«Παραίτησαν» τον Σπύρο Πολλάλη από επικεφαλής της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου του Ελληνικού




Αλλαγές σε πρόσωπα-κλειδιά που θα διαχειριστούν τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Από την Ελληνικό ΑΕ αντικαθίσταται ο διοικητής Σπύρος Πολλάλης, καθηγητής του Χάρβαρντ και επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με το Βήμα η αντικατάστασή του έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού γιατί ο κ. Πολλάλης είχε εκφράσει πρόσφατα επιφυλάξεις για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της έκτασης του πρώην αερολιμένα.

Ποιος είναι

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Harvard και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού Σπύρος Πολλάλης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικό Α.Ε., της εταιρείας που ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτηρίων και εγκαταστάσεων του πρώην αερολιμένα.

Ο κ. Πολλάλης ειδικεύεται -μεταξύ άλλων- στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό γεφυρών, έχοντας υπογράψει το design «πράσινων» γεφυρών στο Οχάιο, στη Βοστόνη, ενώ έχει βραβευθεί για δύο «ελληνικά» έργα, στον Αραχθο και το Μέτσοβο. Εξάλλου, ο Ελληνας «Καλατράβα», όπως αποκαλείται από ορισμένους στο χώρο, έχει συνεργαστεί με τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό γεφυρών στη Σεβίλη, στην πόλη Οντάροα έξω από το Μπιλμπάο και το «Pont Gentil» στο Παρίσι.

Παράλληλα, είναι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του οικιστικού, εμπορικού-επιχειρηματικού συγκροτήματος «DHA City Karachi» στο Πακιστάν, ενώ είναι ο κύριος ερευνητής του έργου «Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism» που χρηματοδοτείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας «Qatar foundation» και το πρόγραμμα «Zofnass» του Χάρβαρντ.

Εχει βάλει τη σφραγίδα του και στην ανάπλαση των χωριών της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007, έχοντας προετοιμάσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τη μελέτη αναμόρφωσης των τοπικών οικισμών.

Οσον αφορά το Ελληνικό, σε παλαιότερη μελέτη του κ. Πολλάλη προβλέπεται η δημιουργία αμιγούς χώρου πρασίνου 2.000 στρεμμάτων και υλοποίηση εγκαταστάσεων, των οποίων η αξιοποίηση θα παράγει έσοδα. Σύμφωνα με το σχέδιο του ακαδημαϊκού, τα κεφάλαια από τις εμπορικές και οικιστικές χρήσεις του Ελληνικού θα κατευθύνονταν στην απαλλοτρίωση και δημιουργία οάσεων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ δεν εμφανιζόταν υπέρμαχος της κατασκευής στο Ελληνικό ενός μητροπολιτικού πάρκου είτε διότι δεν θα είναι άμεσα προσβάσιμο από τους Αθηναίους είτε επειδή θα μπορούσε δύσκολα να συντηρηθεί.

 

Πηγή:  iefimerida.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.