Ο αγώνας για την Απεξάρτηση είναι αγώνας για την Ζωή και μας αφορά όλες και όλους!




(της Ελένης Γρηγοριάδου) Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, πλήθος νεολαίων αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών κατέκλυσε την πλατεία Κύπρου, το βράδυ της Πέμπτης 27/6, για να παρακολουθήσει την συναυλία με τον ΒΕΒΗΛΟ και τους Tropeau Roman, Ravita Brando, Μυστήριος Τύπος, που διοργάνωσε το Σωματείο ΘΗΣΕΑΣ. Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης και ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.

Την εκδήλωση στήριξαν οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Ψ. Ν. Α).

Στον χαιρετισμό της η κ. Μάτσα τόνισε « «Η εξάρτηση είναι το καλύτερο μέσο ελέγχου της νεολαίας γι αυτό η εξουσία δεν θέλει την απεξάρτηση. Εγκληματική η μεθόδευση σε βάρος του 18 ΑΝΩ, τώρα που εξάρτηση έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις. Πίσω από όλη αυτή την μεθόδευση με το νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας κρύβεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουν το 18 ΑΝΩ εκτός ΕΣΥ και αυτό σημαίνει – μεταξύ άλλων – πως θα αποκλειστούν από προγράμματα εξαρτημένοι που δεν έχουν ΑΜΚΑ. Όλο αυτό είναι καταστροφικό, όταν τα τελευταία χρόνια βλέπουμε νέους ανθρώπους, ακόμα και φοιτητές ή πτυχιούχους που καταλήγουν να παίρνουν σίσα, αν και ξέρουν ότι πολύ σύντομα θα λιώσουν, θα καταστραφούν. Ο περιβόητος Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων δημιουργείται στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας ‘ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’ και προβλέπεται υπαγωγή στον ΕΟΠΑΕ όλων των δημόσιων μονάδων απεξάρτησης μαζί με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ»

Τη φετινή χρονιά το σύνθημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNODC) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών είναι σαφές: «Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα: επενδύστε στην πρόληψη». Μεταξύ άλλων ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναδεικνύει την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των στρατηγικών πρόληψης, προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επενδύσουν στην πρόληψη τονίζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη της, να εφαρμόσουν πολιτικές πρόληψης βασισμένες σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές.



Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή στην όποια Πρόληψη και Απεξάρτηση με ένα νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, το οποίο:

Καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και Θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω.

Συνενώνει όλες τις δομές πρόληψης και θεραπείας σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας. Εκεί τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα θα λειτουργούν πλάι στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων και τις δομές μείωσης βλάβης.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτό το νομοσχέδιο που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή είναι ΒΑΡΒΑΡΟ. Ο αγώνας για την Απεξάρτηση είναι αγώνας για την Ζωή και μας αφορά όλες και όλους!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.