Τελικά πόσο “βατά” και “sos” ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψηφίους;




Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία διαγωνίσθηκαν χθες, 31 Μαΐου οι μαθητές/μαθήτριες του Γ΄ ΓΕΛ με θέμα ΄΄τα ταξίδια και τρόπους ψυχαγωγίας΄΄. Ένα θέμα που δεν αιφνιδίασε τους μαθητές των Φροντιστηρίων ΄΄αξία΄΄, αφού είχαν διαγωνιστεί σε αυτό σε διαγώνισμα τον Φεβρουάριο του 2024.

Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη Σπουδών του Φροντιστηρίου “αξία” Γλυφάδας, κυρία Μαρία Κυριακοπούλου :

΄΄Τα θέματα των Πανελλαδικών ήταν σε γενικές γραμμές σαφή, αλλά απαιτούσαν προσοχή και σωστή προετοιμασία από τους μαθητές από την Α΄ Λυκείου. Το θέμα της περίληψης αναφέρεται σε κείμενο κατανοητό, σε χωρίο του κειμένου. Το κείμενο είναι πλούσιο σε ιδέες και ίσως δυσκολευτούν οι υποψήφιοι στην πύκνωση του. Τα θέματα Β είναι κατανοητά και διατυπωμένα με σαφήνεια. Χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή το Β3 Θέμα καθώς ζητήθηκε από τους υποψηφίους να αναζητήσουν χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν τον βιωματικό χαρακτήρα του κειμένου.  Προς έκπληξη μας, το ίδιο κείμενο ( Ταξιδεύοντας  του Καζαντζάκη) είχαν εξεταστεί οι μαθητές μας σε διαγώνισμα του Φροντιστηρίου μας τον Φεβρουάριο και ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το ύφος του συγγραφέα. Το θέμα Γ έχει δυσκολίες καθώς οι μαθητές καλούνταν να εντοπίσουν τον συσχετισμό του έρωτα με το ταξίδι, την απογοήτευση του ποιητικού υποκειμένου και το ταξίδι ως μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα.  Χρειαζόταν να το διαβάσουν αρκετές φορές το ποίημα για να το ερμηνεύσουν. Τέλος όσον αφορά την Έκθεση, ζητήθηκε άρθρο σε σχολική εφημερίδα. Για πρώτη φορά  ζητήθηκε η συμφωνία ή διαφωνία με την άποψη του συγγραφέα. Τυπικά μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει, ωστόσο θα δυσκολευόταν πολύ στη τεκμηρίωση. Στο α΄ ζητούμενο οι μαθητές αξιοποίησαν τις πληροφορίες του 1ου κειμένου, στο δεύτερο απαιτούσε προσοχή η απάντηση σε α΄ ρηματικό πρόσωπο με τη χρήση στοιχείων βιωματικότητας. Οι μαθητές καλό θα ήταν  για την αποφυγή της επανάληψης να αποφύγουν το ταξίδι ως τρόπο ψυχαγωγίας.

Όπως είχα επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο, η λογική των sos ειδικά στο μάθημα της Έκθεσης-αγχώνει τους υποψηφίους και δεν λειτουργεί ποτέ θετικά. Το χθεσινό θέμα, ίσως αιφνιδίασε πολλούς μαθητές που ΄΄περίμεναν΄΄ θέμα επικαιρότητας. Έχουμε ξεφύγει πολύ από τη λογική των κλασικών θεμάτων, ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι στις Επαναληπτικές ζητήθηκε ο ‘’αυτοσεβασμός΄΄ .  Στον Όμιλο ΄΄αξία΄΄ δίνουμε βαρύτητα σε όλα τα θέματα με πρωτότυπα διαγωνίσματα που απαιτούν συνδυαστική σκέψη, εμβάθυνση στη γνώση της θεωρίας και ευρηματικότητα.  Αυτό πιστεύουμε πως είναι το συστατικό της επιτυχίας για την επίτευξη υψηλών βαθμολογιών στο μάθημα της Έκθεσης και τα αποτελέσματα μας το αποδεικνύουν.



Εύχομαι το ταξίδι που ξεκίνησε χθες για όλους τους υποψηφίους να έχει τον προορισμό που επιθυμούν. Σίγουρα θα είναι γεμάτο γνώση και πολύτιμες εμπειρίες. Καλά αποτελέσματα σε όλους΄΄.

1. Γλυφάδα- Τερψιθέα

📮Γεννηματά 13

☎️210-9644541

📩[email protected]

2. Άνω Γλυφάδα (Νέο κτίριο)‼️

📮Γούναρη 119

☎️210-9649801

📩[email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.