Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr: Έρχεται “καυτό” Σαββατοκύριακο στα νότια προάστια




Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.grπαρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη 12/07, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στα νότια προάστια η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς, το μεσημέρι του Σαββάτου!

Με αφορμή το επερχόμενο παρατεταμένο θερμό κύμα, το meteo.gr παρουσιάζει στον πίνακα που ακολουθεί καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022. Σε αυτούς έχουν συμπεριληφθεί και οι 2 μεγάλοι καύσωνες του 2021 οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες και άνοδος της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας

Η ανάπτυξη μιας ράχης υψηλών πιέσεων στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την μεταφορά θερμών αερίων μαζών σε αυτές τις περιοχές. Τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Τρίτη 11.07, αναμένουμε την ανατολική επέκταση αυτής της ράχης υψηλών πιέσεων προς τη χώρα μας και την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου 13 – 15.07.



Έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένουμε θερμές και ξηρές συνθήκες στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνοπτικής κατάστασης αναμένουμε σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδο της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Έτσι θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.