H Eστία Νέας Σμύρνης ανοίγει τους χώρους του Μεγάρου της στο κοινό




Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στην Αθήνα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη και φέτος, για τέταρτη χρονιά, το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου & 1η Απριλίου 2018.

Φέτος, η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης συμμετέχει στη διοργάνωση, ανοίγοντας τους χώρους του Μεγάρου της στο κοινό. Στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον αριθμό 1, το περικαλλές κτήριο 2.000 τ.μ. της ΕΣΤΙΑΣ, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, ένα κόσμημα, όχι μόνο του Δήμου Νέας Σμύρνης, αλλά ολόκληρης της πόλης των Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του και περιμένει τους επισκέπτες για να τους αφηγηθεί την ιστορία του! Να τους μιλήσει για τη λαμπρή ιστορία του προσφυγικού κόσμου, για την ολοκλήρωση του οποίου χρειάστηκε σχεδόν μισός αιώνας και η συνδρομή δεκάδων ανθρώπων, καθοδηγούμενων από το όραμα του Πάνου Χαλδέζου.

Ελάτε το Σάββατο 31 Μαρτίου  και ώρες 10.00-14.00 για μία ξενάγηση στους χώρους του Μεγάρου της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης και μάθετε όλα τα μυστικά του.

  • Το οικόπεδο, στο οποίο υψώνεται το Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ, αρχικά προοριζόταν για την Αστυνομία. Ωστόσο, το 1938, και κατόπιν εισηγήσεως του τότε Προέδρου, Πάνου Χαλδέζου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Σμύρνης Θάνος Καρύλλος, αποφάσισε να παραχωρήσει την πλήρη κυριότητα στην ΕΣΤΙΑ. Μόλις ένα χρόνο μετά, στις 23 Απριλίου του 1939, πραγματοποιήθηκε η συμβολική θεμελίωση του Μεγάρου από τον Βασιλιά Γεώργιο Β’. Ωστόσο τα έργα ανέγερσης διακόπηκαν για παραπάνω από 10 χρόνια λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και στη συνέχεια του Εμφυλίου.
  • Τελικά, στις 12 Ιουνίου του 1955, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επισημότητα, η πραγματική θεμελίωση του Μεγάρου, με τη συμβολική τοποθέτηση ενός κουτιού με χώμα από το Στάδιο του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου και του Κοιμητηρίου της Σμύρνης. Το όνειρο απείχε μόλις λίγα χρόνια από το να γίνει πραγματικότητα.
  • Επιφανείς, φιλογενείς Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί δούλεψαν αφιλοκερδώς για την ανέγερση του περικαλλούς νεοκλασικού ρυθμού Μεγάρου όπως ο Βασίλης Ραφτόπουλος και Ιωάννης Μεσκούρης μαζί µε τους Εµµανουήλ Λαζαρίδη και Ιωάννη Παυλίδη.
  • Κεντρική θέση στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ, καταλαμβάνει η μεγαλοπρεπής Αίθουσα εκδηλώσεων, τα διακοσμητικά στοιχεία της οποίας ανέλαβε ο σκηνογράφος και διακοσμητής του Εθνικού Θεάτρου, Μάριος Αγγελόπουλος. Ο ίδιος ανέλαβε και τη διακόσμηση της Κεντρικής Κλίμακας του Μνημειώδους Μεγάρου, το οποίο υπήρξε το επιστέγασμα του λαμπρού εθνωφελούς και κοινωφελούς έργου της 45χρονης τότε ΕΣΤΙΑΣ.
  • Στο κτήριο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης στεγάζονται, επίσης, τα Μουσεία, η Πινακοθήκη, οι Συλλογές και η Βιβλιοθήκη της, με σκοπό τη διαφύλαξη και την ανάδειξη κειμηλίων των Μικρασιατικών Πατρίδων, καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες και το εντευκτήριο – κυλικείο για τα Μέλη και τους Φίλους της.

Πληροφορίες:

http://www.openhouseathens.gr/building/estia-neas-smyrnis/

ΩΡΑΡΙΟ:

31/03: 10:00-14:00

Δεν απαιτείται κράτηση.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

ΤΡΑΜ
Στάση: Αγία Φωτεινή

ΜΕΤΡΟ
Ανταπόκριση με Τραμ από στάση ΜΕΤΡΟ: Νέος Κόσμος ή Συγγρού Φιξ

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
218, 219, 106, 550, Β2, Α2, 137 ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Τ.Κ. 17121, Νέα Σμύρνη

Τ: 210 9333702  210 9330274  F: 210 9333694

Εmail: [email protected]

www.estia-ns.gr

 Περισσότερες πληροφορίες: κα Δήμητρα Βλάχου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, e-mail: pressο
ffice@estians.gr, Τ.: 210 9333702 &
210 9330274 

 


 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.