Ρέμα Πικροδάφνης: Ο περιβαλλοντικός θησαυρός των νοτίων προαστίων (VIDEO)




Βίντεο με τίτλο «Μικροπουλάδα (Porzana parva) στο ρέμα Πικροδάφνης» που αναρτήθηκε στις 21.8.2013 στο youTube από τον OdiFroilan. Δείχνει ένα πουλί, το οποίο δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι είδους πουλί είναι, ούτε καν αν είναι σύνηθες ή σπάνιο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το «μικροπουλάδα» δεν είναι όνομα πουλιού αλλά λέξη που σκαρφίστηκε ο δημιουργός του video για να βάλει στο θέμα του. Όμως το «Porzana parva» που είναι μέσα σε παρενθέσεις δείχνει ότι είναι το επιστημονικό όνομα του πουλιού αυτού και ότι ο δημιουργός του video, μάλλον ορνιθολόγος ή ζωολόγος, ξέρει πολύ καλά τι κινηματογραφεί. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία.

Το βίντεο δείχνει ένα πουλί μέσα στους καλαμιώνες του ρέματος της Πικροδάφνης να προσπαθεί να επιβιώσει, ενώ βομβαρδίζεται από τους ήχους των διερχόμενων αυτοκινήτων. Βάλτε τον ήχο στο τέρμα, για να ακούσετε τον ήχο των νερών του ρέματος, τα κελαϊδίσματα των άλλων πουλιών που ζουν στο ρέμα αλλά και τον θόρυβο της πόλης. Δείτε το να τσιμπολογά μέσα στην κοίτη του ρέματος. Δείτε το να φροντίζει τον εαυτό του. Δείτε το να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι ζει μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Δείτε το πώς κρύβεται μέσα στα καλάμια για να αποφεύγει τα αδιάκριτα βλέμματα. Απολαύστε το βίντεο αυτό …

Στο ντοκυμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Διαδρομή σε ένα ρέμα …» ο σκηνοθέτης Παύλος Καββαδίας κινηματογραφεί την καταστροφή και τον εγκιβωτισμό του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη το 2000. Την πλήρη καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη σταμάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι κάτοικοι, εκδίδοντας το 2001 μία «σολομώντειο» απόφαση με βάση την οποία τα έργα διεκόπησαν αλλά δεν κηρύχθηκαν παράνομα τα ήδη εκτελεσμένα (κάτι το οποίο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να επιστραφούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια που είχαν απορροφηθεί).

Στην ολοκλήρωση του εγκιβωτισμού του ρέματος της Πικροδάφνης, στο τελευταίο του κομμάτι στην Ηλιούπολη που έχει απομείνει στη φυσική του μορφή, επανήλθε πέρυσι ο Δήμος Ηλιούπολης. Τις σχετικές όμως διοικητικές αποφάσεις προσβάλλαμε, εμπρόθεσμα, ως «Δίκτυο Πολιτών» και αναμένουμε την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσής τους σύντομα.

Ο σκηνοθέτης Παύλος Καββαδίας έχει κινηματογραφήσει επανειλημμένως το ρέμα της Πικροδάφνης. Το σύνολο του υλικού αυτού μας το έχει παραχωρήσει. Μόνο που επειδή είναι σε καταγεγραμμένο σε μαγνητική ταινία των φορμάτ που κυριαρχούσαν την εποχή που το γύρισε, χρειάζεται ψηφιοποίηση στην οποία θα προχωρήσουμε μόλις έχουμε τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Μάλιστα όπως διαπιστώσαμε η καλής ποιότητας ψηφιοποίηση κοστίζει. Το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ ψηφιοποιήσαμε εσπευσμένα πέρυσι το φθινόπωρο, για να προβληθεί στη δημόσια συζήτηση που διοργανώσαμε στις 30.11.2014 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη για τις «περιβαλλοντικές διαστάσεις και προοπτικές του ρέματος της Πικροδάφνης».

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συνέντευξη τύπου για το ρέμα της Πικροδάφνης

Ρέμα Πικροδάφνης: Η χαρά του Βαλασόπουλου και η πίκρα των οικολόγων

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.