας ακτών κολύμβησης, όπως ορίζεται από την νομοθεσία,  καταλήξαμε  στα  εξής συμπεράσματα:



  1. Εφ’ όσον ο αριθμός  των μικροoργανισμών δεικτών για την Ecoli κυμαίνεται από 171+ 40 έως 55+ 21cfu / 100 ml και για τους εντερόκοκκους στα 16 + 11 και 45 + 20 cfu / 100 ml, τα εξεταζόμενα ύδατα εξαιρετικής ποιότητας είναι κατάλληλα για την κολύμβηση. 
  2. Αποδεικνύεται η μολυσμένη κατάσταση του ρέματος που εκβάλλει στην ακτή  (569 αποικίες Ecoli / 100 ml  και 236 εντερόκοκκων / 100 ml). Αυτό σημαίνει ότι, αν ανά πάσα στιγμή με την μεταβολή της στάθμης τα νερά καταλήξουν στην θάλασσα, θα δημιουργηθεί, έστω και βραχυπρόθεσμη, μόλυνση των υδάτων. 

Δηλαδή  το φυσικό περιβάλλον της παραλίας δεν είναι για περαιτέρω επιβαρύνσεις. 

Αυτό αφορά και την ιδιωτική παραλία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Ο μικροβιολογικός έλεγχος του νερού απο την Μαρίνα Βάρκιζας έδειξε ελαφρώς αυξημένες τιμές μικροοργανισμών δεικτών σε σχέση με τα υπόλοιπα δείγματα. Τα δείγματα τα οποία ελήφθησαν από την αριστερή πλευρά του λιμανιού είχαν μειωμένη ποσότητα  μικροοργανισμών-δεικτών μόλυνσης του νερού.  Βέβαια το τελευταίο δείγμα από την αριστερή πλευρά πάρθηκε στα 450 μέτρα μακριά απο το λιμανάκι.  

Αντιθέτως, από τα δεξιά, τα δείγματα της παραλίας, δίπλα στο λιμανάκι, περιείχαν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες μικροοργανισμών δεικτών, και ο αριθμός τους μειώνεται με την απόσταση.

Όσον αφορά τους οργανοληπτικούς παραμέτρους όπως το Ph, την Αγωγιμότητα και τα Ολικά διαλυμένα στερεά ( TDS), βρίσκονται σε φυσιολογικές για τις θάλασσες τιμές. 

Στα νερά του λιμανιού παρατηρήθηκε  χαμηλή συγκέντρωση δυαλυμένου οξυγόνου ( DO), και τα εξεταζόμενα δείγματα νερού από παραλίες κοντά στο λιμάνι είχαν αυξημένη θολερότητα.

Ως γνωστόν, τα φυσιολογικά φαινόμενα η φύση είναι ικανή να τα αντιμετωπίζει αυτοκαθαρίζοντας. Το θέμα είναι ότι με τα έργα του ο άνθρωπος επιβαρύνει την κατάσταση κατά πολύ, σε βαθμό που επιφέρει την διαταραχή στην ισορροπία και ως αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων αποβλήτων. Όσα σκουπίδια παράγονται εν πλω συχνά καταλήγουν στην θάλασσα, ενώ οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στα πλοία, τα λιμάνια και τις μαρίνες επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Πίνακες και Χάρτες

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.