Ο Νεοσμυρνιώτης Φοίβος Ισταυρίογλου η κλεμμένη ακουαρέλα και οι σικάτες του εμφανίσεις στη Λεόντειο




 

938263

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν στη Νέα Υόρκη τον Νεοσμυρνιώτη Φοίβο Ισταυρίογλου, που κατηγορείται για την κλοπή ακουαρέλας του Σαλβαδόρ Νταλί σε γκαλερί της Νέας Υόρκης μέρα μεσημέρι μπροστά στον κόσμο και τις κάμερες ασφαλείας, τον περασμένο Ιούνιο.

Ποιος είναι όμως ο 29χρονος;

Ο Φοίβος μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, πήγε σχολείο στη Λεόντειο και εισήχθη στη Γαλλική Φιλολογία, την οποία δεν είναι σίγουρο ότι ολοκλήρωσε. Από μικρός βόλταρε στην Πλατεία και δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο συνομηλίκους του. Ένα παιδί χαμηλών τόνων, όχι ιδιαίτερα καλός μαθητής, με πάντα αρκετά ακριβό γούστο στο ντύσιμο. Δεδομένου ότι συναναστρεφόταν με Νεοσμυρνιώτες, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για το Nea Smyrni Live, να βρει ανθρώπους που τον γνώριζαν και να μας μιλήσουν αποκλειστικά για την προσωπικότητα του Φοίβου Ισταυρίογλου:

Προέρχεται από εύπορη οικογένεια που ασχολείται με την εμπορία μηχανημάτων. Από μικρός αρεσκόταν στην προσεγμένη εμφάνιση, ενώ στο σχολείο πήγαινε πάντα καλοντυμένος και οι αγαπημένες του συζητήσεις αφορούσαν τη μόδα. Αν και εσωστρεφής άνθρωπος, πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως λίγο “προβληματισμένο” ως παιδί. Περιγραφές τον θέλουν με λίγα κιλά παραπάνω από το κανονικό, ήρεμο παιδί με πολλές ιδιαιτερότητες, όπως την ανάγκη του να “δείχνεται” μέσω των γνωριμιών του. Ταξίδευε σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην Αμερική, όπου γνώριζε δημοσιότητες, στις οποίες παρείχε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποτιθέμενη φιλία του με την Paris Hilton!). Το ντύσιμο του στο σχολείο ήταν υποχρεωτικά επώνυμα brands από οίκους μόδας όπως η PRADA, MIU MIU, TODS και πολλά άλλα. Αλλά και όταν μεγάλωσε δεν άλλαξε πολύ.

Όπως διαβάζουμε στο internet είχε φωτογραφηθεί για φιλανθρωπικό σκοπό στην στήλη Naked City του free press της Αθήνας Lifo δείχνοντας το αργότερα καλογυμνασμένο σώμα του. Τα τελευταία χρόνια γυμναζόταν φανατικά στο γυμναστήριο Holmes, φορούσε πάντοτε τα ακριβότερα ρολόγια και χειροποίητα γυαλιά ηλίου, καθώς και πολυτελή sportswear και ακριβά sur-mesure κασμιρένια κοστούμια. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως editor στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Officiel, αλλά και την ελληνική έκδοση του περιοδικού Vogue της Έλενας-Λυμπέρη Μακρή. Είχε πάρα πολύ καλές γνώσεις όσον αφορά την μόδα και ήταν τακτικότατος επισκέπτης των επιδείξεων σε Παρίσι και Μιλάνο, ενώ ανέβαζε φωτογραφίες στο facebook όπου διατεινόταν ότι τον καλούσαν σε μεγάλα events όπως στα Όσκαρ.

ellinas-dali

Το ιστορικό της ‘ιδιόρρυθμης’ κλοπής:

Ο Φοίβος Ισταυρίογλου, 29 ετών, συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όπου έφθασε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση γκαλερίστα του Μανχάταν, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν αστυνομικός.
Η μικρή ακουαρέλα «Cartel del Don Juan Tenorio» που δημιουργήθηκε το 1949 από τον Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο περιλαμβανόταν σε έκθεση της γκαλερί “Venus Over Manhattan” κοντά στο Σέντραλ Παρκ, στο Απερ Ιστ Σάιντ.
Ο πίνακας, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 150.000 δολάρια, εκλάπη μέρα μεσημέρι και ο κλέφτης κατόρθωσε να μην γίνει αντιληπτός.
Εικόνες του υπόπτου ωστόσο προερχόμενες από κάμερες ασφαλείας του χώρου κυκλοφόρησαν στο internet.
Έκτοτε, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα με βάση τις εικόνες αυτές τις οποίες παρέβαλαν με άλλες εικόνες από κλοπή στο σουπερμάρκετ Whole Foods του Μανχάταν, η οποία και τους οδήγησε στον ύποπτο.
«Αφού οι εικόνες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως στη γκαλερί από την Ελλάδα. Μία εις βάθος έρευνα οδήγησε στη σύλληψη και την απαγγελία κατηγορίας κατά του υπόπτου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εισαγγελέα Σάιρους Βανς.

Σε απέλαση από τις ΗΠΑ και στην επιβολή προστίμου της τάξεως των 9.100 δολαρίων καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο ο Έλληνας που έκλεψε την ακουαρέλα «Cartel de Don Juan Tenorio» (1949) του Σαλβαντόρ Νταλί (σ.σ.: η αξία της οποίας ανέρχεται σε 150 χιλιάδες δολάρια) από γκαλερί στο Upper East Side του Μανχάταν, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου άρπαξε τον πίνακα και τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια, τη στιγμή που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν το γεγονός. Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της κλοπής, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί.

Στη συνέχεια, ο Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση από έναν ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του μία θέση συμβούλου. Έτσι, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Κένεντι, συνελήφθη από την αστυνομία. Ο Ισταυρίογλου, παρουσιαζόμενος στο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι ήταν αθώος και έπειτα από σύντομη ακροαματική διαδικασία είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 χιλιάδων δολαρίων. Χθες, ομολόγησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι «ήταν μια ηλίθια πράξη».

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ο κατηγορούμενος να καταβάλει 9.100 δολάρια και να απελαθεί από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.