Ο δήμος Αλίμου βραβεύει 7 καταξιωμένες Ελληνίδες




Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης έχει τη χαρά και  την τιμή να σας προσκαλέσει στην Τιμητική Βραδιά που θα πραγματοποιηθεί την 18η Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ.,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96),  επ’ ευκαιρία της “Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας”.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι Διακεκριμένες και  καταξιωμένες στον τομέα τους Ελληνίδες:

Αλκυόνη Παπαδάκη – Συγγραφέας

Χριστίνα Ζαραφωνίτου – Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μαρία Κατσάρη – πανελλαδικά πρώτη γυναίκα Διοικητής Ακαδημίας  Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου

Μαίρη Μάκκα – πρώτη γυναίκα Δ/ντρια Σπουδών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου

Λένα Αντωνάκου – διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου – Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη – Αθλήτριες Ορειβασίας  που κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας

Η κεντρική ομιλία με θέμα : “Η Γυναίκα, ο 22ος αιώνας και ο Ίψεν”  θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και
βραβευμένο σκηνοθέτη κ. Τάσο Λέρτα.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τον ερμηνευτή-δημιουργό Ηρακλή Κοντό και την Λαμπρινή Αννίση.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Αλκυόνη Παπαδάκη – Συγγραφέας

Η Αλκυόνη Παπαδάκη γεννήθηκε στο Νιο Χωριό, κοντά στα Χανιά. Αφού αποφοίτησε από τη Γαλλική Σχολή, ήρθε στην Αθήνα με το όνειρο να αλλάξει τον κόσμο. Με την εμφάνισή της στη λογοτεχνία κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί πιστά σε όλη τη συγγραφική πορεία της. Τα έργα της ανήκουν στη σύγχρονη μυθιστορία και διακρίνονται για την προσωπική, λυρική γραφή της. Η ποιητική έκφραση της συγγραφέως ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερο τρόπο στα έργα της Το τετράδιο της Αλκυόνης και Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή. Τα υπόλοιπα βιβλία της αποτελούν μυθιστόρημα που καταγράφουν με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό την ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής κοινωνίας μέσα στις δεκαετίες, αφήνοντας πάντα το δικό της ελπιδοφόρο αποτύπωμα στην εποχή της βαθιάς αξιακής κρίσης. (δείτε εδώ περισσότερα)

Χριστίνα Ζαραφωνίτου – Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου είναι Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» και του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας καθώς και  Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» – Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Δικαίου, της Οικονομίας και των Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (Université Paris II, Panthéon-Sorbonne), στο οποίο ολοκλήρωσε και τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της και έλαβε το Δίπλωμα D.E.A. des Sciences Pénales – Criminologie.
Διδάσκει θέματα Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής σε προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι επιβλέπουσα πολυάριθμων διδακτορικών διατριβών και διπλωματικών εργασιών. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και άρθρων δημοσιευμένων σε αναγνωρισμένα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικά υπεύθυνη πολυάριθμων εγκληματολογικών ερευνών.

Έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε ακαδημαϊκά όργανα και σε νομοπαρασκευαστικές και λοιπές επιστημονικές επιτροπές στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Εγκληματολογίας. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή έγκριτων ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών και σε επιστημονικές Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας.

Έχει παρουσιάσει πληθώρα εισηγήσεων σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει διοργανώσει πολλά επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες και με διεθνή απήχηση και συμμετοχή.

Μαρία Κατσάρη – πανελλαδικά πρώτη γυναίκα Διοικητής Ακαδημίας  Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου

Το πηδάλιο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου  ανατέθηκε για πρώτη φορά σε γυναικεία χέρια. Η Πλωτάρχης Μαρία Κατσάρη θα προσπαθήσει να ταξιδέψει τη σχολή σε γαλήνιες θάλασσες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κρατήσει την ίδια ρότα. Όπου χρειαστεί θα αλλάξει ρότα, αλλά πάντα με τη χρήση πυξίδας που θα τη βοηθάει να έχει καλό ταξίδι.Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Πειραιά και με την πανεπιστημιακή και υπηρεσιακή υποδομή που έχει θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει τη σχολή με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών. Η εμπειρία των 13 ετών  στο σώμα της επιτρέπει να γνωρίζει καλά τα δεδομένα του χώρου, του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά και της Χίου, που ζει «απ’ την προπέλα», όπως λέμε απλά.

Την ακολουθεί η εικόνα του κλειστού ατόμου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά είναι εργασιομανής, περισσότερο θέλει να μιλάνε τα έργα της και δεν επιδιώκει την προβολή της. Επιζητά τη σωστή επαφή και την παραγωγική συνεργασία, εμπιστεύεται τους  ανθρώπους  και τους συνεργάτες της, με κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτουν για να είναι όλα αυτά αμοιβαία και ανταποδοτικά.

«Οι σπουδές μου με βοηθούν να προσεγγίσω τους σπουδαστές, απ’ τους 300 οι 100 ταξιδεύουν, έχουμε 200 διαφορετικούς χαρακτήρες, που ο καθένας χρειάζεται τη δική του προσέγγιση. Τα παιδιά βρίσκονται σε μια ηλικιακή  περίοδο μεταβατικής συμπεριφοράς και οι χειρισμοί μου πρέπει να είναι πολύ διακριτικοί και προσεκτικοί.                                                 

Προς το παρόν συλλέγω πληροφορίες για τα πάντα, σίγουρα θα γίνουν αλλαγές,  αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι, όπως με διαβεβαίωσε ο πρώην διοικητής  Γ. Σκανδάλης – και το διαπιστώνω και εγώ πλέον –  σπουδαστές και εκπαιδευτικοί είναι πολύ καλοί. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα με τη συνεργασία να παράγουμε το έργο που πρέπει και να κάνουμε τις αλλαγές που θέλω. Γι’ αυτά θα μπορώ να σας μιλήσω πιο εξειδικευμένα και συγκεκριμένα  σε έξι μήνες», δηλώνει στην πρώτη μας επαφή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι 37 ετών κατάγεται από την Ηγουμενίτσα, έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά το 2003, υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας και από το 2008 είναι στη Χίο. Είναι παντρεμένη με τον Θυμιανούση  αστυνομικό Γιώργο Μανδάλα.

(ΠΗΓΗ: politischios.gr)

Μαίρη Μάκκα – πρώτη γυναίκα Δ/ντρια Σπουδών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου

(δείτε εδώ περισσότερα)

Λένα Αντωνάκου – διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου – Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη – Αθλήτριες Ορειβασίας  που κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας

«Το βουνό δεν θέλει δύναμη, θέλει ψυχή» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Χριστίνα Φλαμπούρη μια από τις δυο μοναδικές Ελληνίδες που κατέκτησαν για πρώτη φορά την υψηλότερη κορυφή στην Αλάσκα, στο όρος Ντενάλι.

H Χριστίνα Φλαμπούρη (μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών) κι η Βανέσα Αρχοντίδου (μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγους) κατάφεραν να καρφώσουν την ελληνική σημαία στις 4 Ιουλίου σε μια από τις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, σε ένα από τα δυσκολότερα βουνά στον κόσμο λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και των τεχνικών δυσκολιών.

Όπως λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η 29χρονη Χριστίνα την όπλισαν η αγάπη της για τα βουνά, αλλά κυρίως το πείσμα της κι η θέλησή της να ξεπεράσει τους φόβους της, τα ύψη. «Όσο κι αν ακούγεται περίεργο όλα ξεκίνησαν επειδή φοβόμουν τα ύψη και σε μια προσπάθειά μου για αναρρίχηση τα είχα πάει χάλια. Τότε αποφάσισα να μην το βάλω κάτω. Εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με την ορειβασία κι όχι επαγγελματικά. Είμαι ιδιωτική υπάλληλος και παράλληλα σπουδάζω για το δεύτερο πτυχίο μου, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Χρειάζεται να έχεις επιμονή, να αγαπάς αυτό που κάνεις, να δουλέψεις και να έχεις πειθαρχία για την προετοιμασία. Και βέβαια να κάνεις θυσίες κι οικονομίες για να συγκεντρώσεις τα χρήματα».

Αν και η Χριστίνα λίγους μήνες πριν ξεκινήσει το τολμηρό εγχείρημά της αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό, δεν σταμάτησε. «Το Ντενάλι (Denali) σε αξιολόγηση των 7 υψηλότερων κορυφών σε κάθε ήπειρο κι είναι στην ίδια κατηγορία σε δυσκολία με το Έβερεστ. Είναι το υψηλότερο βουνό στη Β. Αμερική. Δεν είναι τα 6.200 μέτρα ύψους που δυσκολεύουν τον ορειβάτη όσο οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ο ορειβάτης καλείται να κουβαλήσει τον προσωπικό και τον ομαδικό εξοπλισμό. Εμείς κουβαλούσαμε πάνω από 40 κιλά κι εγώ είμαι μόνο 55 κιλά. Άρα θεωρώ ότι είναι το πρώτο εμπόδιο για τις γυναίκες να μην πηγαίνουν ή να μην τα καταφέρνουν και να τα παρατούν από την αρχή της προσπάθειας».

Τη δική της όμως δύναμη, όπως υπογραμμίζει η Χριστίνα Φλαμπούρα στο ΑΠΕ ΜΠΕ, την αντλούσε από τη βαθιά επιθυμία της. «Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω. Βέβαια υπήρξαν κάποιες ‘παγίδες’ που έπρεπε να αποφύγουμε. Είχαμε έναν οδηγό που μας βοηθούσε να αποφύγουμε πιθανές χιονοστιβάδες, αλλά και τις ρωγμές, δηλαδή κενά, τρύπες που δημιουργούνται μέσα στον παγετώνα. Μια φορά μάλιστα περικυκλωθήκαμε από ρωγμές, δεν μπορούσαμε να κάνουμε βήμα, ορισμένοι από την ομάδα έπεσαν στο κενό και τραυματίστηκαν αλλά ευτυχώς όχι βαριά. Τότε ήταν η μοναδική στιγμή που νόμισα ότι είναι σα να συμμετέχω σε ταινία και δεν το ζω πραγματικά».

Όσο για τη …γεύση που της αφήνει η πρωτιά, είναι γλυκόπικρη. Από τη μια πλευρά ικανοποίηση και χαρά κι από την άλλη η απογοήτευση ότι «οι γυναίκες δεν τολμούν, δεν προχωρούν, δεν επιλέγουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Είμαστε στο 2017 και τώρα, δυο Ελληνίδες πάτησαν για πρώτη φορά σε αυτό το βουνό. Λόγω της κρίσης κάποιοι σταματούν να τολμούν. Όμως, τα όνειρά μας πρέπει να τα κυνηγάμε».

Το δικό της πάντως όνειρο όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ ΜΠΕ είναι όχι μόνο να συνεχίσει να ανεβαίνει στα βουνά αλλά «να επισκεφθώ και να σκαρφαλώσω και τις 7 υψηλές κορυφές στον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχω ανέβει τις 4 κορυφές. Το Ελμπρούς το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης, το Κιλιμάντζαρο στην Αφρική, τις Άνδεις στην Αργεντινή και το Ντενάλι στην Β. Αμερική. Και μου απομένουν μόνο τρεις, το Έβερεστ, το Βίνσον, το υψηλότερο όρος στην Ανταρκτική και τέλος το Βίλχελμ στην Παπούα στα βόρεια της Αυστραλίας. Θα χρειαστώ όμως αρκετά χρήματα μέχρι να τα καταφέρω να πάω».

Οι δυο γυναίκες συμμετείχαν σε αποστολή υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας κι Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Στην αποστολή συμμετείχαν 2 ακόμη Έλληνες, ο Φώτης Γκούντας (μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών) και ο Γιώργος Μαρίνος (μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.