Ανακοίνωση του Δήμου Ζωγράφου για την κοπή πεύκων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου




Σε συνέχεια δημοσιευμάτων και πολλαπλών συζητήσεων στο διαδίκτυο, σχετικά με την πτώση τριών πεύκων την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την 1η και 4η Ιουλίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, αλλά και προς αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας, ο Δήμος Ζωγράφου διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Τα εν λόγω πεύκα κατέρρευσαν ξαφνικά στο τμήμα μεταξύ των οδών Φιλινόης και Αλ. Παπάγου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, ενώ έκδηλη ήταν και η πιθανή πρόκληση υλικών ζημιών σε οχήματα.

Κατόπιν του συμβάντος αυτού, διενεργήθηκε άμεσα αυτοψία – έλεγχος από την Υπηρεσία του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου – που επιβλέπει τα έργα της ανάπλασης – σύμφωνα με την οποία, την πτώση των δένδρων στο συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε το σαθρό μη συμπαγές-συνεκτικό ριζικό σύστημα των δένδρων (βάθους μόνο 15 εκατοστών!) σε συνδυασμό με την φυσική τους κλίση τους λόγω παλαιότητας.

Η διαπίστωση αυτή δυστυχώς ισχύει και για άλλα πεύκα με παρόμοια χαρακτηριστικά, η πιθανή πτώση των οποίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπους, οχήματα, στάσεις λεωφορείων κ.λπ.



Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της αυτοψίας η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου εισηγήθηκε και προγραμματίζει:

  • την κοπή 40 ξηρών δένδρων
  • τον καθαρισμό των κλαδιών 45 δένδρων που παρουσιάζουν ξηράνσεις
  • την κοπή 10 υγιών δένδρων,  τα οποία παρουσιάζουν εμφανή επικίνδυνη κλίση και βρίσκονται ακριβώς επάνω στη νέα όδευση πεζών – τυφλών, που σχεδιάζεται στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης της οδού, ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ την αντικατάστασή τους με νέα περισσότερα δένδρα!

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως τα επικίνδυνα δέντρα που θα απομακρυνθούν, έχει επιλεγεί να αντικατασταθούν με κατάλληλα είδη αστικής χλωρίδας τα οποία δεν θα επηρεάσουν το μικροκλίμα της περιοχής. Για το λόγο αυτό, προγραμματίζεται η φύτευση 110 νέων δένδρων όπως Γιακαράντες, Κουτσουπιές, Σφενδάμια, Κερλετέριες και Ακακίες.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.