Στον Άλιμο η υπογραφή της σύμβασης για τον παραλιακό ποδηλατόδρομο




Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, καθώς υπογράφεται η σύμβαση για τη δημιουργία ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου μήκους18 χλμ ., που θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο από την Εσπλανάδα μέχρι το δημαρχείο Βούλας- Βάρης-Βουλιαγμένης.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 19.130.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( ΕΣΑΑ) με τίτλο «SUB3 . Αθηναϊκή Ριβιέρα» και διατρέχει πέντε παραλιακούς δήμους ( Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Γλυφάδα και Βούλα-Βάρη-Βουλιαγμένη).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στον Άλιμο, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και των δημάρχων των περιοχών όπου θα υλοποιηθεί το έργο.

Όραμα δεκαετιών
«Σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά σε ένα όραμα δεκαετιών, παραδίδονταςστους πολίτες της Αττικής έναν αναβαθμισμένο, ελεύθερο δημόσιο χώρο, που αναδεικνύει την ομορφιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών», δήλωσε στη Realnews ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.
Οπως επεσήμανε, «η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τον οραματικό σχεδιασμό μας
για την Αττική του μέλλοντος, καθώς συνδυάζει όλες τις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν ένα έργο πνοής. Η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στην οποία το ποδήλατο κατέχει εξέχουσα θέση, συναντά την αισθητική και λειτουργική ενοποίηση ενός προνομιακού χώρου της Αττικής, εξασφαλίζοντας απόλυτη προσβασιμότητα σε όλους τους πολίτες.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του παραλιακού μετώπου, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την παροχή του αυτονόητου δικαιώματος κάθε πολίτη στον δημόσιο χώρο. Ολα αυτά τα στοιχεία που θέτουν τις βάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας».

Βιώσιμη κινητικότητα
Στο πλαίσιο των δράσεων για τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, οι οποίες προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην Περιφέρεια Αττικής με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας δημιουργείται μια ολοκληρωμένη ποδηλατική διαδρομή και περιπάτου.



Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι μια ακτογραμμή μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά έως το ακρωτήριο του Σουνίου.

Το έργο αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Μοσχάτο έως τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξαιρουμενων του φαληρικού όρμου, της μαρίνας του Αλίμου, του συνόλου της παραλίας του Ελληνικού καθώς εκεί πραγματοποιούνται τα έργα της επένδυσης και του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας

Ο στόχος του έργου είναι η δημιουργία, μέσω της ανάπλασης που συγκεκριμενοποιείται με την κατασκευή του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα παιδιά όλου του λεκανοπεδίου.

Κατά τον σχεδιασμό της μελέτης, το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο διεκδικεί χώρο από τον διαθέσιμο δημόσιο χώρο για την ασφαλή και άνετη κίνησή του και εντάσσεται στο ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον .

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Στον Άλιμο η υπογραφή της σύμβασης για τον παραλιακό ποδηλατόδρομο

  • 09/07/2024 at 8:45 μμ
    Permalink

    Παρά τις τόσες προσπάθειες των Δήμων, των τοπικών οργανώσεων και της Περιφέρειας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, είναι απορίας άξιον το όργιο της ηχορρύπανσης που επικρατεί παντού, ιδίως τώρα το καλοκαίρι !!
    Οι αρμόδιοι για έλεγχο και επιβολή κυρώσεων στους παρανομουντες που είναι άραγε ;;

    Απαντήστε
  • 13/07/2024 at 2:40 πμ
    Permalink

    20 μυρια κ βλεπεις ποδηλατα πατινι με το κυαλι ανα μια ωρα…κατι τετοιο εφτιαξαν κ στην γλυφαδα..αφου ειδαν την μεγαλη αποτυχια εκει ειπαν ας το συνεχισουμε κ παραδιπλα..

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.