Ο Νίκος Δένδιας από την Κύπρο: «Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής»




Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα.

Μετά την επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών και ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Κύπρου Ανδρέας Π. Λουκά, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Ιωάννης Παπαμελετίου, στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Κατά τις κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε τα εξής:



«Αγαπητέ μου Βασίλη,

Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσω από την μνεία της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.

Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος.

Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο.

Αγαπητέ μου Βασίλη, σε ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή, για την εγκάρδια συνάντηση. Η επίσκεψή μου μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τις στέρεες βάσεις που είναι κτισμένες οι αμυντικές σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Θα γίνω μετά δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα έχω την τιμή να συναντηθώ και με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο.

Το μήνυμα είναι πάντα σαφές: Η σχέση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, Ελλάδας και Κύπρου, με σεβασμό στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας.

Και θα ήθελα εδώ να πω ότι η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου απ’ οπουδήποτε προέρχονται αυτές. Είτε από κράτη, είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παρανόμων πυραυλικών οπλοστασίων. 

Με τον Βασίλη υπογραμμίσαμε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων εντός της Ε.Ε., όπως επίσης -όπως είπε και ο ίδιος- ενώσεις άλλων σχημάτων τριμερών, πολυμερών που μετέχουμε μαζί.

Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα, έναν βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο αλλά -που θέλω να πάω κι ένα βήμα πιο πέρα- και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπογραμμίσαμε λοιπόν, την ανάγκη δημιουργίας ενός βραχίονα με ένα ενιαίο αμυντικό οικοσύστημα που να υποστηρίζει αυτό τον βραχίονα. 

Θέλω να πω ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας με λίγους μόνο μήνες ζωής, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, την δημιουργία δηλαδή ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το οικοσύστημα αυτό είναι ανοικτό σε φίλες χώρες και βέβαια πιο ανοιχτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Βασίλη για την «Ατζέντα 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ. Έχω ξαναπεί πως όταν ολοκληρωθεί, ο Ελληνισμός θα έχει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη Ιστορία του. Και είναι μεγάλη μας χαρά να μοιραστούμε με την Κύπρο τα διδάγματα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπογράμμισα την διαχρονική, απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη συμπαράστασή μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία συμβατή πάντοτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια από εδώ, από τη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία με τον Βασίλη να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ως πυλώνες σταθερότητας και οι δυο χώρες και ασφάλειας, εργαζόμαστε μαζί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε και οι δυο χώρες στις “ASPIDES”, την μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και οι δυο χώρες συνεισφέρουμε στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. 

Προστατεύουμε τα πλοία και τις ζωές των ναυτικών μας που υπηρετούν σε αυτά τα πλοία, προστατεύουμε όμως και τις οικονομίες μας και το επίπεδο ζωής των πολιτών μας.

Επιπλέον συζητήσαμε για το Σχέδιο “AMALTHEA” που αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Και το πράττει αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία. Πράττει αυτά τα οποία πρέπει για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Προσέφερα στον Βασίλη την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού Στόλου για την μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, ώστε να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός.

Και πάλι, αγαπητέ Βασίλη, θα ήθελα να καταλήξω με το αυτονόητο. Η ενότητα του Ελληνισμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ελληνικής επιβίωσης. Ο διχασμός, γνωστός σε εμάς στους Έλληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής. Η Ιστορία έχει αποδείξει και τα δύο παραπάνω. Και η σημερινή επέτειος μας το θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο. Σε ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός επίσης από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.