O “Φωτογράφος της Χρονιάς” στο φωτογραφικό εργαστήρι του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης




Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 το Εργαστήρι Φωτογραφίας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης είχε τη μεγάλη ευκαιρία να φιλοξενήσει τον διεθνώς πολυβραβευμένο καλλιτέχνη φωτογράφο Νικόλα Λώτσο.

2012 SPIDER AWARDS WINNER – Photographer of the Year – 1st place Outstanding Achievement.
2012 PX3 GRAND PRIX DE LA PHOTOGRAPHIE DE PARIS – Gold Winner.
2012 INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS – Bronze Winner.

Εκτός αυτών, έχουν προηγηθεί πολλές άλλες διεθνείς βραβεύσεις.

Ο κ. Λώτσος, με αμεσότητα και μεταδοτικότητα, έκανε εκτενή παρουσίαση της φωτογραφικής δουλειάς του μέσω προβολής αλλά και δικών του ψηφιακών, πρωτότυπων εκτυπώσεων.

Η επαφή του καλλιτέχνη με τους μαθητές ήταν ζεστή, ειλικρινής και επί της ουσίας. Όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν διεξοδικά και γενικά διεξήχθη ένας επικοδομητικός διάλογος.

Μακάρι να τύχουμε και στο μέλλον τέτοιων ευκαιριών για βιωματική μάθηση τέτοιου είδους και τέτοιου επιπέδου. Αυτή πάντως είναι συνεχής επιδίωξη του εργαστηρίου φωτογραφίας.

Επ’ ευκαιρία αυτής της συνάντησης ακολούθησε η «κοπή» της βασιλόπιτας του φωτογραφικού εργαστηρίου.

Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Χρήστος Κορτζίδης, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του δήμου κ. Ζωή Ράικου και η δημοτική σύμβουλος και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του δήμου κ. Αλεξάνδρα Πολυχρονίδη.

 

«Φωτογράφος της Χρονιάς» ο Νικόλας Λώτσος

«Φωτογράφος της Χρονιάς» ο Νικόλας Λώτσος 

Κέρδισε τη διάκριση με ένα μεγαλειώδες στιγμιότυπο από την Αφρική

Σημαντική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας απέσπασε ο Νικόλας Λώτσος. Ο έλληνας φωτογράφος κατέκτησε τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» ενώ επιπλέον απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Άγρια Ζωή».Οι διακρίσεις αυτές ήρθαν από τη συμμετοχή του με πολλές υποψηφιότητες, στο διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας SPIDER AWARDS 2012 που πραγματοποιήθηκε φέτος για έβδομη χρονιά και βραβεύει κάθε φορά τους καλύτερους φωτογράφους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν μεγάλα ονόματα από τον κόσμο της φωτογραφίας και της τέχνης, αναγνωρισμένοι επαγγελματίες που συνεργάζονται με διάσημες γκαλερί όπως και με το National Geographic.

Η φωτογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο έχει τίτλο «Το κυνήγι» και απεικονίζει τη συναρπαστική στιγμή που όρνεα και άγρια θηρία (ύαινες, τσακάλια, λιοντάρια) έχουν συγκεντρωθεί και δίνουν μάχη γύρω από τη λεία ενός βουβαλιού. Το μεγαλειώδες στιγμιότυπο έχει τραβηχτεί στο οικοσύστημα Μασάι Μάρα στην Κένυα της ανατολικής Αφρικής.

Ο 43χρονος Νικόλας Λώτσος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε δύο καριέρες: Αυτή του φωτογράφου και του εκπρόσωπου αθλητών basket. Ασχολείται από 16 ετών με την καλλιτεχνική φωτογραφία κυρίως με την μαυρόασπρη και αποτυπώνει θέματα μέσα από την άγρια ζωή, φύση, ανθρώπινη κουλτούρα. Όταν είναι σε πόλεις, μακριά από τη φύση, ασχολείται με την αρχιτεκτονική φωτογραφία.

Ιδιαίτερη σημασία για αυτόν έχει η Αφρική που αποκαλεί «σπίτι του». Εκεί ταξιδεύει συχνά και φωτογραφίζει αγαπημένα του θέματα, αποσπώντας διεθνείς φωτογραφικές διακρίσεις. Οι φωτογραφήσεις αυτές (άγρια ζωή και φύση, φυλές κ.ά.) έχουν απώτερο στόχο την προστασία, την κινητοποίηση και την προσφορά βοήθειας. Γι’ αυτόν το λόγο επισκέπτεται σχολεία και ορφανοτροφεία σε διάφορες παραγκουπόλεις. Η προσπάθεια αυτή άρχισε με σχολεία της Kibera στην Κένυα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με συγκέντρωση βοήθειας μέσω του blog που διατηρεί.

«Το μεγαλείο της φύσης σε προκαλεί να το αποτυπώσεις για να το κρατήσεις μέσα σου, να το μοιραστείς με τον κόσμο. Και εγώ μέσα από τις εικόνες μου αισθάνομαι ότι εκφράζω τελικά τον φόβο και την αγωνία μου να μην καταλήξει αυτός ο υπέροχος κόσμος της άγριας φύσης ένα όνειρο από το παρελθόν. Να μην καταλήξουν σε 50 χρόνια από τώρα τα παιδιά των παιδιών μας να βλέπουν την άγρια φύση και ζωή μόνο από φωτογραφίες ή στα διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο επειδή απλώς δεν θα υπάρχουν πια».

«Σαν να προσπαθώ να διαφυλάξω κάτι πολύτιμο να μην χαθεί. Ίσως γιατί δείχνοντας το μεγαλείο της φύσης, μπορείς να τη διασώσεις για τις επόμενες γενιές. Ίσως γιατί πιστεύω ότι αν δείξουμε εμείς απλά τη θέληση να την προστατεύσουμε, η φύση θα βρει τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.