7ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου – Πρόγραμμα etwinning με θέμα: “Stay Alert For Everything online”




Τη σχολική χρονιά 2023-24 υλοποιήθηκε ένα etwinning project με τα παιδιά της έκτης τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου με θέμα: “Stay Alert For Everything online” και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Κάζη Βασιλική ΠΕ86. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν 97 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Ρουμανίας, Κροατίας και Ελλάδας.

Στο παρακάτω ιστολόγιο: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-7dimalim-saferinternet-st2/

Παρουσιάζουμε αναλυτικά το etwinning project και όλες τις δραστηριότητες που συμμετείχαν ο μαθητές και μαθήτριες μας.

Τα παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ ενεργά στο διαδίκτυο με πολλά παιχνίδια και εφαρμογές κοινωνικών μέσων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να τους δοθούν οι δεξιότητες που χρειάζονται για να κάνουν ασφαλείς επιλογές. Από τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο έως την κριτική σκέψη σχετικά με τις διαδικτυακές πληροφορίες που διαβάζουν, τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικά με την ασφαλή χρήση στο διαδίκτυο στο σχολείο και στο σπίτι.



Στόχος ήταν:

  • να παρέχουμε πληροφορίες, καθοδήγηση και πόρους για καλύτερη χρήση του διαδικτύου.
  • να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα παιδιά στον διαδικτυακό κόσμο.
  • να διασφαλίσουμε ότι ο ψηφιακός κόσμος των παιδιών είναι ασφαλής και έχουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται και μέσω δραστηριοτήτων να μας πουν τι είδους ασφαλές διαδίκτυο επιθυμούν.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • οι μαθητές να γνωρίσουν πώς να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τα κοινωνικά μέσα και το Διαδίκτυο γενικότερα.
  • να αυξήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στο πλαίσιο της χρήσης της αγγλικής γλώσσας στη διαδικασία της καθημερινής επικοινωνίας.
  • τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη χρήση πολλών ψηφιακών – εκπαιδευτικών εργαλείων (παιχνίδια, κουίζ, παρουσιάσεις, αφίσες, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ.) και
  • οι μαθητές να εργαστούν σε διακρατικές ομάδες.

Το λογότυπο του έργου μας ήταν αυτό το οποίο δημιούργησαν δύο μαθητές του σχολείου μας.

Ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που κάναμε και μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιό  μας είναι η δημιουργία ενός συνεργατικού ψηφιακού βιβλίου με την Αλφαβήτα της Ασφάλειας του Διαδικτύου. Τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους εικόνες και επίσης έφταιξαν τα δικά τους podcasts.

Οι μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία ετοίμασαν κι έπαιξαν με online παιχνίδια όπως λαβύρινθο, κουίζ, πολλαπλής επιλογής, σύρε κι άσε, επιτραπέζια παιχνίδια σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια φόρμα: https://forms.gle/L1NExMQg3hNAYVHh9 σχετική με τη χρήση του Διαδικτύου η οποία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς οι μαθητές και μαθήτριές μας χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, για ποιους λόγους το χρησιμοποιούν και κατόπιν εντοπίσαμε πιθανούς τομείς βελτίωσης.

Tην Πέμπτη 7/3/2024 μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ’2 πήραν διαδικτυακά συνέντευξη από στέλεχος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος με σκοπό να ενημερωθούν για τα θέματα ασφάλειας διαδικτύου, προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τις ηλεκτρονικές απάτες, για τα είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος κ.ά. Κατόπιν έφτιαξαν μια περίληψη με τις απαντήσεις που σημείωσαν και τη μετέφρασαν στα αγγλικά. Κάποια παιδιά ηχογραφήθηκαν διαβάζοντας τις πληροφορίες που έμαθαν από τη συνέντευξη και κατόπιν το ηχητικό ανέβηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα: European school radio.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή που συμμετείχαν και άλλα σχολεία τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες.

Με αυτές και ακόμα περισσότερες δραστηριότητες σχετικές με θέματα ασφάλειας διαδικτύου που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο ιστολόγιο ολοκληρώσαμε το etwinning project απονέμοντας τα πιστοποιητικά στους μαθητές και μαθήτριες της έκτης τάξης του σχολείου μας με την ελπίδα να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους ακολουθήσουν στο γυμνάσιο.

Η Διευθύντρια
Παναγιώτα Καραγιάννη

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.