Λίμνη Βουλιαγμένη: Στο φως μία νέα και συνταρακτική ανακάλυψη




Το «UNDERWONDER», η σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Καρύδα, ακολουθεί μια ομάδα έμπειρων σπηλαιοδυτών με επικεφαλής τον Γιώργο Βανδώρο. Η ομάδα εξερευνά με πάθος και προσήλωση εντυπωσιακά υποβρύχια τοπία, αποκαλύπτοντας κρυμμένες ιστορίες και τις φυσικές προκλήσεις της σπηλαιοκατάδυσης.

Στο δεύτερο μέρος του 4ου επεισοδίου, ο κύκλος των καταδύσεων της ομάδας ολοκληρώνεται εκεί από όπου ξεκίνησε, στη Λίμνη Βουλιαγμένη. Αυτήν τη φορά, έρχεται στο φως μία νέα και συνταρακτική ανακάλυψη, που αφορά ένα τμήμα του σπηλαίου Βουλιαγμένης, όπου καμία καταδυτική αποστολή δεν έχει ανακαλύψει στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, στο επεισόδιο αυτό η ομάδα δυτών ανακαλύπτει και εξερευνά ένα άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου σε βάθος 50 μέτρων, και σε ευθεία απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου. Το άνοιγμα αυτό οδηγεί σε ένα κάθετο φυσικό «πηγάδι», με μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτιτών, οι οποίοι δεν συναντώνται σε άλλα σημεία του σπηλαίου. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η κατακόρυφη ανάδυση των δυτών οδηγεί στο ρηχότερο σημείο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο σπήλαιο της Λίμνης Βουλιαγμένης – σε δύο φυσικούς θόλους με αέρα, ένας εκ των οποίων δείχνει να συνεχίζει ψηλά και χρήζει μελλοντικής εξερεύνησης.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως επειδή η «είσοδος» σε αυτό το φυσικό «πηγάδι» βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και μεγάλη απόσταση, οι δύτες κατά την ανάδυση στη διάρκεια της εξερεύνησης χρειάστηκε να προχωρήσουν σε ανάδυση μέσα σε αυτό.



Πρόκειται για μία ριψοκίνδυνη αποστολή που οδήγησε, ωστόσο, σε μία σπουδαία ανακάλυψη για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας μας.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ

Το “UNDERWONDER” είναι μία τετραμερής σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία αποκαλύπτει υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας μέσα από τη σπηλαιοκατάδυση. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό οπτικής ομορφιάς, μαζί με άγνωστα στοιχεία και πληροφορίες που αποκαλύπτουν τη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται μέσω της υποθαλάσσιας εξερεύνησης.

Η οπτικοποίηση πραγματοποιείται μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής ανάλυσης του Δρ. Γεωλογίας-Σπηλαιολογίας, Βασίλη Γιαννόπουλου, αλλά και της ανθρώπινης εμπειρίας, καθώς μία ομάδα δυτών με επικεφαλής τον σπηλαιοδύτη Γιώργο Βανδώρο, μοιράζονται τις ιστορίες τους και δοκιμάζουν τα όριά τους, ενώ εξερευνούν μερικά από τα πιο επικίνδυνα και, ταυτόχρονα, εντυπωσιακά περιβάλλοντα. Η ομάδα των δυτών επισκέπτονται υποβρύχιες σπηλιές και βιώνουν ακραίες συνθήκες. Δοκιμάζουν τις ικανότητές τους και ανακαλύπτουν συναρπαστικά τοπία, κρυμμένα εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό.

Μέσα από τα μοναδικά υποβρύχια πλάνα της σπηλαιοδύτριας και κινηματογραφίστριας Καρολίν Νεγρίν, αλλά και τα εντυπωσιακά 3d effects και animations, απεικονίζεται η θέση και η μορφή των σπηλαίων, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούσαν στην κάθε περιοχή, σε αντιπαραβολή με το «σήμερα» και τα σύγχρονα δεδομένα.

Στην πρωτοποριακή σειρά παραγωγής της COSMOTE TV, τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Κώστας Καρύδας, τη μουσική ο Δημήτρης Κοντόπουλος και την εκτέλεση παραγωγής το MAD TV/DAM Productions.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στο: https://underwonder.gr/

*Στην ιστοσελίδα υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες από όλα τα σπήλαια που επισκέφτηκε η καταδυτική ομάδα.

Social Media

Facebook – UnderWonder Doc

Instagram – underwonder_doc

TikTok – @underwonder_doc

Website – www.underwonder.gr

UNDERWONDER – CREDITS

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: COSMOTE TV

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: MAD TV / DAM PRODUCTIONS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΣΕΝΑΡΙΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΛΑΝΑ: CAROLIN NEGRIN

EXECUTIVE PRODUCER: ΦΑΙΗ ΤΣΙΤΣΙΠΗ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ & PRODUCTION COORDINATOR: ΜΑΡΙΑ ΛΗΔΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ COSMOTE TV: ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

PRODUCTION DESIGN: ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΔΥΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΕΝΤΣ

ΚΑΡΟΛΙΝ ΝΕΓΡΙΝ

Το ντοκιμαντέρ UNDERWONDER πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών MOTOR OIL και BLUE STAR FERRIES.

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Λίμνη Βουλιαγμένη: Στο φως μία νέα και συνταρακτική ανακάλυψη

  • 15/06/2024 at 7:11 πμ
    Permalink

    Καλημέρα σας
    Επιτέλους μια παραγωγή αντάξια της “national geographic” που γίνεται από Ελληνική τηλεόραση και πρωτοβουλία με Ελληνική υποστήριξη. Συγχαρητήρια σε ολόκληρη την ομάδα που βιώνει τέτοια θαύματα της φύσεως και με όλους τους κινδύνους που τα περιβάλλουν. Με εκτίμηση Χρήστος Παντελαίος

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.